Μουσικη

Piano Therapy: Μπορεί η μουσική να θεραπεύσει;

Ο καρδιολόγος Θανάσης Δρίτσας και η πιανίστα Ευγενία Παπαδήμα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μπεθ Τσαλίκη
Μπεθ Τσαλίκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Piano Therapy: Ο Θανάσης Δρίτσας και η Ευγενία Παπαδήμα στο Μέγαρο Μουσικής

Piano Therapy: Κλασικά έργα και βιωματικός μουσικός αυτοσχεδιασμός από τον καρδιολόγο Θανάση Δρίτσα και την πιανίστα Ευγενία Παπαδήμα στο Μέγαρο 

Η μουσική δεν ψυχαγωγεί μόνο, αλλά μπορεί να θεραπεύσει. Το πιάνο δεν αποτελεί ένα απλό μουσικό εκτελεστικό όργανο, αλλά μπορεί να είναι το εργαλείο, το μέσο που μπορεί να διαλευκάνει, να απαλύνει και να εξουδετερώσει τον πόνο και τα τραύματα. Το πιάνο, μας χαρίζει τον υπέροχο μουσικό του ήχο εδώ και τριακόσια χρόνια. Τριακόσια χρόνια προσφέρει πολύτιμα δώρα στο δίπολο Νους-Σώμα και ενισχύει την δημιουργικότητα εκείνων που παίζουν, αλλά και εκείνων που ακούν.

Το πιάνο αποτελεί το βασικό εργαλείο των μουσικοθεραπευτών και χρησιμοποιείται σε παιδιά και ενήλικες για να ξεπεράσουν τα συναισθηματικά και σωματικά τους προβλήματα. Η διαδικασία είναι απλή: ο θεραπευτής παίζει στο πιάνο και ο θεραπευτής και αποδέκτης συνδέεται με τη μουσική.
Δημιουργείται μία διασύνδεση του θεραπευτή και του θεραπευόμενου.

Ακριβώς με αυτήν την θεραπευτική λειτουργιά της μουσικής ασχολείται ο καρδιολόγος Θανάση Δρίτσας, διεθνώς αναγνωρισμένος για το επιστημονικό του έργο στην μελέτη των βιολογικών επιδράσεων της μουσικής.

Σε συνεργασία με την πιανίστα Ευγενία Παπαδήμα δημιούργησαν την ενότητα Piano Therapy που θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Κυριακή 29 Ιανουαρίου. Στο πλαίσιο της ενότητας θα παρουσιαστούν μέσα από τα κλασικά έργων των JS Bach, WA Mozart, S Rachmaninoff, R Schumann, G Gershwin και του Θανάση Δρίτσα, αλλά και μέσα από έναν βιωματικό μουσικό αυτοσχεδιασμό, οι πολύμορφες βιολογικές επιδράσεις της μουσικής και οι θετικές επιδράσεις της στην υγεία.

Ο Θανάσης Δρίτσας εργάζεται ως Καρδιολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο ενώ παράλληλα είναι συνθέτης μουσικής με πλούσια δισκογραφική παραγωγή και συχνές συναυλίες παρουσίασης μουσικών του έργων ως πιανίστας και συνθέτης. Παράλληλα με τη μουσική του δραστηριότητα, γράφει άρθρα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, δημοσιεύει επιστημονικές εργασίες, εκδίδει βιβλία λογοτεχνίας, δοκίμια και έργα παιδικής λογοτεχνίας.

Έχει αναγνωρισθεί διεθνώς ως πρωτοπόρος για την κλινική και ερευνητική του δραστηριότητα στη χρήση της μουσικής ως θεραπευτικού μέσου (music medicine) και αποτελεί διακεκριμένο μέλος της Διεθνούς Ένωσης Μουσικής και Ιατρικής (International Association of Music and Medicine, IAMM). Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Η μουσική ως φάρμακο» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση. Το 2019 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το επιστημονικό του έργο που αφορά την εφαρμογή της μουσικής στην θεραπεία καρδιολογικών ασθενών.

Η Ευγενία Παπαδήμα εχει εμφανιστεί σε συναυλίες και ρεσιτάλ σε χώρους μεταξύ άλλων, όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Εθνική Λυρική Σκηνή, Ίδρυμα Θεοχαράκη, The Leyton House, St. John Smith Square, Wigmore Hall, South Bank, St. Martins in the Fields, Μουσική Ακαδημία Τιράνων, Ακαδημία LISZT (Βουδαπέστη), St. Peter’s (Ζυρίχη), Theater Rigiblick (Ζυρίχη), Cultur Casino (Βέρνη), Istanbul International Art Fair Bosporus, Dusseldorf International Art Fair, KIOI Hall Tokyo (Ιαπωνία), Old Town Hall (RATHAUS) Vienna San Giovani Rotondo Festival (Ιταλία).

Έχει συνεργαστεί ως σολίστ με ορχήστρες όπως: Radio & Television Orchestra of Japan (NHK), Guildhall Symphony Orchestra, Young Choir de Monaco, Worthing Philharmonic, Kρατική Ορχήστρα Αθηνών, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, Academica Athens Orchestra, Ορχήστρα Πατρών. Έχει συνεργαστεί με τους Μαέστρους Λουκά Καρυτινό, Μιχάλη Οικονόμου, Άλκη Μπαλτά, Ανδρέα Πυλαρινό, Αναστάσιο Συμεωνίδη, Νίκο Αθηναίο, Alan Hazeldine, Saoulious Sodetskis, Atkuki Iyenda, Robin Page, Martin André, Andreas Botini, Svilen Simeonov, Christoph Poppen κ.α. Έχει ηχογραφήσει για το BBC RADIO 4, στην παράσταση “The Fountain overflowed”, για το BBC RADIO 3 την παγκόσμια πρεμιέρα της Nocturne για πιάνο του Sir Patrick Moore, για το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ προκλασική και ρομαντική μουσική. Εμφανίστηκε στο BBC 1 (τηλεόραση) στο Barbican-London σε Live Masteclass για το “The One Show”. τον Σεπτέμβριο του 2010. Η Ευγενία ηχογράφησε για την Sony Classical, στο Λονδίνο, το άλμπουμ “Atmosphera”

Η ενότητα Piano Therapy γίνεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων Piano Days@Megaron που διοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 28-29 Ιανουαρίου 2023.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ