Μουσικη

Magic de Spell: Πώς ακούγεται το «Σφαγείο» του Μίκη Θεοδωράκη στο 2023

«Παρ’ όλο που ζούμε την άνθιση της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, τα ζητούμενα έχουν χαθεί»

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι Magic de Spell διασκευάζουν Μίκη Θεοδωράκη: Ο Θοδωρής Βλαχάκης μιλάει για τις νέες single κυκλοφορίες της μπάντας, «Σφαγείο» και «Σκοτώνω Λένε, Σημαίνει Ζω»
© Θοδωρής Ψιαχός

Οι Magic de Spell διασκευάζουν Μίκη Θεοδωράκη: Ο Θοδωρής Βλαχάκης μιλάει για τις νέες single κυκλοφορίες της μπάντας, «Σφαγείο» και «Σκοτώνω Λένε, Σημαίνει Ζω»

Οι Magic de Spell είναι μαζί μας εδώ και 43 χρόνια κι έχοντας περάσει από αρκετές φάσεις, παραμένουν μία ανήσυχη κι ενεργή rock μπάντα. Οι Magic de Spell αγαπούν τις διασκευές όταν βρίσκουν πως έχουν νόημα. «Η Φαντασία στην Εξουσία» του Στέλιου Βαμβακάρη, το 2020, ήταν ένα τέτοιο παράδειγμα. Τρία χρόνια αργότερα, το ιστορικό γκρουπ της ελληνικής rock σκηνής, προετοιμάζοντας ένα νέο δίσκο, επέστρεψε διασκευάζοντας το «Σφαγείο» του Μίκη Θεοδωράκη και παρουσιάζοντας ένα νέο τραγούδι που εμπνέεται από αυτό, το «Σκοτώνω Λένε, Σημαίνει Ζω». Ο ντράμερ και στυλοβάτης των Magic de Spell, Θοδωρής Βλαχάκης, υπογράφοντας τους στίχους, παρουσιάζει στην ATHENS VOICE τις δύο νέες κυκλοφορίες του συγκροτήματος, δίνοντας ραντεβού στις συναυλίες, προετοιμάζοντας το κοινό για το νέο υλικό και στέλνοντας ένα μήνυμα σε αυτούς που ακούν.

ΤΟ ΣΦΑΓΕΙΟ - Magic de Spell (Official Music Video)

Γιατί επιλέξατε να διασκευάσετε το «Σφαγείο» του Μίκη Θεοδωράκη;
Η διαχρονικότητα των στίχων, ήταν αυτό που μας εξίταρε. Έρχονται γάντι στο σήμερα. Είναι εντυπωσιακό. Μπορεί τα σφαγεία να έχουν αλλάξει μορφή, αλλά μοιάζουν πολύ με αυτό που περιγράφει ο Θεοδωράκης.

Ποια ήταν η πρόκληση στο να μεταμορφώσετε αυτό το τραγούδι;
Το πρωτότυπο, το τραγουδισμένο από τον ίδιο τον Μίκη, ακουγόταν πάντα στ’ αυτιά μας rock'n'roll. Ένα τραγούδι που υπερβαίνει τις φόρμες. Μπήκαμε λοιπόν στον πειρασμό να πειραματιστούμε.

Ποια νέα στοιχεία θεωρείτε ότι δώσατε στο νέο «Σφαγείο»;
Προσπαθήσαμε, εμείς και ο σκηνοθέτης Νίκος Σούλης, να δώσουμε στο τραγούδι τα χαρακτηριστικά  μιας γέφυρας από το χθες στο σήμερα. Όχι μόνο μουσικά, αλλά και κοινωνικά και πολιτικά.

Ταυτόχρονα, στο νέο σας single, υπάρχει μία σύνδεση με το «Σφαγείο», το τραγούδι «Σκοτώνω Λένε, Σημαίνει Ζω», τους στίχους του οποίου υπογράφετε. Ποια ήταν τα ερεθίσματα;
Τη μουσική αυτού του δεύτερου τραγουδιού, υπογράφει ο φίλος μουσικός Βασίλης Στάης. Η ανθρωποφαγία ήταν το ερέθισμα. Ο πλανήτης - εστιατόριο, που ο ένας προσπαθεί να κατασπαράξει τον άλλο. Μέχρι να έρθει η σειρά του να φαγωθεί και αυτός. Το τρόπαιο του νικητή είναι δύναμη, χρήματα, και κοινωνική αναβάθμιση. Και τα δυο αυτά τραγούδια λοιπόν, για σφαγεία μιλάνε...

Τι σκέφτεστε τώρα που ακούτε ξανά αυτά τα τραγούδια;
Επικεντρώνουμε στο ερώτημα που βάζουμε, μέσα από τους στίχους του δεύτερου τραγουδιού. «Πες αν γεννήθηκες γι’ αυτό..». Κάναμε αυτό που νομίζουμε ότι οφείλαμε να κάνουμε αυτή την εποχή. Στείλαμε το μήνυμα σ’ αυτούς που μας ακούν. Περιμένουμε τα δικά τους.

Magic de Spell: Σκοτώνω Λένε, Σημαίνει Ζω (Official Lyric Video)

«Τα δύο τραγούδια αντικατοπτρίζουν την άγρια κρίση στις δυτικές κοινωνίες ή ίσως και μια σκοτεινή πόρτα στο πίσω δρομάκι στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής» σημειώνετε χαρακτηριστικά. Τι σας ανησυχεί για το μέλλον;
Η έκπτωση του ανθρώπινου πολιτισμού. Παρ’ όλο που ζούμε την άνθιση της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, τα ζητούμενα έχουν χαθεί. Έχουμε ήδη σαλπάρει για ένα μεσαιωνικό ταξίδι, που αφυπνίζει άγρια ένστικτα..

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια των Magic de Spell;
Τα άμεσα, είναι δρόμος. Καλοκαιρινές συναυλίες σε Ελλάδα και Κύπρο. Αμέσως μετά, η κυκλοφορία δυο ακόμη τραγουδιών και τέλος, η δημιουργία ενός vinyl album, κάτι που μας έλειψε για καιρό. Συνεχίζουμε τον δρόμο μας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ