Μουσικη

My Drunken Haze

Μουσική με ΨΧ

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 503
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
80507-180074.jpg

Δημιουργήθηκαν το 2010 από τον κιθαρίστα, στιχουργό και συνθέτη Spir Frelini συνενώνοντας νεοψυχεδέλεια και dream pop. Σταδιακά προστίθονται στη βασική σύνθεση ο κιθαρίστας Harry Kane, η τραγουδίτρια Matina Sous Peau, ο ντράμερ Nick Zoura και ο μπασίστας Costa Gunn. Tη Δευτέρα κυκλοφόρησαν το πρώτο ολοκληρωμένο τους άλμπουμ σε παραγωγή του King Elephant των Baby Guru στην Inner Ear. To Σάββατο έκαναν τα κορίτσια να χαμογελούν μαζί με τους Allah-Las στη sold out συναυλία του Fuzz. Γεμάτη εβδομάδα για τους Μy Drunken Haze και ένας καλός λόγος να μας μιλήσουν για τον καλειδοσκοπικό τους μικρόκοσμο.

Πώς ήταν η συναυλία με τους Allah-Las; Προτιμάτε τα λάιβ ή την ηχογράφηση στο στούντιο; Aξέχαστη βραδιά. Τα λάιβ σίγουρα έχουν μια ενέργεια και δυναμική που λείπει από το στούντιο, αλλά μπορεί να αναπληρωθεί από την έξαψη της αναζήτησης και της δημιουργίας εκείνη τη στιγμή.

Πώς εξηγείτε το sold out ενός γκρουπ όπως οι Allah-Las; Ο ήχος τους είναι ιδιαίτερα μελωδικός, χωρίς πολλές φανφάρες. Και αυτό είναι κάτι που πλέον αρέσει στον κόσμο ο οποίος ίσως έχει κουραστεί από πολύπλοκα μουσικά ακούσματα. Πόσο ψυχεδελική πόλη είναι η Αθήνα; Η Αθήνα από μόνη της είναι μάλλον σουρεαλιστική. Ο κόσμος που συναντάς όμως σε ορισμένα μέρη ίσως είναι ψυχεδελικός.

Ποια είναι η δική σας Αθήνα; Υπάρχουν πάρα πολλά μέρη στο κέντρο που αγαπάμε, από την Πλάκα και τα Πετράλωνα ως τα Εξάρχεια και του Ψυρρή. Τις περισσότερες φορές πάντως βγαίνουμε για να πάμε σε κάποιο λάιβ ξένου ή εγχώριου γκρουπ.

Πόσο διαφορετική είναι η εξέλιξή σας σαν γκρουπ από την αρχικό σας ήχο; Ξεκινήσαμε απλά με τη διάθεση να γράψουμε και να παίξουμε τη μουσική που μας αρέσει. Η διαδικασία των ηχογραφήσεων μας βοήθησε να εξερευνήσουμε μια διαφορετική οπτική σε ό,τι έχει να κάνει με την ενορχήστρωση ενός τραγουδιού ή μιας μελωδίας.

Υπήρξε κάποια συγκεκριμένη δομή για το χτίσιμο του άλμπουμ; Δεν υπήρξε συγκεκριμένη δομή αρχικά, στην πορεία των ηχογραφήσεων όμως είδαμε πως εντέλει αυτά τα εννέα κομμάτια μπορούν όλα μαζί να αφηγηθούν μια ιστορία, αν και όχι απαραίτητα σε γραμμική μορφή.

Κυκλοφορείτε το άλμπουμ και σε βινύλιο. Πώς ακούτε οι ίδιοι μουσική και πώς βλέπετε το vinyl φορμάτ σε σχέση με τις άυλες δισκοθήκες των mp3; Το mp3 σου παρέχει τη δυνατότητα να ακούσεις κάτι σε οποιοδήποτε μέρος ανα πάσα στιγμή. Για κάποιον που η καθημερινότητά του είναι πηγμένη και δεν βρίσκει χρόνο είναι ένα πολύ βολικό φορματ. Η διαδικασία όμως του να βγάλεις ένα δίσκο από τη θήκη του, να τον ξεσκονίσεις, να τον βάλεις στο πικάπ, να προσέξεις να μην τον γρατσουνίσεις και να τον απολαύσεις με ένα ποτό και μια καλή παρέα δεν μπορεί να αντικατασταθεί με καμία ευκολία.

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για το άνοιγμα σε ένα διεθνές κοινό; Ελπίζουμε στο καλύτερο. Από τη μια η εποχή μας χαρακτηρίζεται από την ευκολία της άμεσης πρόσβασης σε τόσα πολλά όμορφα γκρουπ και μουσικές από όλο τον κόσμο, οπότε ως καλλιτέχνης αντιλαμβάνεσαι πλέον ότι το ακροατήριό σου δεν περιορίζεται στα όρια της γειτονιάς σου, της πόλης σου ή της χώρας σου. Από την άλλη, όμως, η υπερπληροφόρηση και η υπερκατανάλωση αρχίζει να κουράζει και να δημιουργεί ένα «white noise» αποστασιοποιώντας μουσικούς και κοινό.

Πώς επιδρούν οι άλλες μορφές τέχνης στη μουσική σας; Αγαπάμε πάρα πολύ το σινεμά και τη λογοτεχνία τα οποία αποτελούν πηγές στιχουργικής συνήθως έμπνευσης για μας.

Πώς βιώνετε την κρίση και πού βρίσκετε το δικό σας καταφύγιο από αυτήν; Η μουσική είναι η μόνη μας διέξοδος. Η κρίση τα έχει καταπιεί όλα.

Τι ακολουθεί; Σίγουρα θα γίνει ένα λάιβ για την παρουσίαση του δίσκου, το οποίο όμως θα ανακοινωθεί εν καιρώ.

To «My Drunken Haze» κυκλοφορεί σε βινύλιο με bonus cd και σε digital album από την Inner Ear. http://mydrunkenhaze.tumblr.comwww.inner-ear.gr

Φωτό: Διονύσης Ματιάτος

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ