Μουσικη

Πέθανε ο θρυλικός κιθαρίστας Τζεφ Μπεκ

Είχε ξεκινήσει από τους Yardbirds

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Τζεφ Μπεκ: Πέθανε ο θρυλικός κιθαρίστας

Ο Tζεφ Μπεκ ο διάσημος κιθαρίστας που έπαιξε με τους Yardbirds και ηγήθηκε του Jeff Beck Group, πέθανε σε ηλικία 78 ετών, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπός του. H αιτία του θανάτου ήταν μια ξαφνική βακτηριακή μηνιγγίτιδα. 

Πρωτοπόρος της ηλεκτρικής κιθάρας στο ροκ, ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν το fuzztone και την τεχνική του feedback, ενώ παράλληλα ήταν και από τους πρώτους μουσικούς που καθιέρωσαν να σπάνε όργανά τους κατά τη διάρκεια της σκηνικής τους παρουσίας, κάτι που εμφανίζεται να κάνει με τους Yardbirds στην ταινία του Antonioni Blow-up (1966). Ήταν επίσης από τους πρώτους μουσικούς του οποίου τα δάχτυλα και οι αντίχειρες είχαν ασφαλιστεί για 7 εκατομμύρια λίρες.  Υπήρξε οκτώ φορές νικητής του Grammy, κάτοχος του Ivor Novello για την εξαιρετική συμβολή του στη βρετανική μουσική και εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame τόσο ως σόλο καλλιτέχνης όσο και ως μέλος των Yardbirds.

Φημολογείται ότι ο Μπεκ αρνήθηκε να γίνει μέλος των Rolling Stones όταν του έγινε πρόταση μετά την αποχώρηση του Μικ Τέιλορ ενώ και οι Pink Floyd έχουν δηλώσει ότι μετά το θάνατο του Σιντ Μπάρετ σκέφτηκαν να του προτείνουν να γίνει μέλος τους.

Ο Μπεκ πήρε τη θέση του Έρικ Κλάπτον στο συγκρότημα των Yardbirds την άνοιξη του 1965 παίζοντας κιθάρα σε τραγούδια τους, όπως τα «Heart Full Of Soul», «Evil Hearted You», «Over Under Sideways Down». Το 1967 ήλθε η πρώτη επιτυχία με το «Hi Ηο Silver Living» και έναν χρόνο αργότερα με την διασκευή του στο «Love Is Blue». 

Ακολούθησε η δημιουργία του Jeff Beck Group, με μέλη τούς: Ροντ Στούαρτ τραγούδι, τον οποίο παρουσίασε για πρώτη φορά στο αμερικάνικο κοινό, Ρον Γουντ μπάσο, Μίκι Γουίλερ ντραμς και Νίκι Χοπκινς πιάνο. Από αυτήν την περίοδο ξεχώρισαν τα άλμπουμ «Truth» και «Bec-Ola», που ο ήχος τους κινούνταν στο χώρο του χαρντ ροκ με επιρροές από τα μπλουζ. 

Στη συνέχεια, το 1969, αποχωρούν οι Στούαρτ και Γουντ για να προσχωρήσουν στο συγκρότημα των Faces και ο Jeff Beck φτιάχνει ένα συγκρότημα μαζί με δυο πρώην μέλη των Vanilla Fudge και Cactus, αλλά ο τραυματισμός του σε τροχαίο τον οδηγεί στο να παραμείνει 18 μήνες εκτός μουσικής σκηνής.

Το «Blow By Blow» το 1975, με αρκετές επιρροές από την τζαζ, του χαρίζει μεγάλη εμπορική επιτυχία, όπως και το άλμπουμ «Wired» που ακολούθησε το 1976 με παραγωγό και στα δύο τον George Martin, ο οποίος ήταν μεταξύ άλλων γνωστός και από τη συνεργασία του με τους Beatles. Το 1977 θα συνεργαστεί με τον Τσέχο οργανίστα Γιαν Χάμερ και το συγκρότημά του και θα κυκλοφορήσουν το ζωντανά ηχογραφημένο ως Jeff Beck and The Jan Hammer Group. 

Στη δεκαετία του '80 έκανε σποραδικές εμφανίσεις, κυρίως για φιλανθρωπικούς σκοπούς, κυκλοφόρησε τα άλμπουμ There And Back (1980), Flash (1985), Jeff Beck's Guitar Shop (1989) και βασικά περνούσε περισσότερο χρόνο με τα αυτοκίνητα, που ήταν η άλλη μεγάλη του αγάπη.

Με πληροφορίες από: https://apotis4stis5.com/