Μουσικη

15 ραντεβού για αυτή την εβδομάδα | 27 Απριλίου - 3 Μαΐου 2023

Η Monika στο Fuzz Club, η εγκατάσταση των Nest στο ΚΠΙΣΝ, ο Κιτ Χάρινγκτον ως Ερρίκος Ε΄, οι Anagoor στο Ολύμπια κ.ά.

Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 869
11’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

15 πολιτιστικές προτάσεις για αυτή την εβδομάδα 27 Απριλίου-3 Μαΐου 2023. Οι καλύτερες προτάσεις για συναυλίες, παραστάσεις, εκθέσεις

Η Monika δηλώνει Proud
Με φρέσκο άλμπουμ στις αποσκευές της, η γνωστή τραγουδοποιός δηλώνει «Proud» και μας στέλνει πρόσκληση για μια βραδιά που θα εστιάσει στην αγγλόφωνη δημιουργία της. «Κάθε τραγούδι είναι σαν ένα ταξίδι» έχει δηλώσει στην AV για το νέο της άλμπουμ. Στο συναυλιακό ραντεβού αυτής της Παρασκευής, όμως, δεν θα λείψουν και παλιότερες στιγμές από τη δισκογραφία της, με αφετηρία το «Avatar». Μια μελωδική διαδρομή με ηχοχρώματα ροκ, κινηματογραφικά, έντεχνα, funk και disco μαζί με ροκ στοιχεία.
Fuzz Club, 28 Απριλίου στις 21:30

Η Monika στο Fuzz Club σε μια συναυλία που εστιάζει στην αγγλόφωνη δημιουργία της

Γιατί «ξεφύτρωσαν» δεμάτια με ρούχα στην Εσπλανάδα;
Μια ασύλληπτη ποσότητα παλιών ρούχων φτάνει στην Αφρική, ενώ έως και το 40% κάθε τέτοιου δέματος είναι εντελώς άχρηστο και οδηγείται στις χωματερές. Σχολιάζοντας την ανεξέλεγκτη κατανάλωση στον Βορρά και την εναπόθεση των υφασμάτινων αποβλήτων στον παγκόσμιο Νότο, η κενυάτικη καλλιτεχνική κολεκτίβα Nest δημιούργησε την εγκατάσταση Return to sender που έκανε αίσθηση στην Documenta 15 (2022). Χάρη στη συνεργασία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το έργο φιγουράρει πλάι στο κανάλι του πάρκου στέλνοντας μηνύματα για τις αρνητικές συνέπειες της «γρήγορης μόδας».
ΚΠΙΣΝ, έως 30 Σεπτεμβρίου

Ο Κιτ Χάρινγκτον ως Ερρίκος Ε΄
Έχουμε ποτέ τους ηγέτες που μας αξίζουν; Τι σημαίνει να είσαι Άγγλος; Πώς οι Άγγλοι σχετίζονται με την Ευρώπη; Γύρω από αυτά τα ερωτήματα περιστρέφεται η ανάγνωση του Μαξ Γουέμπστερ (Life of Pi) στο σπαρακτικό σαιξπηρικό δράμα που σκηνοθέτησε για το Εθνικό Θεάτρο της Βρετανίας στο Donmar Warehouse του Λονδίνου. Αυτή την Πέμπτη έχουμε την ευκαιρία να την παρακολουθήσουμε, στο πλαίσιο των δορυφορικών μεταδόσεων National Theatre Live, με ελληνικούς υπότιτλους, βασισμένους στη μετάφραση του Ερρίκου Μπελιέ. Στον ρόλο του τίτλου ο πρωταγωνιστής του Game of Thrones Κιτ Χάρινγκτον.
Μέγαρο Μουσικής, 27 Απριλίου στις 20:00

"Ερρίκος Ε΄" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τις μεταδόσεις του National Theatre Live. Πρωταγωνιστεί ο Κιτ Χάρινγκτον

Ο οργανίστας της Παναγίας των Παρισίων στην Αθήνα
Το Μέγαρο γιορτάζει τα τριάντα χρόνια από τα εγκαίνια του εκκλησιαστικού οργάνου της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης με έναν επετειακό κύκλο εκδηλώσεων που ανοίγει ο βιρτουόζος οργανίστας Ολιβιέ Λατρύ. Ο διακεκριμένος μουσικός, ο οποίος κατέχει την θέση του οργανίστα της Νοτρ-Νταμ από τα 23 του χρόνια, ενώ είναι και επίτιμος οργανίστας της Εθνικής Ορχήστρας του Μόντρεαλ, θα ερμηνεύσει έργα των Λουί Βιερν, Σαρλ-Μαρί Βιντόρ, Φραντς Λιστ, Ρίχαρντ Βάγκνερ (την Εισαγωγή από την όπερα «Ο Ιπτάμενος Ολλανδός», σε μεταγραφή του Edwin Lemare), καθώς και τρία δημοφιλέστατα αποσπάσματα από «Το Καρναβάλι των ζώων» του Καμίγ Σαιν-Σανς.
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 2 Μαΐου στις 20:30

Στο Μέγαρο ο Ολιβιέ Λατρύ, ο οργανίστας της Παναγίας των Παρισίων © William Beaucardet

Τι φέρνουν οι Anagoor;
Πήραν το όνομά τους από μια φανταστική πόλη –γέννημα της πένας του συγγραφέα Ντίνο Μπουτζάτι– και με βάση τους ένα πρώην κουνελοτροφείο στο Τρεβίζο δημιουργούν πρότζεκτ που προάγουν τον διάλογο μεταξύ των παραστατικών τεχνών και των σύγχρονων υπερμέσων. Η βραβευμένη με τον «Ασημένιο Λέοντα» στην κατηγορία του θεάτρου στη Μπιενάλε της Βενετίας 2018 ομάδα θα βρίσκεται για ακόμα δύο βράδια στα μέρη μας. Αυτή την Πέμπτη παρουσιάζει την παράσταση «Rivelazione - Αποκάλυψη: επτά διαλογισμοί γύρω από τον Giorgione» για τη μυστηριώδη ζωή και το ρηξικέλευθο πνεύμα του Βενετού ζωγράφου και την Παρασκευή το έργο «L’Italiano è ladro» («Ο Ιταλός είναι κλέφτης») του Πιερ Πάολο Παζολίνι, και τα δύο σε σκηνοθεσία του Σιμόνε Ντεράι.
Ολύμπια 27 & 28 Απριλίου στις 20:30

Οι Anagoor στο Ολύμπια με το «L’Italiano è ladro» του Παζολίνι © Silvia Bragagnolo

Κάποιες κυρίες διασκεδάζουν στη Φρυνίχου
Τις περιπέτειες του Φάλσταφ στον σαιξπηρικό κόσμο, μέσα από μια αφήγηση που αναζητά την πραγματική φύση του ανθρώπου, παρακολουθεί στη νέα της παράσταση με τίτλο «Καμπάνες τα μεσάνυχτα. Κάποιες κυρίες διασκεδάζουν» η ομάδα RMS MATAROA. Ο εκρηκτικός και αμετροεπής κωμικός χαρακτήρας του βάρδου μαζί με τον διάδοχο του αγγλικού θρόνου ζουν σαν κλέφτες, σπαταλώντας χρόνο και χρήμα στα καπηλειά του Ουίνδσορ. Όταν ξεσπά νέα εμφύλια διαμάχη, η ανέμελη ζωή τους σταματά και τελικά οδηγούνται ο ένας στον θρόνο και ο άλλος στον θάνατο.
Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, 3-28 Μαΐου

«Καμπάνες τα μεσάνυχτα. Κάποιες κυρίες διασκεδάζουν» από τους RMS Mataroa στο Θέατρο Τέχνης © Στέλιος Παπαρδέλας

Ο «νέο-άγριος» Χέλμουτ Μίντεντορφ
Ζωγραφικά έργα και σχέδια από την περίοδο 1977-1988 δείχνει στη νέα του έκθεση ο Γερμανός διάσημος καλλιτέχνης. Εμπνευσμένοι από το βερολινέζικο Κρόιτμπεργκ όπου ζούσε τότε, με έμφαση στην ανθρώπινη φιγούρα, τη μουσική σκηνή, τη νυχτερινή ζωή και τους δρόμους της συνοικίας, οι πίνακες χαρακτηρίζονται από τους φωτεινούς και πλούσιους σε αντίθεση χρωματισμούς με φαρδιές, χειρονομιακές πινελιές. Για πρώτη φορά στην Αθήνα θα προβληθούν πρώιμες Super 8 ταινίες της ίδιας εποχής, συχνά με τον καλλιτέχνη στο στούντιο του, σε σύντομες αστείες ιστορίες. Στα εγκαίνια θα παρουσιαστεί και το νέο βιβλίο του «Berlin SO 36 Revisited».
Γκαλερί Ελένη Κορωναίου, 27 Απριλίου έως 15 Ιουλίου (εγκαίνια στις 18:00-21:00)

Helmut Middendorf, “Singer (Maniac)”, 1980

Ένα γράμμα από την Υένη
Στον παραδοσιακό οικισμό ψαράδων και αγροτών της Υένης στη Σενεγάλη κυριαρχούν τις τελευταίες δεκαετίες η παράκτια διάβρωση και η ανεξέλεγκτη αστικοποίηση. Μένοντας συχνά στην περιοχή, ο Manthia Diawara διερεύνησε μέσα από τις καθημερινές του συναντήσεις με ψαράδες και συλλέκτες βότσαλων πώς οι ζωές τους συμβάλλουν συλλογικά και εν αγνοία τους στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Μέσα από την ταινία «A letter form Yene» (μια ανάθεση των PCAI, Serpentine και MUBI στο πλαίσιο το προγράμματος Back to Earth της Serpentine), ο καταξιωμένος καλλιτέχνης, σκηνοθέτης και ακαδημαϊκός θέτει κρίσιμα ερωτήματα σε σχέση με την αστική ανάπτυξη και τις οικολογικές προεκτάσεις της.
Ίδρυμα Β. & Ε. Γουλανδρή, 28 Απριλίου στις 19:00

Ελλάς-Γαλλία: Μαρία Παπαπετροπούλου και Antoine Banville σε μουσική συνομιλία
Η κλασική πιανίστα Μαρία Παπαπετροπούλου συναντά τον τζαζ ντράμερ Antoine Banville από για μια εμφάνιση με ρεπερτόριο από τις χώρες καταγωγής τους. Η βραδιά περιλαμβάνει έργα των Γάλλων συνθετών του 20ου αιώνα Κλωντ Ντεμπυσύ, Ντεοντά ντε Σεβεράκ και Ολιβιέ Μεσιάν και των σύγχρονων Ελλήνων μουσικών Γιώργου Κουρουπού, Μηνά Αλεξιάδη και Στάθη Γυφτάκη, σ’ ένα πρόγραμμα που σχολιάζεται από τον ρυθμικό και ηχητικό αυτοσχεδιασμό των κρουστών.
Half Note Jazz Club, 2 Μαΐου στις 21:30

H Μαρία Παπαπετροπούλου και ο Antoine Banville σε μια μουσική συνομιλία στο Half Note Jazz Club

Καραγκιόζης Γιούργια Φεστιβάλ
Ο Σπύρος Γραμμένος, ο Αλέξανδρος Κτιστάκης και οι ΚωΓιαΜαν την Παρασκευή, οι Fundracar, Lostre και Gemma το Σάββατο. Και όσο για την Κυριακή; Παραδοσιακό γλέντι με την Ορχήστρα Φιλιππίδη από το Κεράσοβο και τα Κιντέρια. Η καθιερωμένη μουσική συνάντηση που γεννήθηκε στο καφενείο του Καραγκιόζη στα Εξάρχεια επιστρέφει για ένα τριήμερο στο γνωστό στέκι της Ηπείρου και Αχαρνών.
Κύτταρο Live, 28 & 29 Απριλίου στις 20:30, 30 Απριλίου στις 18:15

Ο Γιάννης Νταλιάνης ανεβάζει τον Ταρτούφο
Η σχέση υποκρισίας και πίστης αποτελεί τον κύριο άξονα της ανάγνωσης του γνωστού σκηνοθέτη στο δημοφιλές έργο του Μολιέρου. Τον περίφημο ήρωα του Γάλλου επιδραστικού συγγραφέα ερμηνεύει ο Μάνος Καρατζογιάννης. Η απόδοση του κειμένου της παράστασης από τον σκηνοθέτη, πάνω στην μετάφραση του Ανδρέα Στάικου, εμπνέεται από την σύγχρονη πραγματικότητα, εμπλουτισμένη με τραγούδια του Έλβις Πρίσλεϊ, που χρησιμοποιούνται ως μέσο αποπλάνησης.
Θέατρο Σταθμός, 27 Απριλίου-28 Μαΐου

© Σπύρος Περδίου

Ο Μαρκ Άλμοντ στο Γαλάτσι
Η φωνή των Soft Cell και των Marc and the Mambas έρχεται στην Ελλάδα γιορτάζοντας μια καλλιτεχνική πορεία 40 ετών. O Βρετανός διάσημος τραγουδιστής του new wave - pop ήχου των δεκαετιών του 1980 και 1990 θα μοιραστεί τις μεγάλες επιτυχίες και διασκευές του. Όσοι πιστοί ετοιμαστείτε για Days of Pearly Spencer, Tainted Love, Something's Gotten Hold of my Heart, A Lover Spurned αλλά και τη ματιά του σε τραγούδια του Ζακ Μπρελ όπως το If You Go Away.
Christmas Theater, 28 Απριλίου, στις 21:00

Έν-τεχνες διαδρομές στο εμπορικό τρίγωνο
Σε παλιά εργαστήρια, καταστήματα αλλά και καινούργια ξενοδοχεία περισσότεροι από 45 καλλιτέχνες και επιμελητές ξεδιπλώνουν αφηγήσεις για το εμπορικό κέντρο της Αθήνας. Δέκα εκδηλώσεις (εκθέσεις, περφόρμανς, εγκαταστάσεις προβολές, μουσικά δρώμενα, αλλά και βραδιά slam poetry) φέρνει το Local infection of the cosmopolitan που διοργανώνει η CHEAPART, σε συνεργασία με τα FOTA / Φίλοι Τριγώνου Αθήνας, στο πλαίσιο του Athens Intersection. Οι εκθέσεις πραγματοποιούνται στη Νικίου 7 (2ος όροφος, στις 2-7/5), στο VASI Hotel (Βλαχάβα 5, στις 2-7/5) και στην Απόλλωνος 25 (3-12/5), ενώ η ομάδα του Poetry Slam Gr μας προσκαλεί στην ποιητική παράσταση Word prints on poetic minds στο ξενοδοχείο Mosaikon (Κολοκοτρώνη 61, 6/5, στις 20:00-22:00).

Έργο του Μάρκελλου Κολοφωτιά στην έκθεση «O τόπος είναι μαγεμένος» στη Νικίου 7

Ραντεβού με την ALEX(A)
Μία γυναίκα και µία συσκευή τεχνητής νοημοσύνης συνομιλούν για την ποπ κουλτούρα, τη σύγχρονη κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα, την εφηβεία της γενιάς Z. Παράλληλα, ένας 17χρονος νεαρός περνάει τον χρόνο του ιδιωτικά μέσα στο δωμάτιό του και δημόσια μέσα από την ψηφιακή του εικόνα. Είναι ο Άλεξ και η Alexa, οι πρωταγωνιστές στην περφόρμανς της Γιώτας Αργυροπούλου, μια σύζευξη µυθοπλασίας και πραγµατικότητας, που καταθέτει προβληµατισµούς σχετικά με την τεχνολογία, την επαναστατική φύση των νέων, την απογοήτευση της ενηλικίωσης, την αστυνοµική βία κ.ά. Είσοδος ελεύθερη με προκράτηση θέσης.
TAVROS, 30 Απριλίου έως 18 Ιουνίου, κάθε Κυριακή στις 21:00

© Μυρτώ Κατσιμίχα

Spe Meliore Moriendi στην Ελευσίνα
Μία συνέργεια γλυπτικής, περφόρμανς και μουσικήςπου εστιάζει στο εφήμερo της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα από την αντίστιξη συμβολικών αναπαραστάσεων του μυθικού κόσμου και της Αναγέννησης ενορχηστρώνουν ο εικαστικός Μάριος Φούρναρηςκαι οιμουσικοίΓεωργία Μπαλαμπίνη και MislavRežić. Για μια βραδιά, οι γλυπτικές εγκαταστάσεις του πρώτουσυναντούν την αγγλική αναγεννησιακή και μπαρόκ μουσική που ερμηνεύουν η Ελληνίδα υψίφωνος και ο Κροάτης κιθαρίστας. Ενδιάμεσα, θα παρουσιαστεί ένα αυτοσχεδιαστικό θεατρικό δρώμενο με ενδεχομενικό χαρακτήρα, με βάση το λιμπρέτο της μπαρόκ όπερας του ΧένριΠέρσελ«Διδώ και Αινείας».
Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Ελευσίνας, 30 Απριλίου, περφόρμανς στις 20:00, συναυλία στις 20:30

Το ερωτικό σύμπαν της Έλενας Ναβροζίδου
Σαράντα ελαιογραφίες που εικονογραφούν το βιβλίο «Αγαπημένο μου μπορντέλο – Οι “δούλες” του ιερού» που συνυπογράφει με την δημοσιογράφο Έλενα Μοσχίδη εκθέτει η γνωστή ζωγράφος ξετυλίγοντας στα ταμπλό της λάγνες εικαστικές αφηγήσεις. Στον χώρο παρουσιάζεται και η εγκατάσταση - ανάπλαση μιας φανταστικής κατακόμβης, όπου σκηνογραφούνται συνθέσεις φυσικού μεγέθους με γλυπτά, κατασκευές και ταπισερί. Τη βραδιά των εγκαινίων θα παρουσιαστεί και η ομότιτλη έκδοση.
Κ.Ο.Τ.Ε.Σ. (Booze Cooperativa), 27 Απριλίου-26 Μαΐου (εγκαίνια στις 20:30)