Μουσικη

Αντώνης Βλαβογελάκης, Γιώργος Bandoek Αποστολάκης: Το Transition είναι ένα industrial έπος

Ανελέητο post rock

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αντώνης Βλαβογελάκης, Γιώργος Bandoek Αποστολάκης, Transition

Αντώνης Βλαβογελάκης, Γιώργος Bandoek Αποστολάκης: Το Transition, οι κιθάρες, η Θεσσαλονίκη, η Φινλανδία.

«Ήταν πρωί τ' Αυγούστου (2022) κοντά στη ροδαυγή, όταν έστειλα, στον Γιώργο να ακούσει το draft του Instability για ένα δροσερό λαπωνικό feedback! Λίγες μέρες μετά ήρθε η τρομερή απαγγελία του. Ακολούθησε το Gazer με τη φωνή της Μυρτούς Στύλου όπου ο Bandoek έγραψε υπέροχες ονειρικές κιθάρες. Ένα χρόνο μετά ήρθε το Transition με μουσική / παραγωγή δική μου και στίχους και κιθάρες του Γιώργου, που, στις διακοπές στην Ελλάδα, εγκαινίασε και το νέο μου στούντιο, τραγουδώντας το! Ελλάδα - Φινλανδία συμμαχία, ζήτω τα δίκτυα και η τεχνολογία!»

Αντώνης Βλαβογελάκης, Transition

O Antonis Vlavo από τη Θεσσαλονίκη (χαίρε, Κρήνη, με τα ωραία σου) και ο George Bandoek Apostolakis από τη Φινλανδία (Sipovaara, Lappi, δώδεκα ώρες μακριά με το τρένο από το Ελσίνκι), στο Transition ποστροκάρουν ανελέητα. Το ιλιγγιώδες ρυθμικό του, αλλά και τα λόγια-απαγγελία, μου φέρνουν στο μυαλό τους Public Broadcast Service, τους σκοτεινούς Madrugada των πρώτων ημερών, τους Nine Inch Nails και ακόμα πιο πίσω, Killing Joke και λοιπά κοφτερά μαύρα άνθη.

Γιώργος Bandoek Αποστολάκης, Transition

Αυτή είναι η παλιά Θεσσαλονίκη του Vlavo που θυμάται μια άλλη εποχή με «Γκρίζους ορίζοντες, δραματικά ηλιοβασιλέματα, ξενύχτια με αγαπημένους καλλιτέχνες στον Μύλο, πρωινά με hangover και γέλιο μέχρι δακρύων σε περιοδικά και ραδιόφωνα». Μιλά προφανώς για τις εποχές του Ράδιο Ουτοπία και αργότερα του 88μισό, το φανζινάκι του Μύλου και μια πόλη που χάθηκε στα αστέρια. «Σήμερα η πόλη σε ωθεί σε ταξίδια για να ξεφύγεις από αυτήν, μα να που πάντα γυρνάς γι’ αυτούς που αγαπάς» λέει ο Vlavo με την πασίγνωστη φωνή του ένεκα των διαφημιστικών που επιμελείται στην εταιρεία του Greek Voiceover. 

TRANSITION || Antonis Vlavo - George Bandoek  Apostolakis

Oρίστε και ο έτερος της ηλεκτροκιθαροσπεκτίβας τους, George Bandoek Αποστολάκης, απόδημος στη Λαπωνολάνδη: «H Θεσσαλονίκη μας δίδαξε πώς να ψαχτούμε μακριά της, σοφά μας έμαθε να ξέρουμε όλα αυτά που θέλουμε και όλα αυτά που δεν θέλουμε, γνωρίζοντας και η ίδια ότι πάντα έχει να μας δώσει κάτι που δεν μπορούμε να το βρούμε πουθενά αλλού». Ο μέγας Μπαντούκ πάντα έπαιζε και μιλούσε με γρίφους, τι να πρωτοθυμηθώ, τους συνδυασμούς του με τους Noise Promotion Company (νοσταλγώ εκείνο το ηχητικό μπαράζ από νιου γουέιβ και φανκ, αρτ ροκ, μπλουζ, ξυλόφωνα και Ano Kato Records για πάντα), τον Σάκη Παπαδημητρίου, τους Blues Wire, μιλάμε για μουσικό παίκτη διαολεμένο). 

Αντώνης Βλαβογελάκης, Γιώργος Bandoek Αποστολάκης, Transition

Ακούστε τους, η σύμπραξη αυτών των δυο, το Transition είναι ό,τι πιο φρέσκο και διεθνώς συνεργατικό κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη, με artwork βασισμένο σε εικόνα του φωτογράφου Γιάννη Ψαθά. Κλείνω αυτό το μικρό αυτό μουσικό σημείωμα με μια ευχή: από το Transmission των Joy Division ως το Transition τούτων των δυο, ξυραφένια μπάσα, ουρλιαχτά και ποστ πανκ για τότε, για τώρα, για πάντα. Μπράβο σας και άντε στην ευχή του Θεού, φίλοι πολυτάλαντοι και πολυαγαπημένοι, και συνεχίστε στο ίδιο τέμπο. Πότε με το καλό το επόμενο; 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ