Μουσικη

Fleetwood Mac: Τα 50 χρόνια του «Hypnotized» και το βιβλίο για την ιστορία της μπάντας

Η τροχιά από το βρετανικό μπλουζ μέχρι το top των αμερικανικών charts

Σώτη Τριανταφύλλου
Σώτη Τριανταφύλλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Fleetwood Mac: Τα 50 χρόνια του «Hypnotized» και το βιβλίο για την ιστορία της μπάντας
© Michael Putland/Getty Images

Fleetwood Mac: Ενώ το «Hypnotized» γίνεται πενήντα ετών, στις ΗΠΑ κυκλοφορεί το βιβλίο «Fleetwood Mac: Everywhere» για την ιστορία τους

Το κομμάτι του Bob Welch «Hypnotized» από το άλμπουμ «Mystery to Me» των Fleetwood Mac κυκλοφόρησε σε σινγκλ στις 15 Οκτωβρίου του 1973. Ήταν μια εξαίσια χρονιά κι ένας εξαίσιος μήνας: βγήκε το «Goodbye Yellow Brick Road» —ένα από τα καλύτερα άλμπουμ του Elton John— το «Selling England by the Pound» των Genesis, το «Time Fades Away» του Neil Young, το «Moondog Matinee» των Band, το «These Foolish Things» του Bryan Ferry, το «Berlin» τoυ Lou Reed. To soundtrack της ζωής μας άγγιζε την τελειότητα. Λέω συχνά ότι από το 1973 όλα έχουν βελτιωθεί εκτός από το κλίμα και τη μουσική. Το ροκ, τα μπλουζ, η ποπ, έφτασαν σε τέτοιες κορυφές, ώστε, αναπόφευκτα, ακολούθησε η αργή παρακμή.

Στο σινγκλ «Hypnotized», με B-side το «For Your Love» —διασκευή του ομώνυμου κομματιού των Yardbirds— oι Fleetwood Mac βρίσκονταν σε μια δημιουργική φάση που διήρκεσε κάμποσα χρόνια: είχαν προηγηθεί χιτ σινγκλς όπως το ορχηστρικό «Albatross» του ’68 και το «Oh Well» του ’69· ήδη, από το πρώτο τους επώνυμο άλμπουμ με το iconic εξώφυλλο —ποτέ δεν έμαθα ποιος το φιλοτέχνησε: ο φωτογράφος δεν αναφέρεται πουθενά (αναφέρεται;)— οι Fleetwood Mac είχαν καθιερωθεί ως μια από τις μεγαλύτερες ροκ μπλουζ μπάντες. Το περιβάλλον ήταν ευνοϊκό για τα βρετανικά μπλουζ και την blue-eyed σόουλ: γύρω τους, μεγαλουργούσε ο John Mayall μόνος ή μαζί με τους Bluesbreakers, ο Eric Clapton, o Rod Stewart· τα μουσικά τους πρότυπα ήταν Αμερικανοί μπλουζίστες σαν τον Willie Dixon, τον Buddy Guy και τον Otis Spann.

Tο άλμπουμ «Mystery to Me» ήταν το τελευταίο με τον Βοb Weston που στο «Hypnotized» κάνει ένα κιθαριστικό σόλο σε πολλές οκτάβες, ενώ ο Bob Welch τραγουδάει και παίζει ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα, η Christine McVie παίζει πλήκτρα και κάνει back vocals, ο John McVie παίζει μπάσο και ο Mick Fleetwood ντραμς. To αποτέλεσμα είναι ένα hypnotizing κομμάτι.

Όλα τούτα τα θυμήθηκα αυτές τις μέρες εξαιτίας ενός βιβλίου που θα κυκλοφορήσει σε λίγες ημέρες στις ΗΠΑ: πρόκειται για το «Fleetwood Mac: Everywhere», μια ιστορία των Fleetwood Mac με κείμενα, κριτικές και 150 φωτογραφίες. O συγγραφέας του, Mike Evans, περιγράφει την τροχιά της μπάντας από το βρετανικό μπλουζ μέχρι το top των αμερικανικών τσαρτς, αναδεικνύοντας τη μαγεία του Lindsey Buckingham, της Stevie Nicks, του Mick Fleetwood, του John και της Christine McVie —τη μαγεία μιας μπάντας που επέζησε επί μισό αιώνα.

«Fleetwood Mac: Everywhere» του Mike Evans

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ