Μουσικη

Ο Γούντι Άλεν έρχεται στο Ηρώδειο με την τζαζ μπάντα του

Ο διάσημος κινηματογραφιστής επιστρέφει στην Αθήνα με το κλαρινέτο του στην τελευταία του περιοδεία στην Ευρώπη

62222-137653.jpg
A.V. Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Γούντι Άλεν και η τζαζ μπάντα του έρχονται στο Ηρώδειο
Ο Γούντι Άλεν και η τζαζ μπάντα του έρχονται στο Ηρώδειο

Ο Γούντι Άλεν στο Ηρώδειο στις 9 Σεπτεμβρίου με τη New Orleans Jazz Band

Γλυκιά και νοσταλγική, χαρούμενη και θλιμμένη συνάμα, όπως ακριβώς και οι ταινίες του είναι η μουσική του Γούντι Άλεν. Δεκαοκτώ χρόνια από τη συναυλία του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο διάσημος σκηνοθέτης, σεναριογράφος, συγγραφέας, ηθοποιός και μουσικός επιστρέφει στα μέρη μας. Το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της τελευταίας του περιοδείας στην Ευρώπη, κάνει μια στάση με το κλαρινέτο του και στο Ηρώδειο για να παίξει αυθεντική κλασική τζαζ της Νέας Ορλεάνης. Μαζί του θα είναι φυσικά η μπάντα του, οι «New Orleans Jazz Band» που απαρτίζουν ο Κόναλ Φόουλκς (Conal Fowkes) στο πιάνο, ο Σάιμον Γουέτενχολ (Simon Wettenhall) στην τρομπέτα, ο Τζέρι Ζίγκμοντ (Jerry Zigmont) στο τρομπόνι, ο Κέβιν Ντορν (Kevin Dorn) στα ντραμς, ο Μπράιαν Ναλέπκα (Brian Nalepka) στο μπάσο και στο μπάντζο ο Τζος Νταν (Josh Dunn).

Ο Γούντι Άλεν με το κλαρινέτο του
Ο Γούντι Άλεν με το κλαρινέτο του

Στις αποσκευές του, φυσικά, εκτός από το κλαρινέτο του, ταξιδεύει μαζί του και η αύρα ενός ζωντανού θρύλου, του Αμερικανού που κατάφερε να είναι ταυτόχρονα super star αλλά και ένας σύγχρονος φιλόσοφος, ένας ζωντανός θρύλος του Μανχάταν για όσους επισκέπτονται την Νέα Υόρκη και σχηματίζουν ουρές έξω από το Carlyle Club στη Madison Avenue για να τον δουν και να τον ακούσουν από κοντά.

Μια ματιά στην πορεία του Γούντι Άλεν

Γεννήθηκε ως Allan Stewart Konisberg την 1η Δεκεμβρίου 1935 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης από τον Martin και τη Nettie Konisberg. Ο πατέρας άλλαζε συχνά δουλειές: σερβιτόρος, οδηγός φορτηγού, φούρναρης, ταξιτζής, μια εποχή ήταν αναμεμειγμένος με το οργανωμένο έγκλημα. Η μητέρα του δούλευε σε ανθοπωλείο ενώ ο Woody είχε και μια μικρότερη αδερφή την Letty.

Ο Γούντι Άλεν με τους Woody Allen New Orleans Jazz Band στο Ηρώδειο
Ο Γούντι Άλεν με τους Woody Allen New Orleans Jazz Band στο Ηρώδειο

Άρχισε να ασχολείται με τις ταινίες από πολύ μικρός να ασχολείται. Πήγαινε πολύ συχνά στον κινηματογράφο και στο θέατρο, κυρίως τα καλοκαίρια που δεν είχε σχολείο. Προτού καλά καλά μάθει να διαβάζει, το μόνο που ήθελε να κάνει ήταν να γράφει ιστορίες. Δεν είχε κλείσει ακόμα τα δέκα και του μπήκε η ιδέα να φτιάξει μια ταινία, αλλά βέβαια για την ώρα ήταν απλώς μια σκέψη. Το μόνο θέμα που τον ενδιέφερε στο σχολείο ήταν η έκθεση. Στην εφηβεία του άρχισε να ενδιαφέρεται για τους σκηνοθέτες και τον ρόλο τους στη δημιουργία μιας ταινίας. Ενδιαφερόταν να μάθει περισσότερο για ξένους σκηνοθέτες και ξένες ταινίες, αλλά και για την ιστορία του σινεμά. Στα δεκαπέντε άλλαξε το όνομά του σε Woody Allen και στα δεκαέξι (ήταν μαθητής ακόμα) τον πήρανε για να γράψει «αστείους διαλόγους» για το ραδιόφωνο και για τηλεοπτικές εκπομπές. Από το 1961 έως το 1964 δούλευε ως κωμικός σ’ ένα καμπαρέ, γράφοντας ο ίδιος τις αστείες ιστορίες που παρουσίαζε στους θαμώνες. Εκεί τον πρόσεξε ένας παραγωγός και του πρότεινε να γράψει ένα σενάριο με τον όρο πως, αν του άρεσε, θα γυριζόταν ταινία. Έτσι, το 1965 ο Woody Allen γράφει το πρώτο του σενάριο (What's New Pussycat), στο οποίο έπαιξε κιόλας πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι παραγωγοί, όμως, το τροποποίησαν αρκετά, γεγονός που τον στεναχώρησε. Μετά απ’ αυτό ορκίστηκε ότι δε θα ξαναγράψει ταινία αν δεν τη σκηνοθετήσει ο ίδιος.

Είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο διάσημους και καταξιωμένους πρωταγωνιστές στη βιομηχανία το θεάματος. Σε πάνω από πενήντα χρόνια καριέρας έχει γράψει τρία θεατρικά έργα και έχει εμφανιστεί σε πολλά δικά του τηλεοπτικά προγράμματα. Έχει πάνω από πενήντα ταινίες στο ενεργητικό του, οι οποίες ακροβατούν μεταξύ του δράματος και της κωμωδίας. Πάντοτε είναι καυστικές, διασκεδαστικές, ειλικρινείς και ασχολούνται με θέματα όπως η θρησκεία και το σεξ. Το ρομαντικό στοιχείο δε λείπει, ενώ θίγονται συχνά οι φόβοι και τα άγχη του σύγχρονου νευρώδη ανθρώπου. Άλλωστε ένας τέτοιος άνθρωπος είναι και ο ίδιος.

Παίζει κλαρινέτο από μικρός και από το 1997 πραγματοποιεί συναυλίες με την New Orleans Jazz Band της Νέας Υόρκης. Το 2023 πραγματοποιεί την τελευταία παγκόσμια περιοδεία του σαν μουσικός.

Ο Γούντι Άλεν με τους Woody Allen New Orleans Jazz Band στο Ηρώδειο
Ο Γούντι Άλεν με τους Woody Allen New Orleans Jazz Band στο Ηρώδειο

10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον Γούντι Άλεν

  1. Το πραγματικό όνομα του Woody Allen είναι Άλαν Στιούαρτ Κόνιγκσμπεργκ. Το άλλαξε την άνοιξη του 1952, όταν άρχισε να στέλνει αστείες ατάκες προς δημοσίευση σε εκπομπές και εφημερίδες ώστε να μη μπορούν οι φίλοι του να τον κοροϊδέψουν σε περίπτωση που κάτι δημοσιευόταν.
  2. Λάτρεψε το σινεμά σε πολύ μικρή ηλικία. Η αγαπημένη του ταινία ήταν το “Double indemnity” του Μπίλι Γουάιλντερ.
  3. Λόγω του υψηλού δείκτη IQ που είχε μπήκε από την αρχή σε τάξη για ευφυείς  μαθητές. Ωστόσο στο σχολείο ήταν επαναστάτης και αγενής.
  4. Μικρός είχε έφεση στα σπορ και, μάλιστα, έκανε για πολλούς μήνες πυγμαχία.
  5. Λέγεται ότι παίζει κλαρινέτο καθημερινά από την ηλικία των 15 ετών.
  6. Το 1953 γράφτηκε στο τμήμα παραγωγής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Τον έδιωξαν έπειτα από ένα εξάμηνο, διότι δεν παρακολουθούσε τακτικά τα μαθήματα και στα διαγωνίσματα έγραφε αστείες ατάκες.
  7. Άρχισε να επισκέπτεται ψυχολόγους σε ηλικία 24 ετών. Από τότε βλέπει ψυχολόγο σχεδόν κάθε εβδομάδα.
  8. Ποτέ δεν ξεπέρασε την αγάπη του για τις αστείες ατάκες.
  9. Δούλεψε ως κωμικός από το 1960 έως το 1968. Το 1960 έβγαζε 75 δολάρια την εβδομάδα. Το 1964 έβγαζε ήδη 5.000 δολάρια την εβδομάδα.
  10. Την περίοδο 1960-1968 κυκλοφόρησε τρεις δίσκους: “Woody Allen”, “Woody Allen Volume 2” και “The Third Woody Allen Album”.

Προπώληση εισιτηρίων στο www.viva.gr/tickets/music/woody-allen-and-his-new-orleans-jazz-band/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ