Μουσικη

Οι Leibach το πρώτο ξένο γκρουπ που θα εμφανιστεί στην Ουκρανία μετά την εισβολή

«Λένε ότι ενώ τα όπλα μιλούν, η τέχνη σιωπά. Δεν συμφωνούμε με αυτό», δηλώνει το σλοβενικό συγκρότημα

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι Laibach είναι το πρώτο συγκρότημα από το εξωτερικό που θα δώσει συναυλία στο Κίεβο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το ανατρεπτικό σλοβενικό industrial συγκρότημα Laibach θα είναι το πρώτο ξένο γκρουπ που θα πραγματοποιήσει συναυλία στο Κίεβο, ένα χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Το συγκρότημα θα εμφανιστεί στο Μπελ Ετάζ Μιούζικ Χολ στις 31 Μαρτίου, με τη συναυλία να τιτλοφορείται Eurovision – μια αναφορά στο γεγονός ότι ο δημοφιλής διαγωνισμός τραγουδιού τον κέρδισε η Ουκρανία το 2022, δεν θα φιλοξενηθεί στη νικήτρια χώρα φέτος, αλλά στο Λίβερπουλ.

Σε ανακοίνωσή του, το συγκρότημα είπε: «Ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη ετοιμάζεται να γιορτάσει την ιδέα της ελευθερίας και της αλληλεγγύης στις 9 Μαΐου στο Λίβερπουλ, οι Laibach πηγαίνουν τη Eurovision πίσω στην Ουκρανία, όπου ανήκει και όπου το μόνο αληθινό και αληθινό όραμα της Ευρώπης λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή». Τα έσοδα από τη συναυλία θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό.

Μιλώντας στον Guardian μέσω email, πρόσθεσαν: «Λένε ότι ενώ τα όπλα μιλούν, η τέχνη σιωπά. Δεν συμφωνούμε με αυτό. Μερικά από τα σημαντικότερα έργα τέχνης και μουσικής δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ακόμη και στις πιο αφόρητες εποχές του Ολοκαυτώματος, η τέχνη έδωσε νόημα και δύναμη στη ζωή, για να αντισταθείς στη βία του πολέμου».

Οι Leibach και οι συναυλίες στη δίνη του πολέμου

Το συγκρότημα πραγματοποίησε δύο συναυλίες στο Σεράγεβο το 1995, όταν η πόλη πολιορκήθηκε από τις σερβοβόσνιες δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας. «Γνωρίζουμε λοιπόν τη σημασία της αντίστασης στην ψυχολογία της βίας και της σύγκρουσης με πολιτική στάση και υποστηρίζοντας την κανονική ζωή, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό στο δεδομένο πλαίσιο. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον κυνισμό του πολέμου ή στον κυνισμό των στρατηγικών συμφερόντων του κεφαλαίου να μετατρέψει τη ζωή μας εντελώς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Οι Laibach σχηματίστηκαν στην πρώην Γιουγκοσλαβία το 1980. Το σχήμα έγινε γρήγορα αμφιλεγόμενο για την παράλογη (αλλά εσκεμμένα ανεξιχνίαστη) χρήση φασιστικού συμβολισμού και των εικόνων ολοκληρωτισμού, φορώντας στρατιωτικές στολές στη σκηνή και χρησιμοποιώντας ρυθμούς που μοιάζουν με μιλιταριστική παρέλαση, σε αυτό που αργότερα περιέγραψαν ως «μια ντανταϊστική περιπέτεια».

View this post on Instagram

A post shared by Laibach (@laibachofficial)

Μετακόμισαν στο Λονδίνο το 1984 αφού τους απαγόρευσαν να εμφανιστούν στη χώρα τους, αν και αργότερα αγκαλιάστηκαν από τη Σλοβενία μετά την ανεξαρτησία της. Το κουιντέτο έχει ηχογραφήσει μια σειρά από ιδιότυπες διασκευές, δίνοντας τη δική τους ερμηνεία σε χιτ της Europop, εθνικούς ύμνους, το άλμπουμ των Beatles «Let It Be», το soundtrack του «Sound of Music» και πολλά άλλα. Το 2015, το συγκρότημα έγινε ένα από τα πρώτα – και σίγουρα τα πιο υψηλού προφίλ – μη κορεατικά συγκροτήματα που εμφανίστηκαν στη Βόρεια Κορέα.

Σε περαιτέρω σχόλια στον Guardian, η ομάδα στηλίτευσε τη σύγκρουση στην Ουκρανία ως «έναν κυνικό πόλεμο γεωστρατηγικών συμφερόντων των υπερδυνάμεων, του χρηματοοικονομικού κεφαλαίου και της στρατιωτικής βιομηχανίας.

»Σε αυτόν τον πόλεμο, ο ουκρανικός λαός και η Ουκρανία ως χώρα κινδυνεύουν περισσότερο, και οι καταστροφικές συνέπειες θα γίνουν αισθητές από την ίδια τη Ρωσία αλλά και από την Ευρώπη και άλλες περιοχές. Η ειρήνη μπορεί και πρέπει να επιτευχθεί μόνο και αποκλειστικά με εντατική διπλωματία, σοβαρές συνομιλίες στο πράσινο τραπέζι, ειδικά μεταξύ Αμερικής και Κίνας, που είναι οι κύριοι παίκτες στη σκακιέρα, και των δύο πρωταγωνιστών της άμεσης σύγκρουσης, Ουκρανίας και Ρωσίας».

Ενώ οι Laibach μπορεί να είναι το πρώτο συγκρότημα που θα δώσει ολόκληρη συναυλία σε έναν παραδοσιακό χώρο ζωντανών εμφανίσεων, τον Μάιο του 2022 οι Bono και οι Edge από τους U2 έπαιξαν ένα σετ διάρκειας 40 λεπτών σε έναν σταθμό του μετρό του Κιέβου. «Ο λαός της Ουκρανίας δεν παλεύει μόνο για τη δική σας ελευθερία, εσείς παλεύετε για όλους εμάς που αγαπάμε την ελευθερία», είπε ο Μπόνο στο πλήθος.

Η παγκόσμια μουσική σκηνή συστρατεύεται με την Ουκρανία

Άλλοι εκπρόσωποι της Δυτικής μουσικής σκηνής έχουν υποστηρίξει την Ουκρανία, όπως οι Pink Floyd, οι οποίοι επανενώθηκαν για να ηχογραφήσουν ένα νέο τραγούδι προς όφελος των προσπαθειών ανακούφισης. Ο Εντ Σίραν και οι Chic ήταν μεταξύ των καλλιτεχνών που έπαιξαν στο φιλανθρωπικό Concert for Ukraine τον Μάρτιο του 2022.

Ουκρανοί μουσικοί, εν τω μεταξύ, έχουν πραγματοποιήσει συγκινητικές συναυλίες σε όλο τον κόσμο μετά την εισβολή. Οι νικητές της Eurovision Kalush, μαζί με τους Dakhabrakha και Go_A, εμφανίστηκαν στο φεστιβάλ Γκλαστονμπέρι το 2022.

Η Ουκρανική Ορχήστρα Ελευθερίας, που αποτελείται από Ουκρανούς πρόσφυγες καθώς και Ουκρανούς που ήδη εργάζονται στο εξωτερικό, περιόδευσε την Ευρώπη και τις ΗΠΑ το περασμένο καλοκαίρι.

(Με πληροφορίες του Guardian)