Μουσικη

Bob Dylan: Στον αστερισμό του David Lynch

Μια πολύ ιδιαίτερη βραδιά στη Μασσαλία που έγινε ταινία και δίσκος

Γιώργος Φλωράκης
ΤΕΥΧΟΣ 869
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Shadow Kingdom», η ταινία και ο νέος δίσκος του Bob Dylan, η τραγουδίστρια Αne Brun, το νέο άλμπουμ του Paul Simon. 

Ο David Lynch αγαπάει ιδιαίτερα τον Bob Dylan. Έχει συμπεριλάβει το «Ballad Of Hollis Brown» στη λίστα με τα πιο αγαπημένα του τραγούδια όλων των εποχών. Κάποτε, σε μια βραδιά γεμάτη ναρκωτικά ο Lynch είχε φύγει από μια συναυλία του Dylan αλλά πρόσφατα είπε: «Λατρεύω τον Bob Dylan. Ποιος δεν τον λατρεύει; Χτύπησε κάποια στιγμή σε κάποιο είδος φλέβας και συνεχίζει να το κάνει. Είναι μοναδικός, είναι απίστευτος!» Δεν ξέρω καθόλου τι σκέφτεται ο Dylan για τον Lynch, όπως όμως αρκετοί έχουν παρατηρήσει, η επιλογή του να τοποθετήσει εν μέσω καραντίνας, το καλοκαίρι του 2021, μια πολύ ιδιαίτερη για εκείνον βραδιά στο φανταστικό Bon Bon Club της Μασσαλίας, τον φέρνει πολύ κοντά στον τρόπο που ο Lynch δημιουργούσε τις τοποθεσίες στο «Twin Peaks». Εκείνη η συναυλία είχε γίνει ταινία από την Ισραηλοαμερικανίδα σκηνοθέτιδα Alma Har’el και μεταδόθηκε μία και μόνη φορά από τη streaming πλατφόρμα Veeps στις 18 Ιουλίου 2021.

Αρκετοί από όσους θέλησαν να παρακολουθήσουν τον Dylan εκείνη τη βραδιά, περίμεναν μια κανονική ζωντανή συναυλία. Αντ’ αυτού, παρακολούθησαν μια σκηνοθετημένη ταινία με προηχογραφημένα τραγούδια και μάλιστα σχετικά σύντομη. Όμως το ασυνήθιστο tracklisting και οι ζεστές ερμηνείες του Dylan τους αποζημίωσαν. Η ταινία θα είναι το επόμενο διάστημα διαθέσιμη για παρακολούθηση και downloading, μόνο που η είδηση δεν είναι αυτή: Τα τραγούδια που ο Dylan ηχογράφησε τότε θα κυκλοφορήσουν αρχές Ιουνίου στο διπλό LP «Shadow Kingdom». Οι μουσικοί που παίζουν μαζί του είναι οι Buck Meek από τους Big Thief, ο Joshua Crumbly από την μπάντα του Kamasi Washington, ο Shahzad Ismaily στο ακορντεόν, η κοντραμπασίστρια Janie Cowan και ο λιγότερο γνωστός κιθαρίστας Alex Burke. To tracklisting περιλαμβάνει τραγούδια που δεν έχουμε συνηθίσει να ακούμε τα τελευταία χρόνια από τον Dylan, ανάμεσα στα οποία και τα «When I Paint My Masterpiece», «Just Like Tom Thumb’s Blues», «Queen Jane Approximately», «Forever Young», «The Wicked Messenger», «It’s All Over Now, Baby Blue» και το «Watching the River Flow», που έχει μόλις αποκαλυφθεί. Υπομονή μέχρι τις 2 Ιουνίου…

Αγαπώ ιδιαίτερα τη Νορβηγία ως χώρα αλλά και ως πολιτισμό: Από τον Ibsen μέχρι τον Hamsun, από τον Grieg μέχρι τον Bjornstad, από τους Madrugada μέχρι τους Motorpsycho, από τους Satyricon μέχρι την Kari Rueslatten. Μία από τις πολύ εξαιρετικές φωνές της βόρειας αυτής χώρας, που μόλις τώρα τελευταία άρχισε να γίνεται γνωστή μέσω της συνεργασίας της με τους Madrugada, είναι η Ane Brun. Ομολογώ ότι άργησα κάπως να τη γνωρίσω. Αν και έβγαλε τον πρώτο δίσκο της, το «Spending Time With Morgan» το 2003, την πήρα είδηση το 2008 όταν κυκλοφόρησε το «Changing Of The Seasons», ένα album που δύσκολα θα μπορούσε να αγνοήσει κανείς καθώς τόσο τα κουρδίσματα της Ane, ο τρόπος που τοποθετούσε τη φωνή της πάνω σ’ αυτά τα ειδικά κουρδίσματα της κιθάρας της και τραγούδια όπως το ομώνυμο και το «My Star» ήταν αριστουργηματικά. Αν και οι περισσότεροι από τους μεταγενέστερους δίσκους της ήταν μάλλον άνισοι, κάθε φορά που αποφάσιζε να διασκευάσει κάποιο τραγούδι, το αποτέλεσμα ήταν καθηλωτικό. Τέτοια παραδείγματα ήταν το «Big In Japan» των Alphaville, το «Make You Feel My Love» του Dylan, το «How To Disappear Completely» των Radiohead και το «Into My Arms» του Nick Cave. Η Ane κυκλοφόρησε πρόσφατα το «Portrayals», μια συλλογή με όλες τις διασκευές που έχει κάνει μέχρι τώρα, ενώ τον Μάιο έρχονται και τα «Songs 2013-2023», συλλογή που συμπληρώνει το έργο της καθώς δέκα χρόνια νωρίτερα είχαν κυκλοφορήσει τα «Songs 2003-2013».

Δεν έχουμε ακόμη ηχητικό παράδειγμα αλλά περιμένω εναγωνίως το «Seven Psalms», τον καινούργιο δίσκο του Paul Simon, στο οποίο θα περιλαμβάνεται ένα τραγούδι σε επτά μέρη με τη συνοδεία ακουστικής κιθάρας, χορωδίας και σε κάποια σημεία με τη φωνή της Edie Brickell.

Έργο μεικτής τεχνικής του Γιώργου Φλωράκη για τη στήλη του Σημειώσεις Ενός Μονομανούς

Υ.Γ.: Επανακυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ίκαρος ο εξαντλημένος τόμος «Ο καθρέφτης και το μαχαίρι» που περιλαμβάνει τριάντα έξι κείμενα του Μάνου Χατζιδάκι, που δημοσιεύτηκαν κατά καιρούς σε περιοδικά και εφημερίδες ή εκφωνήθηκαν σε ζωντανές ομιλίες προς το κοινό. Αξίζει να υπάρχει σε κάθε βιβλιοθήκη…