Μουσικη

Αδάμ Τσαρούχης: Όταν η ποπ συνάντησε την τζαζ

«Η αγάπη του κόσμου ήταν ο λόγος που ήθελα δικά μου τραγούδια»

villycalliga.jpg
Villy Calliga
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο τραγουδιστής Αδάμ Τσαρούχης
Ο τραγουδιστής Αδάμ Τσαρούχης © Δημήτρης Σιλβέστρο

Προτζέκτορας: Ο τραγουδιστής Αδάμ Τσαρούχης μιλάει στην Athens Voice για τη μουσική διαδρομή του και τον νέο του δίσκο «Stay with you».

Η μητέρα του τον ξυπνούσε για το σχολείο βάζοντας δυνατά το ραδιόφωνο. Ο πατέρας του, μουσικός και τραγουδιστής. Οι φωνές της Whitney Houston, του Stevie Wonder, του George Michael, η μουσική επένδυση της εφηβείας του. Στη συνέχεια μπήκε στη ζωή του η soul, η jazz, το swing. Τις σπουδές του στο Ωδείο ακολούθησε μια υποτροφία στη Βοστώνη για σεμινάρια τζαζ και μιούζικαλ. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, συμμετείχε σε μεγάλες θεατρικές παραγωγές στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Παλλάς, στo θέατρο Badminton. Ακολούθησαν δισκογραφία, ζωντανές εμφανίσεις, συνεργασίες με γνωστά ονόματα όπως ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, η Μαρινέλλα κ.ά. Ακούγοντας την τελευταία δισκογραφική δουλειά του, το αγγλόφωνο άλμπουμ «Stay with you» καταλαβαίνεις ότι ο Αδάμ Τσαρούχης δεν είναι ένα πυροτέχνημα της μουσικής σκηνής αλλά ένας ολοκληρωμένος καλλιτέχνης που με σταθερά βήματα προχωρά την προσωπική του διαδρομή, χωρίς εκπτώσεις.

Αδάμ, ποιο θα είναι εκείνο το σημείο της πορείας σου που θα σε κάνει να πεις «Εδώ ονειρευόμουν να είμαι»;
Όνειρα υπάρχουν πολλά που θέλω να πραγματοποιήσω. Η τέχνη άλλωστε δεν έχει όρια, είναι ένας καθημερινός αγώνας να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας. Το μεγαλύτερο μου όνειρο είναι η μουσική μου να μπορέσει να αγαπηθεί και να συγκινήσει.

Όταν επέστρεψες από την Βοστώνη συμμετείχες σε μεγάλες θεατρικές παραγωγές. Πώς και δεν κατάφερε η θεατρική σκηνή να σε κλέψει από τη μουσική;
Γυρίζοντας στην Ελλάδα μού δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψω με καταξιωμένους δημιουργούς, ηθοποιούς, σκηνοθέτες και να συμμετέχω σε υπέροχες δουλειές. Παρόλα αυτά, η αγάπη μου ήταν πάντα η μουσική και το τραγούδι. Εκεί αισθανόμουνα ελεύθερος, εκεί μπορούσα να εκφραστώ απόλυτα. Ήθελα τον ερμηνεύσω δικά μου τραγούδια και να τα επικοινωνήσω μέσα από ζωντανές εμφανίσεις. Είναι κάτι που είναι δικό σου, κάτι μοναδικό.

Αδάμ Τσαρούχης
© Μαρία Πλούμπη

Συστήθηκες μουσικά, πρώτη φόρα, με ελληνικό στίχο. H πρώτη σου δισκογραφική δουλειά, το 2015, με τίτλο «Σαν ταινία» ήταν επίσης σε ελληνικό στίχο. Τι μεσολάβησε και στράφηκες στον αγγλικό στον πρόσφατο δίσκο σου;

Όλοι οι τραγουδιστές που με έκαναν να αγαπήσω το τραγούδι και να αποφασίσω να ασχοληθώ με την μουσική ήταν ξένοι καλλιτέχνες. Παρόλο που ο πρώτος μου δίσκος ήταν ελληνόφωνος, το ύφος και τα ηχοχρώματα ήτανε επηρεασμένα από την αγγλόφωνη μουσική με ποπ & jazz διάθεση. Την περίοδο της καραντίνας, που όλοι μας ήρθαμε αντιμέτωποι με τον εαυτό μας και τις βαθιές μας επιθυμίες, πήρα την απόφαση να κυκλοφορήσω μία διασκευή σε ένα τραγούδι της Celine Dion το «Just walk away». Η διασκευή αυτή κατάκτησε την νούμερο ένα θέση στα iTunes στην Σουηδία, στην Αυστρία, στην Ελλάδα, στην Κύπρο και θέλω να ευχαριστήσω γι’ αυτό τους μουσικούς Φοίβο Μπόζα και Γιώργο Ντινάκο που έκαναν την διασκευή.

Αδάμ Τσαρούχης
© Δημήτρης Χώνος

Έχεις συνεργαστεί με σημαντικούς δημιουργούς και τραγουδιστές. Ποια συνεργασία σου ξεχωρίζεις;
Είναι πολύ μεγάλο σχολείο να δουλεύεις δίπλα σε όλους αυτούς τους καταξιωμένους καλλιτέχνες. Έμαθα και κέρδισα εμπειρία, είδα πώς να είσαι επαγγελματίας, υπεύθυνος στη δουλειά σου. Δεν θέλω να διαλέξω κάποια γιατί δεν θέλω να αδικήσω τις υπόλοιπες. Από όλες τις δουλειές έμαθα και προχώρησα. Όλες μαζί έχουν συνθέσει αυτό που είμαι αυτή τη στιγμή.

Τα συστατικά μιας καλής συνεργασίας ποια είναι;
Για μένα είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν σχέσεις εμπιστοσύνης, αγάπης και ασφάλειας στις συνεργασίες μου. Αυτό με κάνει να νιώθω ελεύθερος. Σαν άνθρωπος είμαι αρκετά ντροπαλός και θέλω να νιώθω όμορφα με τους συνεργάτες μου. Δεν είναι τυχαίο ότι με τους μουσικούς μου δουλεύω εδώ και εφτά χρόνια. Είναι ωραίο με τους ανθρώπους που δουλεύεις να βλέπεις με την ίδια οπτική.

Fivos Bozas Feat  Adam Tsarouchis  - Just Walk Away  (Official Video Clip)

Με ποιους καλλιτέχνες στον ελληνικό ή τον διεθνή χώρο θα ήθελες να έχεις την ευκαιρία να συνεργαστείς;
Είναι πολλοί οι καλλιτέχνες που θα ήθελα να συνεργαστώ. Κάποιοι από αυτούς είναι ο Michael Buble, η Celine Dion, Jamie Cullum, ο Jack Savarotti, ο Monsieur Minimal, η Νατάσα Μποφίλιου, η Έλλη Πασπαλά.

Πώς σου φαίνεται που τα τραγούδια σου ακούγονται σε ραδιόφωνα του εξωτερικού; Σου περνάει η σκέψη να αφήσεις τον ελληνικό μουσικό χώρο και να δουλέψεις στο εξωτερικό;
Είναι υπέροχη η αίσθηση, αν και μου φαίνεται ακόμα απίστευτο ότι η φωνή μου ακούγεται σε ραδιόφωνα π.χ. της Αμερικής ή της Αφρικής. Θα μου άρεσε πολύ να παίξω μουσική στο εξωτερικό και θα το προσπαθήσω, αλλά θα ήθελα να είναι η βάση μου η Ελλάδα.

Αδάμ Τσαρούχης
© Δημήτρης Χώνος

Ποιες ιδιότητες πρέπει να διαθέτει ένας καλλιτέχνης για να αποκτήσει την αγάπη του κοινού και να τη διατηρήσει με το πέρασμα του χρόνου;
Αυτά που πρέπει να έχει είναι αλήθεια και ειλικρίνεια ώστε ο κόσμος να ταυτιστεί με αυτό που θέλει να μεταφέρει μέσα από την φωνή του και να τον αγαπήσει. Η αγάπη του κόσμου είναι το ομορφότερο πράγμα και είναι ο λόγος που ήθελα να έχω δικά μου τραγούδια.

Υπήρξαν φορές που οι δυσκολίες που αντιμετώπισες στον χώρο σε έκαναν να σκεφτείς να τα παρατήσεις;
Η δουλειά αυτή σε ματαιώνει πολλές φορές. Ναι, πολλές φορές περνάει από το μυαλό μου η σκέψη να τα παρατήσω, όμως η αγάπη μου για την μουσική και το τραγούδι είναι πολύ μεγάλη ώστε να το κάνω.

Adam Tsarouchis -  Stay With you (Official Video Clip)

Πώς αντιμετωπίζεις την κριτική, είτε προέρχεται από ανθρώπους του χώρου σου είτε από το κοινό;
Από τη στιγμή που κάνω μία δουλειά που έχει να κάνει με την έκθεση του εαυτού μου είμαι προετοιμασμένος για οποιαδήποτε κριτική. Φυσικά και η κακή κριτική δεν είναι ευχάριστη σε κανέναν! Στο παρελθόν μπορεί να μου χαλούσε όλη η ημέρα αν άκουγα κάτι που δε μου άρεσε. Πλέον δεν με επηρεάζει τόσο. Θεωρώ ότι ακόμα και η κακή κριτική, όταν γίνεται καλοπροαίρετα, βοηθάει την εξέλιξη μου.

Θα άλλαζες τη μουσική σου ταυτότητα για χρήματα ή δημοσιότητα;
Δεν θα μπορούσα με τίποτα να γίνω κάτι που δεν είμαι και δεν με εκφράζει. Άλλωστε πιστεύω ότι ο κόσμος αργά ή γρήγορα καταλαβαίνει το τι είσαι στα αλήθεια.

Αδάμ Τσαρούχης
© Νεκτάριος Κάρολος Παπαζαχαρίας

Δεν τραγουδάς μόνο, διδάσκεις επίσης μουσική και φωνητική.
Αγαπώ την διδασκαλία. Άλλωστε, αν δεν την αγαπάς, είναι πολύ δύσκολο να βοηθήσεις τους μαθητές σου. Νιώθω μεγάλη ικανοποίηση όταν ένας μαθητής μου βρίσκει τον δικό του ήχο. Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο την δραματική σχολή ΙΑΣΜΟΣ όσο και το Ελληνικό Ωδείο στον Υμηττό, όπου διδάσκω.

«Stay with You» o τίτλος του τελευταίου σου δίσκου που παρουσίασες πριν λίγο καιρό. Πώς αισθάνεσαι για αυτή τη δουλειά;
Σε αυτή την περίοδο της ζωής μου νιώθω πολύ ελεύθερος και ώριμος, κάνω πραγματικά αυτό που θέλω και αυτή η δουλειά είναι το αποτέλεσμα, οπότε αισθάνομαι πολύ χαρούμενος. Και φυσικά οφείλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Παναγιώτη Χαραλαμπόπουλο για τα τόσο όμορφα τραγούδια που μου χάρισε.

Το εξώφυλλο του νέου δίσκου του Αδάμ Τσαρούχη, «Stay with You»
Το εξώφυλλο του νέου δίσκου του Αδάμ Τσαρούχη, «Stay with You» © Δημήτρης Σιλβέστρο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ