Μουσικη

Noel Gallagher: Το νέο άλμπουμ «Council Skies», το διαζύγιο και οι φήμες για reunion των Oasis

Το 2023 θα είναι μια χρονιά αλλαγών, όπως φαίνεται, για τον βρετανό τραγουδοποιό

Δημήτρης Αθανασιάδης
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το νέο άλμπουμ των Noel Gallagher's High Flying Birds, «Council Skies», οι δηλώσεις του Noel Gallagher για την πιθανότητα επανένωσης των Oasis και οι αλλαγές στην προσωπική του ζωή.

Τις τελευταίες μέρες το ονοματεπώνυμο του Noel Gallagher προκάλεσε ένα νέο κύμα αναζητήσεων στο διαδίκτυο αφού η κυκλοφορία του νέου single «Easy Now» από το επερχόμενο καινούργιο album των Noel Gallagher's High Flying Birds, «Council Skies», συνοδεύτηκε -αν δεν επισκιάστηκε- από την είδηση του διαζυγίου του με τη Sara MacDonald μετά από 22 χρόνια γάμου.

Το τέταρτο studio album των Noel Gallagher’s High Flying Birds, θα κυκλοφορήσει στις 2 Ιουνίου 2023, μέσα από τη δισκογραφική εταιρεία του Noel Gallagher, Sour Mash, και θα περιλαμβάνει 11 τραγούδια, πολλά από τα οποία θα ακούσουμε και σε remixes από καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων οι Pet Shop Boys και ο Robert Smith των Cure. Ο τίτλος του album, «Council Skies», προέκυψε από το ομώνυμο βιβλίο του Pete McKee, φημισμένου illustrator για τις πολύχρωμες απεικονίσεις της καθημερινής ζωής στη Βρετανία, και κυρίως στο South Yorkshire.

«Μου είπε ότι είχε γράψει αυτό το τραγούδι που πίστευε ότι ήταν το καλύτερο τραγούδι που είχε γράψει ποτέ και επρόκειτο να το ονομάσει “Council Skies”, επιθυμώντας να δώσει και τον ίδιο τίτλο στο album» αποκάλυψε ο PeteMcΚee για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον πρώην τραγουδοποιό των Oasis.

Δημιουργημένο στα ιδιόκτητα Lone Star Sound Recording Studios στο Λονδίνο, με τα έγχορδα να έχουν ηχογραφηθεί στα θρυλικά Abbey Road Studios, το «Council Skies» βρίσκει τον Noel Gallagher συμπαραγωγό μαζί με τον μακροχρόνιο συνεργάτη του, Paul “Strangeboy Stacey, ενώ περιλαμβάνει και ερμηνείες από τον Johnny Marr σε τρία τραγούδια - ένα από τα οποία είναι το single “Pretty Boy” που δόθηκε πρώτο στη δημοσιότητα, τον Οκτώβριο του 2022.

Η θεματική του album «Council Skies» αναμένεται να περιστρέφεται γύρω από την παιδική ηλικία του Noel Gallagher στο Μάντσεστερ. «Το να ονειροπολείς, να κοιτάς τον ουρανό και να αναρωτιέσαι τι θα μπορούσε να είναι η ζωή… αυτό είναι τόσο αληθινό για μέσα σήμερα όσο και στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Όταν μεγάλωνα μέσα στη φτώχεια και την ανεργία, η μουσική με βοήθησε να αποδράσω από αυτό. Η εκπομπή Top Of The Pops στην τηλεόραση είχε μετατρέψει τα βράδια της Πέμπτης σε αυτόν τον φανταστικό κόσμο… και αυτό πιστεύω ότι πρέπει να είναι η μουσική… θέλω η μουσική μου να προκαλεί ένα αίσθημα ανάτασης…» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Noel Gallagher μιλώντας για τις νέες συνθέσεις του.

Στο τραγούδι «Easy Now», o χαρισματικός συνθέτης ακούγεται πιο εκφραστικός από τις προηγούμενες φορές στον ρόλο του τραγουδιστή, και στο βιντεοκλίπ που σκηνοθέτησε ο πολυβραβευμένος γάλλος κινηματογραφιστής και φωτογράφος Colin Solal Cardo, ο Noel Gallagher συμπρωταγωνιστεί μαζί με την ηθοποιό Milly Alcock (που πρωταγωνίστησε ως Rhaenyra Targaryen στην τηλεοπτική σειρά House of the Dragon).

Το διαζύγιο του Noel Gallagher με τη σύζυγό του Sara MacDonald μετά από 22 χρόνια

O 55χρονος σταρ βρέθηκε στο πρωτοσέλιδο της tabloid εφημερίδας The Sun μετά την είδηση για το διαζύγιο με την 51χρονη σύζυγό του, Sara MacDonald, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, τον 15χρονο Donovan και τον 12χρονο Sonny. Το γεγονός ότι η πρώην σύζυγος του Noel Gallagher, Sara MacDonald, στράφηκε για νομική βοήθεια στη δικηγόρο Jenny Afia, της πασίγνωστης εταιρείας Schillings, που εκπροσωπεί και τους πρίγκιπα Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ, έστρεψε ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον του σκανδαλοθηρικού Τύπου στον συνιδρυτή των Oasis.

Με το ενδεχόμενο μίας επανένωσης των Oasis να παραμένει ονειρική εξέλιξη για τα εκατομμύρια των fans του συγκροτήματος που κυριάρχησε στη brit pop σκηνή των 90s, η φράση «ποτέ δεν πρέπει να λες ποτέ» που εκστόμισε ο Noel Gallagher, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στις 17 Ιανουαρίου στο BBC Radio, προκάλεσε πληθώρα αναρτήσεων στα social media. Εντούτοις ο Noel Gallagher διευκρίνισε ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο απαιτείται μια σειρά μεγάλων προϋποθέσεων, αφήνοντας αοριστολογικά ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν κάποια στιγμή οι συνθήκες που θα ευνοήσουν ένα reunion των Oasis. Για τους φανατικούς οπαδούς της μπάντας κάτι τέτοιο συνιστά μεγάλη πρόοδο από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν o Noel Gallagher δήλωσε ότι «δεν έχει νόημα» μια επανένωση των Oasis επειδή το συγκρότημα εξακολουθεί να πουλάει δίσκους.

© Matt Crockett

Οι πρώτες αντιδράσεις του Liam Gallagher στις δηλώσεις του αδερφού του, Noel Gallagher, για ένα reunion των Oasis

Με τη διαμάχη τον αδερφών Gallagher να παραμένει ομηρική εδώ και χρόνια, και να χαρακτηρίζεται από εκατέρωθεν υποτιμητικά σχόλια του ενός για τη στάση του άλλου, η αντίδραση του «Born Ready» Liam Gallagher στις ραδιοφωνικές δηλώσεις του Noel, ήταν θέμα χρόνου, δηλώνοντας στο Twitter ότι ο Noel Gallagher «παρακαλούσε στο τηλέφωνο για συγχώρεση».

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2023 θα αποτελέσει μία χρονιά αλλαγών για τον Noel Gallagher. Έξι χρόνια μετά το «Who Built the Moon?» οι Noel Gallagher's High Flying Birds, επιστρέφουν με ένα album, τα πρώτα singles του οποίου προμηνύουν πολλές και συνεχόμενες ακροάσεις. Είκοσι δύο χρόνια μετά τον γάμο του επιστρέφει στην εργένικη ζωή. Και ίσως δεκατέσσερα χρόνια μετά τη διάλυση των Oasis, οι λέξεις breaking news συνοδεύσουν ξανά το όνομα της πιο αγαπητής μπάντας στη Βρετανία μετά τους Beatles.