Μουσικη

Η Κιμ Πέτρας έγραψε ιστορία: Η πρώτη τρανς που κέρδισε βραβείο Grammy

Η Γερμανίδα ποπ τραγουδίστρια βραβεύτηκε μαζί με τον Σαμ Σμιθ για το «Unholy»

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Κιμ Πέτρας έγραψε ιστορία ως η πρώτη τρανς καλλιτέχνιδα που κέρδισε βραβείο Grammy για το καλύτερο ποπ ντουέτο - Η συγκινητική ομιλία της.
Η Κιμ Πέτρας έλαβε το βραβείο της μαζί με τον Σαμ Σμιθ, ο οποίος έγινε ο πρώτος μη δυαδικός καλλιτέχνης που κέρδισε Grammy © Instagram / @recordingacademy

Η Κιμ Πέτρας έγραψε ιστορία ως η πρώτη τρανς καλλιτέχνιδα που κέρδισε βραβείο Grammy για το καλύτερο ποπ ντουέτο - Η συγκινητική ομιλία της

Μια νέα σελίδα της ΛΟΑΤΚΙ+ ιστορίας γράφτηκε στα βραβεία Grammy 2023.

Την Κυριακή, η Κιμ Πέτρας και ο Σαμ Σμιθ παρέλαβαν το βραβείο Καλύτερης Ποπ Συνεργασίας για το τραγούδι τους «Unholy», γεγονός που κάνει την Πέτρας την πρώτη τρανς γυναίκα που κέρδισε Grammy στην κατηγορία.

Οι καλλιτέχνες βγήκαν μαζί στη σκηνή, αλλά ο Σμιθ στάθηκε πίσω από την Πέτρας και της έδωσε το μικρόφωνο. «Ο Σαμ είχε την ευγένεια να μου ζητήσει να παραλάβω το βραβείο, επειδή είμαι η πρώτη τρανς γυναίκα που το κέρδισε» είπε η Πέτρας.

«Θέλω απλώς να ευχαριστήσω όλους τους απίστευτους τρανς θρύλους πριν από εμένα, που μου ανοίγουν αυτές τις πόρτες, ώστε να μπορώ να βρίσκομαι εδώ απόψε», είπε, προτού αναφερθεί στην αείμνηστη υποψήφια για Grammy παραγωγό Σόφι, η οποία πέθανε το 2020.

To Grammy της Κιμ Πέτρας - Οι ευχαριστίες στη μητέρα της και η επιδοκιμασία της Μαντόνα

«Η Σόφι ειδικά, η φίλη μου που πέθανε πριν από δύο χρόνια, μου είπε ότι αυτό θα συμβεί και πάντα πίστευε σε μένα» είπε. «Σε ευχαριστώ πολύ για την έμπνευσή σου, Σόφι. Σε λατρεύω και η έμπνευσή σου θα είναι για πάντα στη μουσική μου».

Η Πέτρας ευχαρίστησε επίσης τη Μαντόνα που «πάλεψε για τα δικαιώματα των LGBTQ», προτού στρέψει την ομιλία στη μητέρα της, για την οποία αναφέρει ότι τη στήριξε σε όλο της το ταξίδι.

«Μεγάλωσα δίπλα σε έναν αυτοκινητόδρομο στη Γερμανία» είπε. «Και η μητέρα μου με πίστεψε ότι ήμουν κορίτσι και δεν θα ήμουν εδώ χωρίς αυτή και την υποστήριξή της και όλους όσοι πίστεψαν σε μένα μέχρι εδώ».

Τελείωσε την ομιλία απευθυνόμενη στον Σμιθ. «Αυτή είναι μια τεράστια στιγμή για μένα, Σαμ. Ευχαριστώ. Είσαι ένας αληθινός άγγελος και ήρωας στη ζωή μου. Και σε αγαπώ, μαζί με όλους όσους έφτιαξαν το τραγούδι. Σας αγαπώ πολύ, παιδιά. Συγγνώμη, δεν έγραψα τα ονόματα!»

Η Κιμ Πέτρας έγραψε ιστορία ως η πρώτη τρανς καλλιτέχνιδα που κέρδισε βραβείο Grammy για το καλύτερο ποπ ντουέτο - Η συγκινητική ομιλία της.
Grammy 2023: Η Κιμ Πέτρας και ο Σαμ Σμιθ παρέλαβαν το βραβείο Καλύτερης Ποπ Συνεργασίας για το τραγούδι τους «Unholy» © EPA / Caroline Brehman

Το «Unholy» των Πέτρας και Σμιθ προτάθηκε στην κατηγορία Καλύτερης Ποπ Ερμηνείας Ντουέτου, όπου ανταγωνίστηκε με το «Bam Bam» των Καμίλα Καμπέλο και Εντ Σίραν, το «My Universe» των Coldplay και BTS, καθώς και με το «I Like You (A Happier Song)», των Ποστ Μαλόουν και Ντότζα Κατ.

«Αν σε λένε ενοχλητικό, προκλητικό, επικίνδυνο, σίγουρα κάνεις κάτι καλά», είπε η Μαντόνα παρουσιάζοντας το ζευγάρι.

Η νίκη για το «Unholy» σηματοδοτεί το πέμπτο Grammy του Σμιθ, μετά τη βράβευση του δίσκου και του τραγουδιού της χρονιάς για το «Stay With Me», το 2015.

Η Πέτρας είπε σε δηλώσεις της στον Τύπο ότι το τραγούδι ήταν εμπνευσμένο από την παιδική της εμπειρία με τη θρησκεία και ότι ήταν ενθουσιασμένη με το να δείχνει στα παιδιά ότι μπορεί κανείς να ανταμειφθεί για το ταλέντο του και όχι μόνο για τη σεξουαλικότητά του.

«Είναι μια οπτική του να μην μπορείς να επιλέξεις τη θρησκεία και να μην μπορείς να ζήσεις με τον τρόπο που οι άνθρωποι μπορεί να θέλουν να ζεις. Ως τρανς άτομο, δεν είμαι επιθυμητή στη θρησκεία» είπε.

Sam Smith, Kim Petras - Unholy (Official Music Video)

«Πήρα ένα Grammy επειδή έφτιαξα μουσική με τον φίλο μου και αυτό είναι το καλύτερο συναίσθημα στον κόσμο. Νομίζω ότι οι άνθρωποι πρέπει να κρίνουν λιγότερο και ελπίζω ότι υπάρχει ένα μέλλον όπου το φύλο και η ταυτότητα και όλες αυτές οι ταμπέλες δεν θα έχουν τόση σημασία».

(Με πληροφορίες του Rolling Stone)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ