Μουσικη

Tα live που μας βγάζουν από το σπίτι είναι πολλά

Από τον Λυκαβηττό μέχρι τον νέο συναυλιακό χώρο Floyd

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
ΤΕΥΧΟΣ 885
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Tα live που μας βγάζουν από το σπίτι είναι πολλά
Samara Joy © Meredith Truax

Οι συναυλίες που περιμένουμε το φθινόπωρο στην Αθήνα

Πολλή και πολύ διαφορετική μουσική ακούγεται ζωντανά στην πόλη. Αυτές είναι μερικές από τις συναυλίες που περιμένουμε το φθινόπωρο στην Αθήνα.

Συναυλίες και live του φθινοπώρου 2023 στην Αθήνα

Σ’ ευχαριστώ Λουκιανέ - Αφιέρωμα στον Λουκιανό Κηλαηδόνη, Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού, 25/9

Στον αθηναϊκό λόφο που είχε αδυναμία και στο αγαπημένο του θέατρο όπου έδωσε επτά συναυλίες κι επαναλειτουργεί μετά από 15 χρόνια, οι μουσικές του Λουκιανού Κηλαηδόνη επιστρέφουν στον Λυκαβηττό μέσα από μια μεγάλη συναυλία αφιέρωμα. Στο αφιερωματικό live θα προβληθούν σπάνια βίντεο-ντοκουμέντα από τις θρυλικές συναυλίες του στον Λυκαβηττό, και θα πάρουν μέρος γνωστοί τραγουδιστές και τραγουδοποιοί που συμμετέχουν στον διπλό δίσκο αφιέρωμα με τίτλο «Σ’ ευχαριστώ Λουκιανέ» όπως οι Θέμης Ανδρεάδης, Μανώλης Φάμελλος, Δώρος Δημοσθένους, Πάνος Μουζουράκης, Σπύρος Γραμμένος, Μαρία Κηλαηδόνη και Πέννυ Μπαλτατζή. Τη μουσική βραδιά θα πλαισιώσουν δημοφιλείς ηθοποιοί όπως οι Γιάννης Μπέζος, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Νάντια Κοντογεώργη και Γιασεμί Κηλαηδόνη που θα ερμηνεύσουν τραγούδια τα οποία έγραψε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης για παραστάσεις στο θέατρο.

Tα live που μας βγάζουν από το σπίτι είναι πολλά
The Philip Glass Ensemble © Ryuhei Shindo

Koyaniskaatsi with The Philip Glass Ensemble, Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 30/9

Ένα πολυθέαμα με διαχρονικό και πανανθρώπινο μήνυμα παρουσιάζεται στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Το εμβληματικό έργο «Koyaanisqatsi: Life out of Balance» συμπληρώνει 40 χρόνια από την πρώτη του παρουσίαση και θα παιχτεί στην ολότητά του. Μία ταινία προφητική σε παραγωγή του Francis Ford Coppola, μουσική του μινιμαλιστή συνθέτη Philip Glass και σκηνοθεσία Godfrey Reggio. Τo soundtrack της ταινίας θα ερμηνεύσει το Philip Glass Ensemble, καλλιτεχνικό όχημα του Philip Glass, ενώ ταυτόχρονα θα προβάλλεται η συγκλονιστική ταινία. Με το Philip Glass Ensemble θα συμπράξει η Academia Athens Youth Choir υπό τη διεύθυνση του Michael Riesman.

Tα live που μας βγάζουν από το σπίτι είναι πολλά
Idles

Idles, Plisskën Festival, Θέατρο Βράχων, 29-30/9

Η πολυσυζητημένη βρετανική punk rock μπάντα έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με ένα πολυσυλλεκτικό line up. Δύο ημέρες, δύο stages, 10 καλλιτέχνες, lounge area, cocktail bars και πολλές παράλληλες δραστηριότητες. Βασικοί πρωταγωνιστές που θα ταρακουνήσουν το main stage και τις δύο ημέρες, οι Idles. Μαζί τους οι Alice Glass, Grandmas House, Tempers, Pillow Queens, Mykki Blanco και Ultra Sunn. Παράλληλα το Republic ηγείται από τους ήχους των Mazoha, Cakes Da Killa και Rhumba Club. 

Συνθετικοί, Κύτταρο, 29/09

Πρωτοπόροι της ηλεκτρονικής μουσικής στην Ελλάδα, στα δύσκολα 90s, οι Συνθετικοί ή αλλιώς ο Αποστόλης και ο Διονύσης Αυγερινός, έρχονται με τις μελωδίες και τους αυθεντικούς τους στίχους στη φαρέτρα τους, για να επιβεβαιώσουν τις φήμες των ζωντανών εμφανίσεών τους. Opening act τα Μικροκύματα, μια πρωτοεμφανιζόμενη μπάντα, της οποίας τα μέλη ένωσαν τις μουσικές τους ανησυχίες και άρχισαν να πειραματίζονται τον Ιούνιο του 2022.

God is an Astronaut, Gagarin 205, 29/9

Η πιο δεμένη post rock μπάντα σε μια best-of συναυλία στο πλαίσιο της «20th Anniversary Tour». Αυτή θα είναι η πρώτη εμφάνιση των God is an Astraonaut στην Αθήνα έπειτα από πέντε χρόνια. Το ραντεβού έχει ήδη δοθεί.

Tα live που μας βγάζουν από το σπίτι είναι πολλά
Blind Guardian © Dirk Behlau

Blind Guardian, Floyd, 6-7/10

Έρχονται ξανά στην Αθήνα και η ανταπόκριση του κοινού είναι, για άλλη μία φορά, εντυπωσιακή! Μετά το sold out της συναυλίας του Σαββάτου 7 Οκτωβρίου, οι Blind Guardian, το θρυλικό metal γερμανικό σχήμα θα εμφανιστεί και την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου στο Floyd, το νέο μουσικό venue στο κέντρο της πόλης, στον ολοκληρωτικά αναμορφωμένο χώρο της οδού Πειραιώς 117, που όλες και όλοι έχουν την περιέργεια να δουν από κοντά. Οι Blind Guardian επιστρέφουν στο πλαίσιο της The God Machine Tour 2023, για να παρουσιάσουν τον νέο δίσκο τους και να ερμηνεύσουν όλα τα κλασικά τους τραγούδια.

Tα live που μας βγάζουν από το σπίτι είναι πολλά

A Song For Maya: An All-Star Charity Event Gagarin 205, 09/10

Μια μέρα αφιερωμένη στη Μάγια που μας άφησε τόσο τραγικά και αναπάντεχα τον περασμένο Δεκέμβριο. Την ημέρα που θα γινόταν 23 ετών, στο Gagarin 205 –έναν χώρο που αγάπησε πολύ, εκεί που πρόλαβε να ζήσει όμορφες στιγμές– οργανώνεται μια γιορτή με φιλανθρωπικό χαρακτήρα, πολλή και πολύ διαφορετική μουσική. Ένα all-star event της εγχώριας σκηνής. Με καλλιτέχνες και σχήματα από πολλά διαφορετικά είδη, όπως ακριβώς άρεσε και σε εκείνη. Γιατί η Μάγια αγαπούσε τη ζωή, τη μουσική και τους ανθρώπους χωρίς όρους, πέρα από είδη, ετικέτες και διαχωρισμούς. Συμμετέχουν: Kώστας Λειβαδάς, Νεφέλη Φασούλη, Nightfall,  Mηνάς Τσίγκος / Ρουσσέτος Δημητρόγλου (1550), Alex Dante Duet, Bigus Dickus, Ειρήνη Κετικίδη, John Voyager (Need), Mindust, Tony Venieris (Special DJ Set), Mανώλης Τσίγκος (Innerwish) / Γιώργος Μαργαριτόπουλος (Wardrum) / Μάνος Γαβαλάς (SL Theory) / Θύμιος Μπούτσης (Ransackrat) / Νίκος Παπαδόπουλος (Jetlag) και άλλοι καλλιτέχνες που θα ανακοινωθούν. Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για την ενίσχυση φορέων που στηρίζουν όσους βιώνουν το πένθος και την απώλεια. Όλοι οι καλλιτέχνες συμμετέχουν αφιλοκερδώς.

Unida, Κύτταρο, 13/10

Μαθήματα αμερικανικής stoner/doom ιστορίας! Το σχήμα που αποτέλεσε τη συνέχεια των Kyuss / Slo Burn φέρνει το πνεύμα των heavy rock 90s στο σήμερα με την ακαταμάχητη σκηνική του παρουσία. Η σφιχτοδεμένη ομάδα των Arthur Seay, Mike Cancino, Collyn McCoy, με τον Mark Sunshine στα φωνητικά θα υπενθυμίσει σε όλους τους hardcore fans τι σημαίνει Unida. Νωρίτερα τη σκηνή θα πατήσουν οι Void Droid και Under The Sun.

Tα live που μας βγάζουν από το σπίτι είναι πολλά
© NDP Photo Agency/Έλλη Πουπουλίδου

Σταμάτης Κραουνάκης: Έρως ανίκατε μάχαν, Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 13/10

Η παράσταση του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου που αποθεώθηκε στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου, για ένα μόνο βράδυ στο Ηρώδειο. Ο Σταμάτης Κραουνάκης έχει ετοιμάσει μια μεγάλη βόλτα στα ερωτικά τραγούδια του μέσα στις δεκαετίες με επίσημη καλεσμένη τη Λυδία Φωτοπούλου· τραγούδια που, όπως λέει ο ίδιος ο συνθέτης, «κάνανε παρέα στις συντροφιές των Ελλήνων στις μοναξιές, στις συνάξεις, στις ιδιωτεύσεις, από τα πολύ - πολύ γνωστά μέχρι κάποια που άντεξαν στη σκιά για ν’ αποκαλυφθούν σ’ αυτό το θέατρο των συνελεύσεων και των θυσιών».

Pytheas Travels, Στέγη, 13/10

Στις 13 Οκτωβρίου, αμέσως μετά το Όσλο και το σημαντικό μουσικό φεστιβάλ Ultima, κάνει ελληνική πρεμιέρα το Pytheas Travels, μια μουσική σουρεαλιστική κρουαζιέρα από τη Μεσόγειο στις βόρειες χώρες, με επίκεντρο το ταξίδι του Πυθέα, του μεγάλου Έλληνα εξερευνητή της αρχαιότητας. Η παραγωγή, σε μουσική της Νορβηγίδας συνθέτριας και περφόρμερ Maja Solveig Kjelstrup Ratkje, με επιβάτες τέσσερις μουσικούς του Ergon Ensemble και φόντο την προβολή ενός εντυπωσιακού βίντεο των Hypercomf με τοπία της Τήνου και της βόρειας Νορβηγίας, αποτελεί ένα φανταστικό ταξίδι και μια κριτική ματιά στη βιομηχανία του μαζικού τουρισμού και στις επιπτώσεις του στις περιβαλλοντικές, πολιτιστικές και κοινωνικές δομές.

Ο μουσικός παραγωγός και σκηνοθέτης Φώτης Γεωργιάδης aka Beats Pliz, μιλάει για τη δημιουργία του πρώτου συμφωνικού ραπ άλμπουμ και του ντοκιμαντέρ «Arte Povera».

Beats Pliz «Arte Povera», Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού, 14/10

Μετά την ηχηρή επιτυχία του κινηματογραφικού ντοκιμαντέρ «Arte Povera» στο box office και τη σαρωτική πορεία του ομώνυμου μουσικού άλμπουμ σε κορυφαίες θέσεις των παγκόσμιων Spotify charts, το μουσικό όραμα του καταξιωμένου Έλληνα μουσικού παραγωγού Beats Pliz, παίρνει σάρκα και οστά. Ετοιμαστείτε για ένα οπτικοακουστικό υπερθέαμα που θα συνδυάσει ζωντανή ορχήστρα και beatmaking, με θεατρικά σκηνικά, video art και rap performances.

Trentemøller, Gagarin 205, 15/10

Electronica υψηλών απαιτήσεων. Οι συναυλίες του αλλά και οι συνεργασίες του με κορυφαίους σκηνοθέτες, όπως ο Pedro Almodovar και ο Oliver Stone, σου μένουν στο μυαλό.  Ο TrentemØller έρχεται για να παρουσιάσει το νέο, εντυπωσιακό οπτικοακουστικό show του, με όλες τις μεγάλες επιτυχίες της καριέρας του, καθώς και υλικό από τον πιο πρόσφατο δίσκο του «Memoria».

Tα live που μας βγάζουν από το σπίτι είναι πολλά
Steve Wynn

Steve Wynn, Gagarin 205, 16/10

Ο Steve Wynn προσγειώνεται στην αγαπημένη του Αθήνα για την έναρξη του Gimme Shelter Film Festival. Mε την πρώτη πανελλήνια προβολή του ντοκιμαντέρ «How Did We Find Ourselves Here?», για τους αγαπημένους μας The Dream Syndicate, με τον Steve Wynn ζωντανά στη σκηνή σε ένα Special Acoustic Performance, με τον Steve Wynn και τον σκηνοθέτη της ταινίας Emiel Spoelder, να συζητούν για την ταινία, η Δευτέρα αυτή δεν χάνεται.

To βρετανικό jazz συγκρότημα Mammal Hands
© Alex Kozobolis

Mammal Hands, Gagarin 205, 20/10

Το νέο πρόσωπο της βρετανικής jazz που ξεκίνησε ως μπάντα του δρόμου πετυχαίνει πάντα μια απίθανη μίξη ιδιωμάτων, από την electronica και τη folk μέχρι το rock και την κλασική, με καταλύτη τους νόμους του αυτοσχεδιασμού. Οι γνώστες προβλέπουν ηχητικά μεγαλεία.

MIKRO, Lip Forensics, Gazarte |Roof Stage, 4/11


Οι αγαπημένοι MIKRO έρχονται για ένα δίωρο live μετά από οκτώ χρόνια στην ταράτσα του Gazarte. Μαζί τους οι ανερχόμενοι Lip Forensics που φέτος κυκλοφόρησαν την πρώτη τους ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά.

Samara Joy and Trio, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 5/11

Η νέα μεγάλη φωνή της jazz με τα δύο βραβεία Grammy το 2023. Ο διεθνής τύπος αποθεώνει την Αμερικανίδα ντίβα με την πλούσια φωνή και το βελούδινο ηχόχρωμα, που έκανε το ντεμπούτο της στη δισκογραφία το 2021, σε ηλικία μόλις είκοσι δύο ετών, αναγνωρίζοντας στο εκλεπτυσμένο ύφος της μία άξια διάδοχο της Έλα Φιτζέραλντ και της Μπίλι Χόλιντεϊ. Μεγαλωμένη από γονείς μουσικούς στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης και γαλουχημένη με τη σπουδαία παράδοση των γκόσπελ, η Samara Joy απογειώνει την κλασική τζαζ μέσα από μια φρέσκια, δημιουργική προσέγγιση.

Joshua Redman Group, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 9/11

Ο Αμερικανός σαξοφωνίστας Joshua Redman, ένας από τους πλέον προβεβλημένους και χαρισματικούς δεξιοτέχνες της διεθνούς τζαζ σκηνής, παρουσιάζει την τελευταία του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Where Are We», ένα άλμπουμ με τραγούδια που αναφέρονται σε συγκεκριμένα μέρη της Αμερικής, αφυπνίζοντας τη σκέψη για το νόημα της εξουσίας και τη σημασία του έρωτα μέσα από ευρηματικές μπαλάντες και αυτοσχεδιασμούς. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ