Μουσικη

Metallica - 72 Seasons: Πρώτη ακρόαση

Η μεγαλύτερη μπάντα του metal επιστρέφει με τον καλύτερο δίσκο της μετά το «Black Album»

Δημήτρης Αθανασιάδης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Metallica: Οι πρώτες εντυπώσεις από την πρώτη ακρόαση του νέου τους άλμπουμ «72 Seasons».

77 καταιγιστικά λεπτά που δεν σου αφήνουν περιθώρια να κάνεις skip track και αναμένεται να φέρουν ξανά το metal στο spotlight της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας. Εκατομμύρια άνθρωποι περιμένουν σε λίγες ώρες την κυκλοφορία του νέου άλμπουμ των Metallica, «72 Seasons», του καλύτερου δίσκου της μπάντας από την εποχή του «Black Album». Από τη μέρα που αποκαλύφθηκε το κιτρινόμαυρο εξώφυλλο του «72 Seasons», οι περισσότεροι είχαν υποψιαστεί ότι όποιο μωρό κι αν βρισκόταν στην κούνια που απεικονίζει, δεν πρέπει να ήταν πολύ φρόνιμο. Με την ορμή που χαρακτήρισε τη νιότη τους και τη σοφία που απέκτησαν στην περιπετειώδη και συχνά επικίνδυνη διαδρομή τους, οι Metallica κάνουν με ευκολία ό,τι δυσκολεύονται να κάνουν εδώ και πολλά χρόνια metal συγκροτήματα: έναν δίσκο με ατόφυα ενέργεια, έναν δίσκο που σε κρατά τσίτα χωρίς όμως φτηνά τσιτάτα.

«72 εποχές: Τα πρώτα 18 χρόνια της ζωής μας που μας διαμορφώνουν. Πώς εμπλεκόμαστε στη ζωή, μεγαλώνουμε, ωριμάζουμε και αναπτύσσουμε τις δικές μας ιδέες για τους εαυτούς μας μετά από αυτές τις πρώτες 72 εποχές; Μερικά πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα από άλλα, μερικά πράγματα που είδες δεν μπορείς να κάνεις ότι δεν τα βλέπεις πια και είναι μαζί σου για την υπόλοιπή σου ζωή και υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορείς να γυρίσεις πίσω την “ταινία” και να φτιάξεις μία καινούργια εκδοχή της ζωής σου. Έτσι αυτό είναι το πραγματικά ενδιαφέρον μέρος για μένα, πώς δηλαδή μπορείς να αντιμετωπίσεις αυτές τις καταστάσεις ως ώριμος ενήλικας… Έχω αντιμετωπίσει πολύ σκοτάδι στη ζωή μου και στην καριέρα μας σε σχέση με πράγματα που μας συνέβησαν αλλά πάντα υπήρχε μία αίσθηση ελπίδας. Πάντα υπήρχε ένα φωτάκι μέσα σε αυτό το σκοτάδι. Χωρίς το σκοτάδι δεν υπάρχει φωτάκι και το να μπορείς να εστιάσεις λίγο περισσότερο στο φωτάκι της ζωής αντί για το σκοτάδι, που ήταν γεμάτο από τρομακτικά πράγματα για σένα, είναι το πιο σημαντικό πράγμα που υπάρχει» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά μιλώντας για τη θεματική του άλμπουμ «72 Seasons», o frontman των Metallica, James Hetfield.

Το «72 Seasons» είναι το άλμπουμ που δεν σε αφήνει να σηκώσεις κεφάλι και την ίδια στιγμή σε περιστρέφει γύρω από σκέψεις. Ξεκινώντας με το ομώνυμο τραγούδι, που έχει ήδη αποκαλυφθεί σαν single, οι Metallica, τηρούν τον άγραφο κανόνα που λέει ότι σε έναν σπουδαίο δίσκο, η έκπληξη πρέπει να σε περιμένει στο δεύτερο τραγούδι, το «Shadows Follow». Τουματσίλα σε κάθε δευτερόλεπτο, από το πρώτο πυροβολημένο χτύπημα του Lars Ulrich στα τύμπανα μέχρι το τελευταίο, τουματσίλα σε κάθε λέξη που τραγουδά με τη χαρακτηριστική ευθύτητά του ο James Hetfield, τουματσίλα στο επαναλαμβανόμενο riff που οδηγεί στο πελώριο ρεφρέν του, τουματσίλα στη γέφυρα που οδηγεί στην τουματσίλα των solos του Kirk Hammett. Ένα τραγούδι που θα ακολουθεί την μπάντα πλέον στις μεγάλες περιοδείες της και θα κάνει τον κόσμο να ξελαρυγγιστεί.

Το αγαπημένο πια single, «Screaming Suicide», που αναφέρεται στο ζήτημα - ταμπού της αυτοκτονίας και το σκοτάδι που νιώθουν οι άνθρωποι μέσα τους, δίνει τη σκυτάλη στο «Sleepwalk My Life Away» που ξεκινά με μία nu αίσθηση στο μπάσο του Robert Trujillo. Heavy metal μεγαλειώδης εισαγωγή στο «You Must Burn!», speed thrash metal στο τραγούδι που αποκάλυψαν πρώτο οι Metallica, το «Lux Æterna», διάθεση για γκρούβαλους στο «Crown of Barbed Wire», ουρλιαχτά στο «Chasing Light», βαριές και ασήκωτες κιθάρες στο «If Darkness Had A Son», sing along πάσες στο «Too Far Gone?», punk αντικατοπτρισμοί στο «Room Of Mirrors», jam διάθεση στο μεγαλύτερο τραγούδι που έχουν γράψει ποτέ οι Metallica, το πολυσυζητημένο «Inamorata», διάρκειας 11 λεπτών και 10 δευτερολέπτων.

Με την άνεση και την εξασφαλισμένη απήχηση που προσφέρουν οι case study marketing στρατηγικές προώθησης που έχουν στη διάθεσή τους οι Metallica, δεν υπήρχε αμφιβολία για το αν το «72 Seasons» θα ακουστεί. Διαλύοντας και την τελευταία, οι Metallica, αποδεικνύουν γιατί είναι η πιο σημαντική metal μπάντα εδώ και πολλά χρόνια: είναι αυτή που μπορεί να μεγαλώσει αυτό το ιδίωμα όσο καμία άλλη.

Σε λίγες ώρες, το ελληνικό κοινό, θα έχει την ευκαιρία να ακούσει, να δει και να βγάλει τα δικά του πρώτα συμπεράσματα στα Village Cinemas για το νέο άλμπουμ των Metallica, «72 Seasons», μέσω ειδικής film προβολής, μια μέρα πριν από την παγκόσμια κυκλοφορία του. Η ταινία «72 Seasons - Global Premiere» θα περιλαμβάνει αποκλειστικές συνεντεύξεις με όλα τα μέλη των Metallica: James Hetfield, Lars Ulrich, Kirk Hammett και Robert Trujillo εμβαθύνουν στην προέλευση των τραγουδιών και μοιράζονται τις ιστορίες δημιουργίας τους, ενώ ταυτόχρονα θα προβληθούν τα συνοδευτικά music videos για κάθε κομμάτι του δωδέκατου άλμπουμ τους. Το αποτέλεσμα θα είναι μια μοναδική ευκαιρία για τους fans, να βιώσουν το «72 Seasons» ολοκληρωτικά και για πρώτη φορά. 77 καταιγιστικά λεπτά που δεν σου αφήνουν περιθώρια να κάνεις skip track και αναμένεται να φέρουν ξανά το metal στο spotlight της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας.

Ακούστε ολόκληρο το νέο άλμπουμ των Metallica, «72 Seasons», εδώ