Μουσικη

Οι θρύλοι του progressive rock, Rush, αντιδρούν στη φονική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ

«Είμαστε αηδιασμένοι από τις φρικαλεότητες και τις τερατώδεις δολοφονίες. Είναι πράξεις βαρβαρότητας για τις οποίες δεν υπάρχει δικαιολογία»

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Rush: Η ανάρτηση στον λογαριασμό της μπάντας για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ - Η αντίδραση του Geddy Lee
Ο μπασίστας των Rush, Geddy Lee, Civic Auditorium, Καλιφόρνια, 27 Σεπτεμβρίου 1976 © Fin Costello/Redferns

Rush: Η ανάρτηση στον λογαριασμό της μπάντας για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ - Η αντίδραση του Geddy Lee

Σε απάντηση προς τον θανατηφόρο καταιγισμό ρουκετών της Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ, οι καναδοί θρύλοι του progressive rock, RUSH έστειλαν το δικό το μήνυμα, καταδικάζοντας τις βαρβαρότητες. Μετά τη σοκαριστική επίθεση με χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες και αιχμαλώτους ισραηλινούς, το Ισραήλ εξαπέλυσε καταιγιστικά πλήγματα σε όλο το έδαφος της Λωρίδας της Γάζας. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης έχει ξεπεράσει τους 3.000, ενώ αναμένεται χερσαία εισβολή στο βόρειο τμήμα της Γάζας.

Rush: Η επίσημη τοποθέτηση της θρυλικής rock μπάντας για τη φονική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ

Την περασμένη Παρασκευή, οι RUSH δημοσίευσαν την ακόλουθη δήλωση στο Ιnstagram: «Είμαστε αηδιασμένοι από τα νέα για τις βάναυσες φρικαλεότητες και τις τερατώδεις εν ψυχρώ δολοφονίες που διαπράχθηκαν από την τρομοκρατική ομάδα Χαμάς - μια οργάνωση αφιερωμένη στην καταστροφή του κράτους των Εβραίων και την εξόντωση του λαού του. Οι καρδιές μας ραγίζουν για τον λαό του Ισραήλ και για τους Εβραίους σε όλο τον κόσμο καθώς επεξεργάζονται αυτά τα φρικτά γεγονότα. Αυτές είναι σκοτεινές πράξεις βαρβαρότητας για τις οποίες δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Η καρδιά μας είναι επίσης ανοιχτή σε όλους αθώες ψυχές στη Γάζα που έχασαν τη ζωή τους, τραυματίστηκαν ή τέθηκαν σε κίνδυνο ως αποτέλεσμα των ενεργειών αυτού του απάνθρωπου τρομοκρατικού καθεστώτος».

Το ίδιο μήνυμα δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό και ο μπασίστας – τραγουδιστής του συγκροτήματος, Geddy Lee. Ο Lee είναι ο ίδιος εβραϊκής καταγωγής, ενώ η μητέρα του ήταν επιζώσα του ολοκαυτώματος. Μάλιστα, ο 70χρονος μουσικός βρήκε φωτογραφίες της οικογένειας της μητέρας του που δεν είχε ξαναδεί ποτέ, χάρη σε μια νέα εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης για αναγνώριση προσώπων σε παλιές φωτογραφίες.

Η μητέρα του Lee, Mary Weinrib, πέθανε πριν δύο χρόνια σε ηλικία 95 ετών. Αλλά, η εταιρία που δημιούργησε το ΑΙ λογισμικό, «From Numbers to Names», κατάφερε να βρει μια φωτογραφία της Weinrib από την εποχή που ήταν αιχμάλωτη σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Bergen-Belsen. Η φωτογραφία αυτή βοήθησε τον Lee να βρει και άλλες σχετικές φωτογραφίες της ευρύτερης οικογένειας της μητέρας του.

Την επίθεση, που συνέπεσε με την εβραϊκή εορτή της Σιμχάτ Τορά και ονομάστηκε «11 Σεπτεμβρίου του Ισραήλ», καταδίκασαν πολλές διασημότητες από όλο τον κόσμο με μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των Amy Schumer, Jamie Lee Curtis και Sarah Silverman, Mark Hamill, Madonna, Natalie Portman, Ashley Tisdale και άλλων.

Αντίθετα, όπως ανέφερε το Blavity, οι παλαιστινιακής καταγωγής αδελφές Bella και Gigi Hadid δεν έχουν σχολιάσει δημόσια την επίθεση της Χαμάς, η οποία ήταν η πιο θανατηφόρα ημέρα στο Ισραήλ τα τελευταία 50 χρόνια. Τόσο μεγάλος αριθμός νεκρών σε μια μέρα δεν έχει υπάρξει από το ολοκαύτωμα των Εβραίων στη ναζιστική Γερμανία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ