Μουσικη

Ο Gus G δίνει 10 σημαντικές συμβουλές για την κιθάρα

Ο ιδρυτής των Firewind σε έναν ηλεκτρισμένο δεκάλογο πριν το μεγαλύτερο headline show τους στην Αθήνα, στο Gimme Shelter Open Air Fest

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Gus G: Ο βιρτουόζος κιθαρίστας και ιδρυτής των Firewind δίνει 10 tips για νέους μουσικούς

Gus G: Ο βιρτουόζος κιθαρίστας και ιδρυτής των Firewind δίνει 10 tips για νέους μουσικούς

Ο βιρτουόζος κιθαρίστας Gus G aka Κώστας Καραμητρούδης έχει μοιραστεί στην ATHENS VOICE αρκετές από τις άγνωστες πτυχές της μουσικής διαδρομής του και τις συμβουλές που του έδωσε ο Ozzy Osbourne, την αγάπη του για το heavy metal αλλά και την εμπειρία από έναν αγαπημένο τόπο διακοπών του, τη Λέσβο.

Την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου ο Gus G θα πατήσει τη σκηνή της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων αφού θα εμφανιστεί με τους Firewind στο μεγαλύτερο ever headline show τους, στο Gimme Shelter Open Air Fest. Με φόρα από τα μεγάλα καλοκαιρινά φεστιβάλ της Ευρώπης και νέα τραγούδια από το επερχόμενο άλμπουμ των Firewind που θα ακουστούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, προβλέπεται μια ιδανική βραδιά για head banging και air guitar. Το Gimme Shelter Open Air Fest έχει φροντίσει για αυτό, αφού πριν τους Firewind θα εμφανιστούν οι Timo Tolkki's Strato στο πρώτο τους live gig στον κόσμο (δηλαδή το νέο σχήμα του Timo Tolkki με τα ιδρυτικά μέλη των Stratovarius, Antti Ikonen – πλήκτρα και Tuomo Lassila – τύμπανα), οι Nervosa στο πρώτο τους live gig στην Αθήνα, και οι Lazy Man's Load.

Λίγο πριν δείξει σε χιλιάδες fans τι μπορεί να κάνει με μία ηλεκτρική κιθάρα στα χέρια του, ο Gus G μας εξήγησε τα πιο σημαντικά μαθήματα που του έμαθε η ζωή για αυτό το όργανο, τον κόσμο της μουσικής, τις αθέατες πλευρές της μουσικής βιομηχανίας.

Gus G: Ο βιρτουόζος κιθαρίστας και ιδρυτής των Firewind δίνει 10 tips για νέους μουσικούς

Εάν αγαπάς αυτό που κάνεις, δεν θα δουλέψεις μια μέρα στη ζωή σου
Δεν θυμάμαι ποιος σοφός το είπε αυτό... μάλλον ο Steve Vai; Άλλα είναι αλήθεια. Εάν πραγματικά αγαπάς αυτό που κάνεις, δεν θα νιώσεις ότι κάνεις κάποια αγγαρεία, και σίγουρα δεν θα νιώσεις ότι κάτι είναι πολύ δύσκολο. Ίσα ίσα θα απολαμβάνεις την όλη διαδικασία.

Παίξε μουσική για τους «σωστούς» λόγους...
...εάν σε ενδιαφέρει να το δεις επαγγελματικά. Αυτό που λέμε μουσική βιομηχανία ειναι μια μεγάλη ψευδαίσθηση. Τίποτα δεν ειναι αυτό που φαίνεται. Αν το καλοσκεφτείς, θα σου πάρει χρόνια ή δεκαετίες ολόκληρες για να μάθεις να παίζεις, να γράφεις μουσική, να στήσεις μια μπάντα, να αποκτήσεις δικό σου στιλ, και μετά θα πρέπει να ασχοληθείς με την προώθηση της μουσικής σου. Να επενδύσεις σε μάρκετινγκ, visuals, touring. Πανάκριβο το «σπορ» και τα έξοδα δεν τελειώνουν ποτέ. Οπότε τι μένει; Το πάθος και η αγάπη για τη μουσική. Πιστεύω από εκεί ξεκινούν κι εκεί τελειώνουν όλα. Δεν ξέρω εάν ειναι απωθητικό αυτό που λέω, αλλά η μουσική δεν έχει το χρήμα ή τη δόξα που βλέπεις στις ταινίες και στα βίντεο κλιπ. Ναι, στο λέω εγώ που έπαιζα στον Ozzy και τα «γεύτηκα» όλα αυτά. Επίσης ξέρω πολύ καλά και την underground πλευρά του να είσαι μουσικός/καλλιτέχνης. Οπότε θέλω απλά να σου πω: παίξε μουσική επειδή δεν μπορείς χωρίς αυτή στη ζωή σου.

Practice makes perfect
Έτσι ειναι. Εάν θέλεις να γίνεις καλός σε κάτι, πρέπει να εξασκηθείς. Δεν χρειάζεται να γίνεις shredder ή κάτι τέτοιο. Απλά η κιθάρα χρειάζεται τεχνική, ό,τι στιλ και να παίξεις. Το ίδιο ισχύει και για το songwriting. Πρέπει να εξασκηθείς και σε αυτό. Πρέπει να γράψεις 30-40 μέτριες ιδέες για να βγει μια καλή.

Βρες τη δική σου «φωνή»
Το να αποκτήσεις δικό σου στιλ στην κιθάρα ειναι κάτι το οποίο το εξελίσσεις με τον χρόνο, κατά την άποψή μου. Καλό ειναι να ακούς πολλά στιλ, διαφορετικούς κιθαρίστες από όλα τα είδη και να επηρεαστείς από αυτό που πραγματικά σε ελκύει. Πιστεύω πως όλοι οι ήχοι ζουν στο υποσυνείδητό μας ή σε κάποια κρυμμένη γωνιά του εγκεφάλου μας. Όσο πιο πολλές μουσικές επιρροές έχεις, τόσο πιο ποικίλο στιλ θα έχεις. Εμένα με τράβηξε το heavy metal, αλλά έχω και πολλά άλλα ακούσματα κι επιρροές, από blues και jazz fusion μέχρι κλασική μπαρόκ μουσική.

Ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω από εσένα
Το έχουμε αυτό λίγο οι κιθαρίστες. Νομίζουμε ότι εμείς είμαστε και κανένας άλλος. Καλό ειναι να είσαι ταπεινός και ευγενικός με τους συνεργάτες σου και όχι μόνο. Μη μιλάς μόνο για τον εαυτό σου και πόσο γαμάτος είσαι. Βαριέμαι απίστευτα όταν βρίσκομαι σε συζητήσεις με άλλους μουσικούς και μιλάνε με έπαρση, για το πόσα εισιτήρια πουλήσανε, πόσο επιτυχία έχουν, μπλα, μπλα, μπλα... Ξέρεις κάτι; Πάντα υπάρχει κάποιος που παίζει καλύτερα από εσένα, κάποιος που έχει πιο πολλά λεφτά από εσένα, κλπ. Οπότε άσε το έργο σου να μιλήσει για εσένα, όλα τα υπόλοιπα ο κόσμος τα βαριέται.  

Εμπιστεύσου τα αυτιά σου
Πολλές φορές παίζουμε κιθάρα «με τα μάτια». Εννοώ ότι δεν εστιάζουμε στον ήχο, αλλά στο πόσο γρήγορα κουνάμε τα δάχτυλά μας πάνω στην ταστιέρα. Μάθε να ακούς αυτό που βγαίνει από τα ηχεία σου. Επίσης, καλό θα ειναι να ηχογραφείς τον εαυτό σου σε καθημερινή βάση, ώστε να μπορείς να καταλαβαίνεις την πρόοδο της μελέτης σου. Μην εντυπωσιάζεσαι από το πόσο «σπάνε» τα δάχτυλά σου επάνω στην ταστιέρα, άκου τις νότες κι εμπιστεύσου τα αυτιά σου για καλύτερο αποτέλεσμα.

Η μουσική ειναι ένα ατελείωτο ταξίδι
Πάντα υπάρχει χώρος για βελτίωση. Η μουσική δεν τελειώνει ποτέ. Ζούμε και μαθαίνουμε. Ό,τι ισχύει στη ζωή, ισχύει και για τη μουσική. Όσο καλός και «φτασμένος» και να είσαι, πάντα μπορείς να γίνεις καλύτερος ή να μάθεις κάτι καινούργιο. Η γνώση ειναι δύναμη.

Gus G: Ο βιρτουόζος κιθαρίστας και ιδρυτής των Firewind δίνει 10 tips για νέους μουσικούς

Κάνε τα δικά σου λάθη....όχι άλλων
Πολύ σημαντικό να κάνεις τα δικά σου λάθη. Γιατί τότε μόνο τον εαυτό σου μπορείς να κατηγορήσεις. Το να πάρεις σημαντικές αποφάσεις για τον εαυτό σου ή την καριέρα σου επειδή απλά άκουσες κάποιον τρίτο ενώ δεν είσαι σίγουρος, θα σου στοιχίσει πιο ακριβά. Εάν έχεις όραμα, οι σκέψεις και ιδέες τρίτων δεν χωράνε και πολύ.

To music business είναι δύο διαφορετικά πράγματα
Άλλο η μουσική, άλλο το μπίζνες. Πρέπει να καταλάβεις ότι αυτή η βιομηχανία δεν ειναι σχεδιασμένη για να επωφελείται ο δημιουργός. Εάν δεν γνωρίζεις τίποτα για το business κομμάτι, καλό θα ειναι να συμβουλευτείς ανθρώπους του χώρου. Πλέον με το ίντερνετ όλο το ίνφο ειναι στα χέρια σου, απλά γκούγκλαρε. Μάθε τι εστί πνευματικά δικαιώματα, publishing, royalties, licensing κι όλες αυτές οι ορολογίες που ειναι βαρετές αλλά σημαντικές, εάν είσαι συνθέτης. Καλό ειναι να ξέρεις τι σου αντιστοιχεί, και τι σε συμφέρει σε κάθε πιθανή διαπραγμάτευση.

Η κιθάρα ειναι πάντα εκεί για εσένα
Ειναι αλήθεια. Η κιθάρα δεν θα σε εγκαταλείψει ποτέ, θα ειναι πάντα εκεί για εσένα για να εκφραστείς μέσω αυτής, σε άσχημες και ωραίες στιγμές. Πάντα θα σε κάνει να νιώσεις καλά, θα απαλύνει τον πόνο σου, δεν θα σε προδώσει ποτέ. Η μουσική ειναι πολύ δυνατό εργαλείο και μπορούμε να αλλάξουμε πολλά μέσω αυτής. Ελπίζω να μη χάσουμε κι εμείς ποτέ την πίστη μας στη μουσική.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ