Μουσικη

Οι Prodigy άλλαξαν τους στίχους του «Smack My Bitch Up» στη διάρκεια συναυλίας στο Λονδίνο

Το τραγούδι του 1997 έχει κατηγορηθεί ότι προωθεί τη βία κατά των γυναικών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι Prodigy άλλαξαν τους στίχους του «Smack My Bitch Up» κατά τη διάρκεια συναυλίας στο Λονδίνο
Οι Prodigy σε κάθε ευκαιρία εξηγούσαν ότι ο τίτλος του τραγουδιού δεν πρέπει να λαμβάνεται κυριολεκτικά © ΕΡΑ / HUGO MARIE

Οι Prodigy άλλαξαν τους στίχους του «Smack My Bitch Up» κατά τη διάρκεια συναυλίας στο Λονδίνο - Το τραγούδι του 1997 έχει κατηγορηθεί ότι προωθεί τη βία κατά των γυναικών

Οι Prodigy άλλαξαν τον αμφιλεγόμενο στίχο του τραγουδιού «Smack My Bitch Up» κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συναυλίας στο Λονδίνο.

The Prodigy - Smack My Bitch Up at the Alexandra Palace 2023

Πλάνα που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια της εμφάνισής τους στο Alexandra Palace στις 24 Νοεμβρίου και στις 25 Νοεμβρίου δείχνουν τον τραγουδιστή Maxim να ξεκινάει το τραγούδι λέγοντας όμως «Change my pitch up», αντί του «Smack my bitch up».

Το συγκρότημα δεν έχει ακόμη σχολιάσει δημόσια την αλλαγή του στίχου και δεν είναι ξεκάθαρο αν θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν αυτή την έκδοση. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι στίχοι, «Change my pitch up / Smack my bitch up» προέρχονται απευθείας από το τραγούδι του 1988 «Give the Drummer Some» των Ultramagnetic MC's. Το «Smack My Bitch Up» που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο άλμπουμ των Prodigy του 1997, «The Fat of the Land», συνεχίζει να αποτελεί αιτία διαμάχης από την κυκλοφορία του.

Το «Smack My Bitch Up» έχει ψηφιστεί ως το πιο αμφιλεγόμενο τραγούδι όλων των εποχών

Εκτός από την αντίδραση από καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων των Tori Amos και Beastie Boys, το κομμάτι καταγγέλθηκε από τον οργανισμό National Organization for Women (NOW), ο οποίος είπε ότι προωθεί τη βία κατά των γυναικών ως «μια μορφή ψυχαγωγίας». Αργότερα, μια δημοσκόπηση του 2010 που διεξήχθη από την Performing Right Society (PRS) ψήφισε το «Smack My Bitch Up» ως το πιο αμφιλεγόμενο τραγούδι όλων των εποχών. Ακολούθησε το «God Save The Queen» των Sex Pistols και το «Relax» των Frankie Goes to Hollywood.

Αν και το άλμπουμ αφαιρέθηκε από τα καταστήματα στις ΗΠΑ και το BBC είτε απαγόρευσε το τραγούδι είτε έπαιξε μια εκδοχή χωρίς στίχους, το «Fat of the Land» έγινε τρομερή επιτυχία, κατακτώντας πολλά βραβεία σε όλο τον κόσμο - συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

Παρεξηγημένο το νόημα των στίχων, δηλώνει το συγκρότημα

Το συγκρότημα σε κάθε ευκαιρία εξηγούσε ότι ο τίτλος του τραγουδιού δεν πρέπει να λαμβάνεται κυριολεκτικά, καθώς σημαίνει να κάνεις κάτι «με σθένος και ένταση». Εκείνη την εποχή, ο τραγουδιστής Keith Flint είχε πει στο Rolling Stone ότι το «Smack My Bitch Up» ήταν ένας φόρος τιμής στην πρώιμη «B-Boy» κουλτούρα του hip-hop. «Στο τέλος της ημέρας, τα κορίτσια που έρχονται στις παραστάσεις μας είναι σκληροπυρηνικά κορίτσια και δεν το βλέπουν έτσι», είχε ξεκαθαρίσει.

Ο Liam Howlett είχε δηλώσει στο περιοδικό Q, τον Ιούνιο του 2009: «Οι Αμερικανοί μας έβαλαν στο μάτι και ήθελαν να το παρουσιάσουν ότι ήταν ένα τραγούδι για τη βία. Σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαμε να τους κάνουμε πλάκα με αυτό και έτσι φτιάξαμε και ένα ακραίο βίντεο. Αυτή ήταν η μοναδική φορά που σκεφτήκαμε ότι θα γίνουμε αμφιλεγόμενοι».

Το βίντεο του «Smack My Bitch Up», που γυρίστηκε από τον Σουηδό Jonas Akerlund, απεικονίζει τις περιπέτειες του πρωταγωνιστή κατά την διάρκεια μιας βραδινής εξόδου, στην οποία υπάρχουν ναρκωτικά, αλκοόλ, στριπτίζ, καυγάδες, οδήγηση υπό την επήρεια και άλλα έκτροπα. Στο τέλος γίνεται σαφές ότι ο πρωταγωνιστής είναι γυναίκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ