Μουσικη

The Killing Moon: Το «καλύτερο τραγούδι που γράφτηκε ποτέ» ήταν θεόσταλτο

Ο τραγουδιστής των Echo and the Bunnymen, Ian McCulloch, εξηγεί γιατί δεν θεωρεί το «Τhe Killing Moon» τραγούδι, αλλά την απάντηση στο νόημα της ζωής

Φίλιππος Κόλλιας
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Echo and the Bunnymen: Πώς σχολιάζει ο frontman της μπάντας Ian McCulloch το τραγούδι «Τhe Killing Moon»

Ο Ian McCulloch έχει διηγηθεί μια απίθανη ιστορία για το πώς έγραψε τους στίχους του περίφημου «Τhe Killing Moon» των Echo & The Bunnymen: «Ξύπνησα ένα πρωί, ανασηκώθηκα και έμεινα ακίνητος στο κρεβάτι, σαστισμένος. Η φράση “Fate up against your will. Through the thick and thin, he will wait until you give yourself to him” από το όνειρο που μόλις είχα δει, δεν έφευγε από το μυαλό μου. Δεν είναι δυνατό να ονειρεύεσαι κάτι τέτοιο και να το θυμάσαι λέξη προς λέξη όταν ξυπνάς. Γι’ αυτό πιστώνω τους μισούς στίχους στο Θεό. Δεν μου έχει ξανασυμβεί από τότε».

Το τραγούδι κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1984 ως προπομπός του αριστουργηματικού τέταρτου δίσκου τους «Ocean Rain».

«Είμαι σίγουρος πως και ο Paul Simon δικαιούται να πει το ίδιο για το “Bridge Over Troubled Water” αλλά για μένα το “The Killing Moon” είναι πολλά περισσότερα από ένα τραγούδι. Είναι ψαλμός, ένας ύμνος. Αφορά τα πάντα, από τη γέννηση έως το θάνατο, την αιωνιότητα και το Θεό -όποια και είναι η έννοιά του. Μια παντοτινή μάχη ανάμεσα στη μοίρα και την ανθρώπινη θέληση. Για μένα περικλείει την απάντηση στο νόημα της ζωής, είναι το δικό μου “να ζεις κανείς ή να μη ζει”» τονίζει ο Ian McCulloch, ο οποίος ήταν 24 όταν έγραψε μαζί με τους υπόλοιπους το τραγούδι, όλοι μεταξύ 23 και 26 χρονών.

Σχεδόν 40 χρόνια μετά, θα το απολαύσουμε ξανά στο πλαίσιο του Release Athens 2023 X SNF Nostos, σε μια ημέρα με απίστευτο line up.

Γιατί λοιπόν κάθε φορά που ακούμε το τραγούδι ή ένας νέος που το συναντά για πρώτη φορά, είναι αδύνατον να αντισταθεί στην ομορφιά του; Η συναισθηματική αντίληψη της μουσικής είναι υποκειμενική, αλλά σε αυτή την περίπτωση είναι... οικουμενική. Έχει χαρακτηριστεί «μοναχικό», «νοσηρό», «ανατριχιαστικό». Οι αφηρημένοι και περίεργοι για πολλούς στίχοι ίσως φαντάζουν αρχικά «αδιαπέραστοι» αλλά μετά από πολλές ακροάσεις, προσφέρουν μια στιγμή για τον καθένα να κάνει έναν απολογισμό. Όπως συμβαίνει με κάθε σπουδαίο τραγούδι. Σημαίνει κάτι διαφορετικό για τον καθένα μας. Τη ζωή μας τη στιγμή που το πρωτακούσαμε, τη νοσταλγία της εποχής...

«Under blue moon, I saw you, So soon you'll take me
Up in your arms, too late to beg you
Or cancel it, though I know it must be
The killing time, Unwillingly mine»

Η μπάντα έχει αποκαλύψει πως το «Space Oddity» του μεγάλου David Bowie επηρέασε τον αρχικό σχεδιασμό: Έπαιζαν την ακουστική συγχορδία του ανάποδα (!) και στο τέλος ουσιαστικά δεν θυμίζει σε τίποτα το classic του Bowie.

O Les Pattinson (μπάσο) και ο Will Sergeant (κιθάρα) «πάτησαν» σε ρυθμούς από balalaika που άκουσαν στη Ρωσία, ενώ το σόλο στη μέση του τραγουδιού ήταν ιδέα του παραγωγού τους. «Ενώ ηχογραφούσαμε, πήγαμε να πάρουμε κάτι να φάμε και γυρνώντας ο παραγωγός μας είχε ανακαλύψει ήχους της κιθάρας ενώ έκανε tuning και επέμενε πως πρέπει να μπουν. Έτσι, έγινε η πιο γνωστή κιθαριστική στιγμή ολόκληρης της δισκογραφίας μας».

«Όταν τραγουδάω το “The Killing Moon”, ξέρω πως δεν υπάρχει μπάντα εκεί έξω με τραγούδι να το πλησιάζει» λέει ο Ian McCulloch ή αλλιώς «Mac the Mouth», παρατσούκλι που βέβαια του αποδόθηκε με δηλώσεις όπως η προηγούμενη. Όπως και να ‘χει, για τέτοια τραγούδια έχει δικαίωμα να πει ό,τι θέλει!

Echo & The Bunnymen

Το 2023, το Release Athens και το SNF Nostos του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ενώνουν τις δυνάμεις τους, παρουσιάζοντας τρεις σπουδαίες φεστιβαλικές ημέρες σε δύο σκηνές. Την Παρασκευή 23 Ιουνίου Siouxsie, Echo and the Bunnymen, Ladytron θα είναι στην πλατεία Νερού ενώ Interpol, Viagra Boys & The Haunted Youth στο Ξέφωτο του Πάρκου.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο releaseathens.gr