Μουσικη

«Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου υπήρξε για εμάς μια πραγματική ανακάλυψη»

Η ομάδα του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Koblenz (IMUKO) περιγράφει την εμπειρία του

341667-710504.jpg
Ζένια Πιττακή
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου: Η ομάδα του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Koblenz (IMUKO) περιγράφει την εμπειρία του. Όλα τα κοντσέρτα και οι παραστάσεις διαπερνούσε η ιδιαίτερη ενέργεια των εμπνευσμένων καλλιτεχνών

Φέτος ομάδα του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Koblenz (IMUKO), ξεκίνησε από τον Ρήνο, από την καρδιά της Ευρώπης, για να επισκεφτεί στο ανατολικό άκρο της Ευρώπης, το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου (ΔιΦεΜΜ) και μας έστειλε τις εντυπώσεις της για τη συναρπαστική και απολαυστική εβδομάδα που έζησε.

«Τόσο το IMUKO, που ιδρύθηκε το 2014 από τον τσελίστα Benedict Kloeckner, όσο και το ΔιΦεΜΜ, που ιδρύθηκε το 2015 από τις δυο Ελληνογερμανίδες πιανίστριες Δανάη και Κυβέλη Dörken και τον Δημήτρη Τρύφων μαζί με τη Λητώ Ντάκου, έχουν τους ίδιους σκοπούς και τη φιλοδοξία να διαμορφώσουν ενεργά το πολιτιστικό μέλλον της Ευρώπης.

Εξαίρετοι καλλιτέχνες από όλη την Ευρώπη συναντιούνται για να συνεργαστούν και να παρουσιάσουν σπουδαία έργα κλασικής μουσικής σε πλατιά στρώματα του πληθυσμού.

Φετινοί καλεσμένοι στον Μόλυβο ήταν οι Tobias Feldmann, Noé Inuin, Kirill Troussov και Antje Weithaas στο βιολί, Muriel Razavi και Lech Antonio Uszynski στη βιόλα, Isang Enders και Benedict Kloeckner στο βιολοντσέλο, ο κλαρινετίστας David Orlowsky, η σοπράνο Danae Condora και οι δύο οικοδέσποινες Δανάη και Κυβέλη Dörken στο πιάνο.

Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Ήδη η πρώτη συναυλία στο ιστορικό βυζαντικό κάστρο της Μυτιλήνης, ένα από τα μεγαλύτερα και άριστα διατηρημένα κάστρα, έδωσε μια πρόγευση της ιδιαίτερης μαγείας αυτού του φεστιβάλ και έφερε στο προσκήνιο εμφατικά την Ελλάδα ως λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Μπροστά στο εντυπωσιακό σκηνικό του κάστρου, μέσα στο ατμοσφαιρικό σούρουπο, περιτριγυρισμένο από τον άνεμο και τους ήχους της θάλασσας, το ενθουσιώδες κοινό απόλαυσε δύο ταλαντούχους νεαρούς Έλληνες, τους αδελφούς Ευριπίδη και Σταύρο Σαμαρά, οι οποίοι παρουσίασαν έργα για βιολοντσέλο και βιολί, με την εξαιρετική υποστήριξη των δύο καλλιτεχνικών διευθυντριών του φεστιβάλ, Δανάης και Κυβέλης Dörken. Η συναυλία κορυφώθηκε κάτω από τον έναστρο ελληνικό ουρανό με τη δεξιοτεχνική ερμηνεία των αδελφών Dörken στους Ουγγρικούς χορούς του Johannes Brahms.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, λάμβαναν χώρα οι αιφνίδιες "Μουσικές Στιγμές", που «προσέφεραν» τη μουσική στον κόσμο, σε τουρίστες και κατοίκους. Εδώ, κορυφαίοι καλλιτέχνες – μακριά από το συμβατικό σκηνικό στο οποίο περιμένει κανείς να τους δει - ερμηνεύουν σύντομα και ελκυστικά προγράμματα στην παραλία, στους δρόμους του οικισμού, σε ιστορικούς χώρους ή στο λιμάνι, «αγγίζοντας» το κοινό και διαφημίζοντας έτσι τις βραδινές συναυλίες.

Οι βραδινές υπαίθριες συναυλίες πραγματοποιήθηκαν κοντά στην παραλία με φόντο το γραφικό σκηνικό του χωριού και του φωτισμένου κάστρου. Τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα προγράμματα των τεσσάρων ημερών υπό τη θεματική "Συμβίωση", προσδιορίζονταν από την έντονη σχέση μεταξύ ανθρώπου και φύσης και περιλάμβαναν σημαντικά έργα του κλασικού ρεπερτορίου καθώς και πρεμιέρες σπουδαίων σύγχρονων έργων Ελλήνων συνθετών. Όλα τα κοντσέρτα και οι παραστάσεις διαπερνούσε η ιδιαίτερη ενέργεια των εμπνευσμένων καλλιτεχνών, τόσο στα μικρά όσο και στα μεγάλα σύνολα που διαμορφώθηκαν ειδικά για τις ανάγκες των έργων του προγράμματος.

Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Η φετινή πρεμιέρα του έργου του Δημήτρη Παπαδημητρίου "Ενδογένεση - Οντογένεση" "Το Πέταγμα του Αετού" προκάλεσε πραγματική θύελλα ενθουσιασμού στο κοινό. Κορυφαία στιγμή του Φεστιβάλ ήταν η τελευταία συναυλία, στην οποία η αντιπαράθεση μεταξύ ανθρώπου και φύσης κορυφώθηκε με την Pastorale (Ποιμενική) του Μπετόβεν, η οποία ναι μεν πραγματοποιήθηκε εδώ σε μια διασκευή για σεξτέτο εγχόρδων, αλλά εμφανώς καθήλωσε το κοινό με τα ενίοτε δραματικά ξεσπάσματά της.

Δε χρειάζεται να αναρωτιέστε αν το Φεστιβάλ ικανοποίησε τους μικρούς του φίλους, διότι κάθε χρόνο διοργανώνεται στο Φεστιβάλ Μολύβου μια «Συναυλία για παιδιά και νέους» με ελεύθερη είσοδο. Με την αξιολάτρευτη παρουσίασή τους, η Κυβέλη και η Δανάη Dörken κατάφεραν να αιχμαλωτίσουν το νεανικό κοινό και να το εμπλέξουν ενεργά στη δράση με χορό και τραγούδι.

Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Αυτό που συναρπάζει στο Φεστιβάλ Μολύβου δεν είναι μόνο οι εξαιρετικές συναυλίες και η εγγύτητα με τους καλλιτέχνες, αλλά και το ανθρώπινο στοιχείο, όπως τα κοινά γεύματα και τα βραδινά δείπνα μετά τις συναυλίες, καθένα από τα οποία πραγματοποιείται κάθε φορά σε διαφορετικό εστιατόριο του χωριού, ώστε να επωφελούνται από την διοργάνωση όσο το δυνατόν περισσότεροι κάτοικοι του οικισμού. Τι ευχαρίστηση ήταν να κάθεσαι στις μακριές σειρές των στρωμένων τραπεζιών, να μοιράζεσαι το ένα ορεκτικό μετά το άλλο με τους διπλανούς σου, να απολαμβάνεις το καλύτερο τοπικό φαγητό και κρασί και να ανταλλάσσεις ζωηρές συζητήσεις με δημοσιογράφους, βοηθούς, καλλιτέχνες και φίλους του φεστιβάλ!

Όλοι μας, εμείς η ομάδα του IMUKO, εντυπωσιαστήκαμε ιδιαίτερα από αυτό τον πολιτισμό της φιλοξενίας, ο οποίος δημιούργησε ένα αίσθημα κοινότητας μεταξύ των κατοίκων της πόλης, των επισκεπτών, των μουσικών και της οργανωτικής επιτροπής του φεστιβάλ και μετέδωσε μια εξαιρετικά θετική ατμόσφαιρα. Ήταν επίσης υπέροχο ότι μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε όλες τις εκδηλώσεις χωρίς κανένα πρόβλημα, επειδή η υλικοτεχνική υποδομή λειτούργησε τέλεια λόγω της άψογης διοργάνωσης.

Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Χάρη στην προσήλωση της γεμάτης ιδέες και ακούραστης "διευθύντριας" Λητούς Ντάκου και στην καλλιτεχνική δημιουργικότητα των δύο συνιδρυτών Δανάης και Κυβέλης Dörken, το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου έχει σαφώς καταφέρει να γίνει ένα από τα πιο αναγνωρισμένα φεστιβάλ κλασικής μουσικής σε μια από τις πιο ειδυλλιακές τοποθεσίες της Ευρώπης. Το φεστιβάλ προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι σχεδιάζουν τις διακοπές τους σύμφωνα με το πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Για εμάς, την ομάδα του IMUKO, ο χρόνος πέρασε γρήγορα. Απολαύσαμε κάθε στιγμή του Φεστιβάλ και πήραμε μαζί μας στην επιστροφή, ιδέες και ερεθίσματα.

Η ομάδα του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Koblenz (IMUKO)
Η ομάδα του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Koblenz (IMUKO)

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου υπήρξε για εμάς μια πραγματική ανακάλυψη και με απόλυτη θέρμη το συστήνουμε σε όποιον θέλει να γνωρίσει την κλασική μουσική σε έναν όμορφο τόπο!

Η Ομάδα International Music Festival Koblenz (IMUKO)»

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ