Μουσικη

Η Lizzo κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση και fat shaming από πρώην χορεύτριές της

Τι ισχυρίζονται σε μήνυσή τους - Οι καταγγελίες για τοξικό εργασιακό περιβάλλον

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Lizzo κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση και fat shaming από πρώην χορεύτριές της
© EPA/JOSE SENA GOULAO

Lizzo: Μήνυση από τρεις πρώην χορεύτριές της για σεξουαλική παρενόχληση και fat-shaming

Τρεις από τις χορεύτριες που συμμετείχαν στις πρόσφατες περιοδείες της Lizzo, κατηγόρησαν την τραγουδίστρια για σεξουαλική παρενόχληση και για δημιουργία τοξικού εργασιακού περιβάλλοντος, όπως ανέφερε η εφημερίδα The Guardian. Τα περιστατικά αυτά έλαβαν χώρα μεταξύ 2021 και 2023, σύμφωνα με μήνυση που κατατέθηκε την Τρίτη, και αφορούν περιπτώσεις σεξουαλικής, φυλετικής και θρησκευτικής παρενόχλησης.

Οι χορεύτριες ισχυρίστηκαν ότι η Lizzo, γνωστή ακτιβίστρια και υπέρμαχος του κινήματος «body-positivity» το οποίο είναι ενάντια στο fat-shaming, κατέκρινε την πρόσφατη αύξηση βάρους μιας από τις χορεύτριες. Στη συνέχεια απέλυσε τη συγκεκριμένη χορεύτρια επειδή κατέγραψε μια από τις πρόβες του γκρουπ.

Lizzo: Καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση, fat shaming και τοξικό εργασιακό περιβάλλον από τρεις πρώην χορεύτριές της

Σε μια περίπτωση, ενώ το γκρουπ βρισκόταν σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο Άμστερνταμ, σύμφωνα με τη μήνυση, η Lizzo παρότρυνε τις χορεύτριες να αγγίξουν τις γυμνές εργαζόμενες του κλαμπ και στη συνέχεια να πάρουν στα χέρια τους δονητές και να φάνε μπανάνες που χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια του σόου, προσομοιώνοντας το στοματικό σεξ. Όταν μία από τις χορεύτριες αναγκάστηκε να ενδώσει, παρά το γεγονός ότι δεν ήθελε εξ αρχής να βρίσκεται στο κέντρο διασκέδασης, το υπόλοιπο γκρουπ ξέσπασε σε γέλια, ενώ το όλο περιστατικό συνέβη μπροστά σε δεκάδες πελάτες.

Σε ένα άλλο περιστατικό τοξικού περιβάλλοντος, η Lizzo ανάγκασε αρκετά από τα μέλη του χορευτικού της γκρουπ σε ένα «αυστηρό 12ωρο casting» ως κάποιου είδους τιμωρίας, αφού τις κατηγόρησε ψευδώς ότι έπιναν εν ώρα εργασίας. Το εν λόγο «casting» ήταν τόσο αυστηρό που κάποιες από τις χορεύτριες δεν τόλμησαν να κάνουν καν διάλλειμα για τουαλέτα με φόβο μην απολυθούν.

Επιπλέον, η μήνυση ισχυρίζεται ότι η αρχηγός του χορευτικού γκρουπ της Lizzo, Shirlene Quigley, προσπάθησε να επιβάλει τις χριστιανικές της πεποιθήσεις στις άλλες χορεύτριες. Συγκεκριμένα, η Quigley κατηγόρησε όσες είχαν προβεί σε προγαμιαίο σεξ, ενώ  μοιράστηκε τις σεξουαλικές της φαντασιώσεις, φθάνοντας στο σημείο να συζητά το αν μία από τις χορεύτριες ήταν ή όχι παρθένα.

Η μήνυση δεν αναφέρει εάν η Lizzo γνώριζε για την υποτιθέμενη συμπεριφορά της Quigley, αλλά οι ενάγουσες –οι χορεύτριες Arianna Davis, Crystal Williams και Noelle Rodriguez– πιστεύουν ότι γνώριζε τις καταγγελίες που έγιναν εναντίον της Quigley, όπως δήλωσε στο NBC News ο δικηγόρος τους, Ron Zambrano. Από τις τρεις ενάγουσες, οι δύο απολύθηκαν με τη δικαιολογία των περικοπών και η τρίτη, η οποία ήταν από τις λίγες χορεύτριες που ήταν λευκή, παραιτήθηκε ως ένδειξη συμπαράστασης προς τις συναδέλφους της.

Η αγωγή κατονομάζει τη Lizzo και την εταιρεία της, Big Grrrl Big Touring, Inc μαζί με την Quigley ως κατηγορούμενες για σεξουαλική και θρησκευτική παρενόχληση, δημιουργία εχθρικού εργασιακού περιβάλλοντος και παράνομη φυλάκιση.

«Ο σοκαριστικός τρόπος με τον οποίο η Lizzo και η ομάδα της αντιμετώπισαν τους καλλιτέχνες τους φαίνεται να είναι αντίθετος με όλα όσα υποστηρίζει δημόσια η Lizzo, ενώ ιδιωτικά ξεφτιλίζει τις χορεύτριές της με τρόπους που όχι μόνο είναι παράνομοι, αλλά και απολύτως αποθαρρυντικοί» είπε ο Zambrano.

Three former dancers accuse Lizzo of weight-shaming, sexual harassment

Μέχρι στιγμής οι εκπρόσωποι της Lizzo δεν έχουν προβεί σε κάποιο σχολιασμό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ