Βέρθερος: μια οπερατική συνάντηση κορυφής στην Εθνική Λυρική Σκηνή
Μουσικη

Βέρθερος: μια οπερατική συνάντηση κορυφής στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Πρωταγωνιστούν η κορυφαία μέτζο σοπράνο Ανίτα Ρατσβελισβίλι και ο σπουδαίος τενόρος Φραντσέσκο Ντεμούρο
62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Βέρθερος»: Η δημοφιλής παράσταση όπερας του Ζυλ Μασνέ στη Εθνική Λυρική Σκηνή με χορηγό την PRODEA Investments

Είναι το κορυφαίο ραντεβού για το επόμενο διάστημα στο ημερολόγιο των φίλων της όπερας, ένα καλλιτεχνικό γεγονός με λαμπρά αστέρια του διεθνούς λυρικού στερεώματος, και η μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία στην χώρα θα βρίσκεται εκεί. Με ταυτότητα την αριστεία και κατεύθυνση τον πολιτισμό, η PRODEA Investments είναι χορηγός στο ανέβασμα της όπερας «Βέρθερος» του Ζυλ Μασνέ, μίας από τις δημοφιλέστερες του γαλλικού ρεπερτορίου, υποστηρίζοντας έμπρακτα την εξωστρέφεια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Βέρθερος: από τον Γκαίτε στον Ζυλ Μασνέ

Η παραγωγή που αναβιώνει την σκηνοθεσία του αείμνηστου Σπύρου Ευαγγελάτου, φέρνει στην Εθνική Λυρική Σκηνήαπό τις 23 Μαρτίου και για έξι παραστάσεις την κορυφαία μεσόφωνο της εποχής μας Ανίτα Ρατσβελισβίλι, η οποία θα αναμετρηθεί για πρώτη φορά στην καριέρα της με τον ρόλο της Σαρλότ. Τον ρόλο του τίτλου ερμηνεύει ο Ιταλός σπουδαίος τενόρος Φραντσέσκο Ντεμούρο, ενώ στο πόντιουμ της ορχήστρας θα βρεθεί ο διεθνώς καταξιωμένος Καναδός αρχιμουσικός Ζακ Λακόμπ.

Βέρθερος: μια οπερατική συνάντηση κορυφής στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Ο Γάλλος συνθέτης ζωντανεύει με τις μελωδίες του την ιστορία του Βέρθερου περίπου έναν αιώνα μετά το επιστολικό μυθιστόρημα του Γκαίτε στο οποίο βασίζεται. Η όπερα αναφέρεται στην ιστορία του αδιέξοδου έρωτα ανάμεσα στον Βέρθερο και τη Σαρλότ. Ερωτευμένος μαζί της, ο νεαρός άνδρας δεν καταφέρνει να της εξομολογηθεί τα συναισθήματά του καθώς μαθαίνει την άφιξη του αρραβωνιαστικού της Αλμπέρ. Όταν αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει καμία ελπίδα,αυτοκτονεί. Η Σαρλότ, που έχει αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης, σπεύδει κοντά του. Τον προλαβαίνει λίγο πριν εκείνος ξεψυχήσει και τον παρηγορεί, ομολογώντας πως κι εκείνη τον αγαπά.

Η όπερα του Μασνέ σκιαγραφεί με δεξιοτεχνικό τρόπο τον ποιητικό χαρακτήρα του ιδεαλιστή Βέρθερου και της παγιδευμένης στις κοινωνικές επιταγές Σαρλότ. Η ιστορία του ήρωα ενέπνευσε στον Γάλλο συνθέτη μουσική μεγάλου λυρισμού και σπάνιας τρυφερότητας, από την οποία δεν λείπουν τα έντονα δραματικά ξεσπάσματα. Η μελωδική έμπνευση του Μασνέ είναι ιδιαίτερα πλούσια. Μέσα από αυτήν διεισδύει στην ψυχολογία των βασικών του χαρακτήρων, πλάθοντας ανάγλυφες προσωπικότητες.

Βέρθερος: μια οπερατική συνάντηση κορυφής στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Ο Βέρθερος στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Ο Βέρθερος είναι η τελευταία όπερα που σκηνοθέτησε ο Σπύρος Ευαγγελάτος, μια εμβληματική μορφή του θεάτρου στην Ελλάδα, και πρωτοπαρουσιάστηκε από την ΕΛΣ το 2014 στο Θέατρο Ολύμπια. Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παραγωγής είχε επιμεληθείτότε ο αλησμόνητος σκηνογράφος και ενδυματολόγος του θεάτρου, της όπερας και του σινεμά Γιώργος Πάτσας. Στο τωρινό ανέβασμα την αναβίωση της σκηνοθεσίας υπογράφει ο Ίων Κεσούλης και των σκηνικών και των κοστουμιών η Τότα Πρίτσα.

Βέρθερος: μια οπερατική συνάντηση κορυφής στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Ως Βέρθερος θα εμφανιστεί ο διακεκριμένος Ιταλός τενόρος Φραντσέσκο Ντεμούρο, ο οποίος ενθουσίασε το κοινό στον πρόσφατο Ριγολέττο της ΕΛΣ στο Ηρώδειο.Από τους πιο περιζήτητους τενόρους σε Ευρώπη και Αμερική, έχει διαγράψει μια εντυπωσιακή πορεία σε σπουδαία λυρικά θέατρα, όπως μεταξύ άλλων, η Σκάλα του Μιλάνου, η Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης, η Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, η Εθνική Όπερα του Παρισιού, η Κρατική Όπερα της Βιέννης, η Όπερα του Σαν Φρανσίσκο, το Ρεάλ της Μαδρίτης, η Γερμανική Όπερα του Βερολίνου, οι Όπερες της Φλωρεντίας, της Νάπολης, του Αμβούργου, του Μονάχου, της Φρανκφούρτης κ.ά.

Στον ρόλο της Σαρλότ θα κάνει το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο της η κορυφαία μεσόφωνος Ανίτα Ρατσβελισβίλι, την οποία ο Ρικκάρντο Μούτι έχει χαρακτηρίσει ως την «καλύτερη μέτζο του πλανήτη στις μέρες μας» σε άρθρο των NewYorkTimes. Η Ρατσβελισβίλι, μια πραγματική σταρ της όπερας, διαγράφει θεαματική πορεία στα σημαντικότερα λυρικά θέατρα του πλανήτη με τεράστια επιτυχία και διθυραμβικές κριτικές από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ του κόσμου. Μετά την πρώτη της εμφάνιση στην Ελλάδα, τον Ιούλιο του 2018 στην Κάρμεν της ΕΛΣ, ανέπτυξε μια στενή επαφή με τον οργανισμό και επέστρεψε στην Αθήνα το 2020 για μια ιστορική συναυλία στη Ρωμαϊκή Αγορά, την οποία παρακολούθησαν διαδικτυακά πάνω από 1.000.000 θεατές σε όλο τον κόσμο, αλλά και το 2021 στο μοναδικό Γκαλά Βέρντι της ΕΛΣ στο Καλλιμάρμαρο, μαζί με την Α. Νετρέμπκο, τον Γ. Εϊβάζοφ και τον Δ. Πλατανιά.

Στον ρόλο του Αλμπέρ ο Νίκος Κοτενίδης, τουΔιοικητή ο Γιάννης Γιαννίσης, του Σμιτ ο Νικόλας Μαραζιώτης, του Γιόχαν ο Μαρίνος Ταρνανάς, του Mπρύλμαν ο Ιωάννης Κοντέλλης, της Σοφί η Χρύσα Μαλιαμάνη και της Καίτχεν η Αιμιλία Τσιμιδάκη. Διευθύνει ο διεθνώς αναγνωρισμένος Καναδός αρχιμουσικός Ζακ Λακόμπ, ο οποίος έχει διευθύνει τον Βέρθερο, μεταξύ άλλων, στη Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης, στο Βανκούβερ, στη Νίκαια της Γαλλίας και στο Θέατρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι.

Βέρθερος: μια οπερατική συνάντηση κορυφής στην Εθνική Λυρική Σκηνή

«Δομές Ευθύνης» από την PRODEA Investments

H PRODEA Investments στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας «Δομές Ευθύνης», στέκεται αρωγός σε δρώμενα που προάγουν τις τέχνες, συνεργαζόμενη με μια από τις σημαντικότερες «δομές» του πολιτισμού στη χώρα μας. Η αριστεία που πρεσβεύει η Εθνική Λυρική Σκηνή συγκλίνει απόλυτα με τις αξίες και τη συνεχή καινοτόμα πορεία που διαγράφει η PRODEA, επενδύοντας με κριτήρια αειφορίας σε ακίνητα υψηλής ποιότητας.

Η περαιτέρω ανάπτυξη του πολιτισμού της χώρας και η επένδυση σε υψηλής ποιότητας παραγωγές, τόσο για το εγχώριο όσο και για το διεθνές κοινό, από το μοναδικό εθνικό λυρικό θέατρο στην Ελλάδα, αποτελούν έμπνευση και κίνητρο ενεργούς παρουσίας της εταιρείας στα καλλιτεχνικά δρώμενα της ΕΛΣ.

Η αριστεία που πρεσβεύει η Εθνική Λυρική Σκηνή συγκλίνει απόλυτα με τις αξίες και τη συνεχή καινοτόμα πορεία της PRODEAInvestments στο αντικείμενό της, τις αειφόρες επενδύσεις σε υψηλής ποιότητας ακίνητα.

 

Ο Βέρθερος του Ζυλ Μασνέ Στην Εθνική Λυρική Σκηνή | GNO Presents Massenet’s Werther

INFO:

Βέρθερος του Ζυλ Μασνέ

23, 26, 28, 31 Μαρτίου & 2, 4 Απριλίου 2023

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ

Εισιτήρια: €15, €20, €35, €40, €50, €55, €65, €90 | Φοιτητικό, παιδικό: €15 | Περιορισμένης ορατότητας: €10

Προπώληση: Ταμεία ΕΛΣ (2130885700 – καθημερινά 9.00-21.00) & www.ticketservices.gr

Instagram: greeknationalopera

Δειτε περισσοτερα