Μουσικη

Freddie Mercury: 1.500 θησαυροί του δημοπρατούνται από τον οίκο Sotheby's

4 εκατομμύρια αναμένεται να πουληθεί το πιάνο της ζωής του

giannis-mpelesiotis.jpg
Γιάννης Μπελεσιώτης
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Freddie Mercury: Η εντυπωσιακή συλλογή προς τιμήν του στο Sotheby's στο Λονδίνο.
© Steve Jennings / Getty Images

Freddie Mercury: Βγαίνουν σε δημοπρασία τα προσωπικά αντικείμενα του frontman των Queen στο Sotheby's στο Λονδίνο. 

Ανοίγει τις πύλες της στο κτίριo Sotheby's του κεντρικού Λονδίνου η έκθεση προς τιμήν του Freddie Mercury. Εκεί θα φιλοξενήθουν περίπου 1.500 προσωπικά αντικείμενα τόσο αυτού αλλά και των Queen. Πολλά από αυτά θα βγούνε σε δημοπρασία και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να τα κάνουν δικά τους με μερικές χιλιάδες δολλάρια ή και παραπάνω. Στη συλλογή ξεχωρίζουν πολλά κομμάτια όπως τα κοστούμια του από ζωντανές εμφανίσεις, το πιάνο του και το αυθεντικό draft πάνω στο οποίο γράφτηκε ο ύμνος «Bohemian Rhapsody».

Freddie Mercury: Μια εντυπωσιακή συλλογή στο Sotheby's

Ο Freddie Mercury ήταν δίχως αμφιβολία ένας από τους μεγαλύτερους τραγουδιστές και frontmen, με εκατομμύρια ανθρώπουν να λατρεύουν τη μουσική αυτού και του θρυλικού συγκροτήματος Queen μέχρι και σήμερα. Είναι λογικό η έκθεση με τα αντικείμενά του να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των φίλων της μουσικής και όχι μόνο.

Η ανακοίνωση για την έκθεση έχει γίνει από την περασμένη άνοιξη και γνωρίζουμε ήδη πως θα παρουσιαστούν πολλά εκθέματα από διάφορες φάσεις της ζωής του Mercury. Το κτίριο θα δέχεται κόσμο για έναν μήνα και θα κλείσει στις 5 Σεπτεμβρίου δηλαδή την ημέρα των 77ων γενεθλίων του θρύλου της ροκ.

Τα περισσότερα από αυτά τα αντικείμενα ήταν μέχρι σήμερα στην κατοχή της φίλης του Τζέιν Όστιν και βρίσκονταν άθικτα στην έπαυλή του στο Λονδίνο. Πριν λίγο καιρό η ίδια ανέφερε στο BBC πως ήθελε να πουλήσει πολλά από αυτά ώστε να κλείσει και ένα μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή της.

Οι θησαυροί του Freddie Mercury στην έκθεση

Ανάμεσα στα αντικείμενα υπάρχουν πολλά με τεράστια αξία. Ανάμεσα τους θα μπορεί να δει κάποιος τα draft που χρησιμοποίησαν οι Queen για τα τραγούδια Don’t Stop Me Now, We Are the Champions, Somebody to Love και Bohemian Rhapsody. Το τελευταίο μάλιστα αναμένεται να πωληθεί περίπου με 1,5 εκατομμύριο ευρώ και έχει τον τίτλο Mongolian Rhapsody, καθώς όπως είναι γνωστό οι Queen πειραματίστηκαν πολύ με το όνομα.

Ο υπεύθυνος της έκθεσης Γκάμπριελ Χίτον ανέφερε ότι «Έχουμε τους στίχους σχεδόν όλων των τραγουδιών που ο Freddie έγραψε τη δεκαετία του 70. Τα draft μας δείχνουν πως εξέλιξε τα τραγούδια με τον καιρό και πως πήραν την όμορφη μορφή που γνωρίζουμε όλοι σήμερα».

Την παράσταση βέβαια κλέβει το αγαπημένο Yamaha πιάνο του Freddie Mercury, το οποίο λογικά θα πωληθεί κάπου ανάμεσα στα 2.5 με 3.8 εκατομμύρια δολλάρια. Το πιάνο επέζησε από πολλές μετακομίσεις και ήταν το επίκεντρο της ζωής του Mercury μέχρι να φύγει από τη ζωή. «Από όλα τα αντικείμενα, αυτό σήμαινε τα περισσότερα για εκείνον» είπε ο Χίτον.

Πολλά από τα εκθέματα φανέρωνουν και την αγάπη του frontman των Queen για το θέατρο και τα εντυπωσιακά σόου. Οι ενδιαφέρομενοι θα μπορούν να δουν εκθαμβωτικά κοστούμια, τα χαρακτηριστικά δερμάτινά του τζάκετ και φυσικά τη θρυλική κόκκινη μπέρτα που φόραγε στην τελευταία του ζωντανή εμφάνιση με τους Queen το 1986.

Πολλά από τα αποκτήματά του είναι πιο προσωπικά, όπως ένα σχολικό βιβλίο με το κανονικό όνομα του τραγουδιστή, Fred Bulsara, από τη δεκαετία του 1960 όταν και έφτασε στη Βρετανία με τους γονείς του από τη Ζανζιβάρη. Οι επισκέπτες θα μπορούν επίσης να μελετήσουν τα πλάνα για τα μεγάλα και ιστορικά πάρτι που διοργάνωνε και έμεναν στην ιστορία. Ακόμα υπάρχουν έργα του Πάμπλο Πικάσο, του Σαλβαντόρ Νταλί και Μαρκ Σάγκαλ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ