Μουσικη

Ocean Wisdom: Ο ράπερ που ξεπέρασε σε ταχύτητα τον Eminem

Ποιος είναι ο Rap God που θα ανοίξει το μεγάλο live των Wu-Tang Clan απόψε στο Release Athens 2023

giannis-mpelesiotis.jpg
Γιάννης Μπελεσιώτης
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ocean Wisdom: Ο ράπερ που ξεπέρασε τον Eminem.

Ocean Wisdom: Ο ράπερ, που εκθρόνισε τον Eminem, ζεσταίνει το κοινό του Release Athens Festival πριν τους Wu - Tang Clan.

Ταξιδεύουμε για λίγο στο 2014. Είναι η εποχή που ακούγεται παντού το νέο τραγούδι του Φάρελ Γουίλιαμς «Happy» και στον κόσμο του ραπ και χιπ χοπ ο Drake έχει κάνει πάταγο με το single 0 to 100 / The Catchup. Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα ένας νεαρός στη Βρετανία θέλει να ξεκινήσει την καριέρα του στο χιπ - χοπ και ανεβάζει ένα από τα κομμάτια του στο διαδίκτυο. Κάνει ό,τι ήταν να κάνει μέσα στη μέρα του και γυρίζει σπίτι να κοιμηθεί ελπίζοντας το τραγούδι «Walkin»’ που πόσταρε να έχει την επομένη μερικές εκατοντάδες views από φίλους και γνωστούς. Όταν ξυπνάει ανακαλύπτει ότι μόλις έχει γίνει talk of the town με τα κλικς να ξεπερνάνε τις 10.000

Ο Ocean Wisdom από τότε έχει κάνει πολλά βήματα για να φτάσει στην κορυφή. Θεωρείται από τους καλύτερους και πιο αναγνωρίσιμους ράπερς διεθνώς καταφέρνοντας να συναρπάσει τους οπαδούς του με την ευρηματικότητα που έχει στις ρίμες και το freestyle. Η εμφάνισή του στο Release Athens Festival πριν από τους ζωντανούς θρύλους του είδους Wu- Tang Clan αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον και αποτελεί το κατάλληλο ζέσταμα για μια βραδιά που σίγουρα θα μείνει αξέχαστη στο αθηναϊκό κοινό.

Ocean Wisdom - Walkin' [Official Video]

Ocean Wisdom: Οι πρώτες ρίμες στο Μπράιτον

Μπορεί να φαίνεται παράξενο, όμως το Ocean είναι το πραγματικό του όνομα. «Η μητέρα μου στην αρχή ήθελε να μου δώσει το όνομα Chaos, επειδή κατά τη διάρκεια του τοκετού, πήγαμε να φύγουμε και οι δύο από τη ζωή. Τελικά κατέληξαν στο όνομα Ocean, το οποίο για πολλά χρόνια το σιχαινόμουν. Άλλαξα γνώμη γι΄ αυτό όταν ήμουν 14 ετών, γιατί τότε κατάλαβα πόσο μοναδικό είναι» έχει πει ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξη.

Γεννήθηκε στο Κάμντεν του Λονδίνου το 1993, όμως πολύ σύντομα μετακόμισε με την οικογένειά του στο Μπράιτον. Εκεί ήταν που άρχισε να γράφει τις πρώτες ρίμες σε εκατοντάδες αρχεία word στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή. Είχε πάρει το βάπτισμα του πυρός πάνω στη μουσική ήδη από τους γονείς του με τον πατέρα του να ακούει φανατικά ρέγκε και τη μητέρα του να είναι εκείνη, που μεγάλωσε με χιπ – χοπ ακούσματα. Η πρώτη του επαφή με το είδος ήταν όταν ξεκίνησε να ασχολείται με το μπιτ μποξ στα 7 και όταν άκουσε το Clint Eastwood από τους Gorillaz το 2001 ξεκίνησε να ραπάρει. Η αρχή πάνω σε αυτό έγινε κάπως παράξενα. Η μητέρα του έγραφε μερικά από τα verse του κομματιού σε ένα χαρτί και τον έβαζε να τα μαθαίνει απ΄ έξω στα μεγάλα ταξίδια με αυτοκίνητο. Με αυτόν τον τρόπο τον κρατούσε απασχολημένο και ήταν ήσυχος.

Βέβαια ο πρώτος ολοκληρωμένος δίσκος που έπεσε στα χέρια του ήταν το «The Real Slim Shady» του Eminem. «Τόσο η γενιά μου όσο και εγώ είμαστε τυχεροί, καθώς εμείς είχαμε τον Eminem ως επιρροή. Αυτός όπως και οι άλλοι μεγάλοι του χιπ –χοπ δεν είχανε έναν αντίστοιχο Eminem καθώς μεγάλωναν» ανέφερε και ο ίδιος στο παρελθόν.

Ο άνθρωπος που εκθρόνισε τον Eminem

Η επιτυχία που έκανε το 2014 δεν ήταν τυχαία. Πριν έρθει αυτή η στιγμή και φτάσει να συζητιέται σε όλα τα δίκτυα της Μεγάλης Βρετανίας για το «Walkin’», είχαν προηγηθεί τουλάχιστον δέκα χρόνια δουλειάς και γραψίματος πάνω στο ραπ. Ο Ocean Wisdom ακόμα και όταν δεν ήταν στο επίπεδο που βρίσκεται τώρα, εξασκούταν πάνω στις ρίμες του για πολλές ώρες. Στην αρχή προσπάθησε να ακολουθήσει τα χνάρια του αγαπημένου του Eminem και να υιοθετήσει την αμερικάνικη προφορά, όμως το παράτησε γρήγορα το συγκεκριμένο εγχείρημα. Πολλοί έχουν μιλήσει για τα καλύτερα λόγια σχετικά με τις φωνητικές του ικανότητες, ενώ είναι πολύ αγαπητός στο νησί, καθώς στους στίχους του εκφράζει τα άγχη και τους προβληματισμούς της νεολαίας στη Βρετανία.

Στο  τραγούδι Walkin’ αναφέρει “How the fuck on earth did we become so angry? / Couple of years ago man was just reading a Dandy / So how’d I go from reading a Beano to beating up Emos / Swimming in Speedos, to swinging in Chinos.” Δείχνοντας μας μια εικόνα της κοινωνίας μας, που επικρατεί μέχρι και σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί πως το κομμάτι αυτό γράφτηκε όταν ήταν 17 ετών και έγινε παραγωγή από τον Dirty Dike της εταιρείας High Focus. Στο τέλος του τραγουδιού μπορείς να τον ακούσεις να φαίνεται εκστασιασμένος με το ταλέντο του Wisdom.

Ocean Wisdom - Splittin' The Racket (OFFICIAL VIDEO) (Prod. Dirty Dike)

Από το ξεκίνημα του προσπαθούσε να μιμείται τον Eminem, όμως όταν απέκτησε το δικό του στιλ μουσικά αποφάσισε να τον ξεπεράσει. Από το 2018 κατέχει το ρεκόρ Γκίνες καθώς στο συγκεκριμένο κομμάτι καταφέρνει να πει 4.45 λέξεις ανά δευτερόλεπτο ξεπερνώντας τον Slim Shady ο οποίος είχε το ρεκόρ με 4.28 λέξεις ανά δευτερόλεπτο. Όταν καταφέρνεις να είσαι πιο γρήγορος και από τον ίδιο τον Rap God τότε μάλλον έχεις κάνει κάτι πολύ καλά.

Η καριέρα του και το Release Athens Festival

Είναι λογικό μετά από αυτή την επιτυχία η καριέρα του να εκτιναχτεί. Υπήρξαν προτάσεις για περισσότερα βίντεο ή ανάλογες παραγωγές αλλά ο μικρός δεν τρελάθηκε από την επιτυχία και παρέμεινε προσγειωμένος. After all παρέμενε ακόμα εκείνο το παιδί από το Μπράιτον, που του άρεσε πολύ να ραπάρει με τη μητέρα του. Θέλει να υπηρετεί την τέχνη του με τον ίδιο τρόπο, που την αγάπησε και εκείνος, κρατώντας το underground. Σε μία παλαιότερη συνέντευξη μάλιστα είχε αναφέρει πως «Το μοναδικό πράγμα που με ενδιαφέρει είναι να λένε όλοι πόσο καλός είναι ο ρυθμός μου, τα φωνητικά η το beat μου. Δεν το κάνω για να φαίνομαι κουλ».

Το 2016 έρχεται και ο πρώτος δίσκος «Chaos 93», ο οποίος αποτελεί και ξεκάθαρη αναφορά στην ημέρα της γέννησής του και στο όνομα που παραλίγο να πάρει από τους γονείς του. Στο άκουσμα των πρώτων τραγουδιών πολλοί ήταν εκείνοι που δεν δίστασαν να πουν πως μιλάμε για το next big thing του παγκόσμιου χιπ χοπ. Αυτό που τον βάζει για τα καλά στα ραντάρ των περισσότερων στον πλανήτη είναι το άλμπουμ Wizville το 2018. Με αυτόν κατάφερε να σκαρφαλώσει στη θέση 39 των charts, ενώ μέσα υπάρχουν και συνεργασίες του με τους Method Man, Roots Manuva και P Money.

Ocean Wisdom: Ο ράπερ που ξεπέρασε τον Eminem.

Εκείνη την περίοδο διαμορφώνει και το στιλ του, που τον ξεχωρίζει από τους περισσότερους της γενιάς του. Η ικανότητα του να προσαρμόζεται σε πολλούς και διαφορετικούς ήχους, ο δημιουργικός στίχος, η βρετανική προφορά, το flow του αλλά και το πόσο δυνατός είναι πάνω στη σκηνή, έχει κάνει εκατομμύρια να ακούνε τα κομμάτια του στις διάφορες μουσικές πλατφόρμες.

Στο Release Athens 2023 έχει τη δύσκολη αποστολή να ζεστάνει τον κόσμο πριν τους θρυλικούς Wu Tang Clan. Όλοι φαντάζονται και δεν έχουν καμία αμφιβολία, πως θα το κάνει πολύ καλά και ίσως να ήταν η καλύτερη επιλογή για κάτι τέτοιο. Ο Ocean Wisdom είναι από τους τυχερούς σε αυτή τη ζωή, οι οποίοι κατάφεραν να συνδυάσουν το πάθος τους και την αγάπη τους για κάτι, με αυτό που βιοπορίζονται. Φτύνει τις ρίμες του με μεράκι και πάντα προσπαθεί να εξελίσσεται. Όπως έχει πει και ο ίδιος άλλωστε

«Πάντα πρέπει να προσπαθείς. Μπορεί να δουλεύεις πολύ αλλά αν στο τέλος της ημέρας δεν ρισκάρεις και λίγο τότε δεν θα έχεις τις ευκαιρίες που πρέπει. Πρέπει να προσπαθήσεθς πάλι. Φρόντισε ο ίδιος για τον εαυτό σου».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ