Μουσικη

73ο φεστιβάλ στο Σαν Ρέμο: Η Ιταλία επιλέγει τον εκπρόσωπό της για τη Eurovision

Ράπερς, χιπ-χόπερς και βετεράνοι του ελαφρού τραγουδιού στην Ιταλική Ριβιέρα

stavros-papadimas_1.jpg
Σταύρος Παπαδήμας
13’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H χιπ-χοπ μπάντα Colla Zio στο 73ο φεστιβάλ στο Σαν Ρέμο
H χιπ-χοπ μπάντα Colla Zio στο 73ο φεστιβάλ στο Σαν Ρέμο © Daniele Venturelli/Daniele Venturelli/Getty Images

73ο φεστιβάλ στο Σαν Ρέμο: Τα διεθνή ονόματα, το πρόγραμμα, οι παρουσιαστές, οι προσκεκλημένοι και η ψηφοφορία για το τραγούδι που θα πάει στη Eurovision.

Αν και την πρώτη βραδιά του 73ου φεστιβάλ στο Σαν Ρέμο που άρχισε χθες στην Ιταλική Ριβιέρα, ένας από τους διαγωνιζομένους, ο 20χρονος ράπερ Blanco, αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα και βάλθηκε να κλοτσάει τη διακόσμηση πάνω στη σκηνή, το κλίμα στο Σαν Ρέμο είναι, όπως συνήθως, ελαφρολαϊκό. Ο Βlanco, τραγουδώντας το κομμάτι «The island of roses», χάλασε τα τριαντάφυλλα που ήταν τοποθετημένα ολόγυρά του, ενώ το κοινό τον γιούχαρε. Κατά τα άλλα, τo φεστιβάλ έχει κάτι μελαγχολικό: αν και από το πρόγραμμα δεν λείπουν τα μεγάλα διεθνή ονόματα —όπως οι Black Eyed Peas και οι Depeche Mode— οι βετεράνοι Gianni Morandi, Al Bano, Massimo Ranieri και Peppino di Capri θυμίζουν την παλιά, χαμένη δόξα του ιταλικού canzone. O Gianni Morandi έχει πουλήσει πάνω από 50 εκατομμύρια δίσκους, ο Albano έχει στο ενεργητικό του 26 χρυσούς δίσκους και 8 πλατινένιους, ο Ranieri έχει πουλήσει 14 εκατομμύρια δίσκους και ο di Capri είναι πασίγνωστος από μεγάλα χιτς όπως «Roberta», «St. Tropez Twist», «Daniela». Σήμερα είναι όλοι τους γύρω στα 80: οι επιζώντες μιας εποχής όπου το ιταλικό τραγούδι πλημμύριζε τα ραδιοκύματα σε ολόκληρη την ηπειρωτική Ευρώπη, της Ελλάδας μη εξαιρουμένης. Λίγο νεότερος είναι ο επίσης παρών στη σκηνή του Ariston, Riccardo Fogli, νικητής του φεστιβάλ το 1982 με το «Storie di tutti i giorni» και μέλος του ιστορικού συγκροτήματος Pooh στο οποίο έπαιζε μπάσο και τραγουδούσε από το 1966.

Sanremo 2023 - Blanco non sente la sua voce e distrugge il palco

Στο φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνονται οι Mahmood, η ροκ μπάντα Måneskin που είχε θριαμβεύσει το 2021, ο χιπ-χόπερ Achille Lauro, η Annalisa Scarrone, ο βετεράνος Piero Pelù, που ήταν κάποτε μέλος των Litfiba κι από το 2013 είναι coach του διαγωνισμού ταλέντων «The Voice of Italy» στη Rai 2, ο Francesco Renga, νικητής στο φεστιβάλ του 2005 με το κομμάτι «Angelo», κι αυτός coach στο «The Voice», η σικελική μπάντα La Rappresentante di Lista (γνωστή και ως LRDL), ο Nek (ψευδώνυμο του Filippo Neviani), οι ράπερς Salmo, Takagi & Ketra, Guè και Fedez.

Μεταξύ των παρουσιαστών την πέμπτη και τελευταία βραδιά θα είναι ένας ακόμα παλαίμαχος του φεστιβάλ του Σαν Ρέμο, o 89χρονος Gino Paoli, γνωστός τόσο από τις μουσικές επιτυχίες του, μερικές από τις οποίες μοιράστηκε με την Ornella Vanoni («Ti lascio una canzone», «Il cielo in una stanza»), όσο κι από την πολιτική του δράση (δηλώνει «αναρχικός»).

Το φεστιβάλ εκτυλίσσεται σε δύο αίθουσες, στην παραδοσιακή Ariston, και σε μια άλλη στην πλατεία Colombo. Βασικός παρουσιαστής είναι ο Amadeus —είναι η πέμπτη φορά που παίζει αυτόν τον ρόλο στο Σαν Ρέμο— αλλά φέτος συν-παρουσιαστές είναι ο Gianni Morandi, η Chiara Ferragni (γνωστή από το ιστολόγιο «The Blonde Salad»), η Francesca Fagnani, η Paola Egonu (αθλήτρια του βόλεϊ) και η ηθοποιός Chiara Francini.

Η ψηφοφορία μέσω της οποίας θα αναδειχθεί το καλύτερο τραγούδι γίνεται ηλεκτρονικά και τηλεφωνικά: η επιλογή των 28 ερμηνευτών που συμμετέχουν στις πέντε μέρες του φεστιβάλ έγινε από 714 υποψηφίους μέσω μιας τετραμελούς επιτροπής· 22 εξ αυτών είναι «μεγάλα ονόματα» ενώ οι υπόλοιποι 6 είναι νεοφερμένοι. Τα περισσότερα «ονόματα» —η γκόθικ Anna Oxa, ο Mr. Rain, η 20χρονη indie pop Ariete, η Elodie, o Ultimo, Marco Mengoni— είναι, προς το παρόν, άγνωστα εκτός Ιταλίας· ίσως οι παλιότεροι να αναγνωρίζουν στο όνομα του τραγουδιστή Leo Gassman που συμμετέχει με το κομμάτι «Terzo cuore», τον διάσημο παππού του, τον Vittorio Gassman. Οι περισσότεροι νέοι τραγουδιστές στο Σαν Ρέμο έχουν προκύψει από διαγωνισμούς όπως το X Factor και το The Voice —όπως ο Gianmaria— ή από τοπικά φεστιβάλ, όπως η χιπ-χοπ μπάντα Colla Zio που διακρίθηκε στην Τζένοβα και στο Αρέτσο.

Προσκεκλημένοι στο φεστιβάλ είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Sergio Mattarella, o ηθοποιός και σκηνοθέτης Roberto Benigni και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι που θα μιλήσει μέσω τηλεσύνδεσης.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ