Μουσικη

Ο Nick Cave μοιράζεται τους πρώτους στίχους από το νέο άλμπουμ με τους Bad Seeds

«Πέρασε σχεδόν μια εβδομάδα και έχω γράψει κάποια πράγματα, αλλά δεν είναι και πολύ καλά. Ή ίσως είναι».

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Nick Cave επιβεβαίωσε πως δουλεύει πάνω στο νέο άλμπουμ με τους Bad Seeds κι έδωσε στη δημοσιότητα τους πρώτους στίχους - Τι είπε ο αυστραλός καλλιτέχνης για την έμπνευσή του
© EPA/MARTA PEREZ

O Nick Cave επιβεβαίωσε πως δουλεύει πάνω στο νέο άλμπουμ με τους Bad Seeds κι έδωσε στη δημοσιότητα τους πρώτους στίχους - Τι είπε ο αυστραλός καλλιτέχνης για την έμπνευσή του

Ο Nick Cave επιβεβαίωσε ότι έχει ξεκινήσει να εργάζεται στο νέο άλμπουμ των Bad Seeds, περιγράφοντας τις δυσκολίες του να γράψεις ένα ολόκληρο άλμπουμ από την αρχή. Οι περιοδείες και οι συναυλίες τελείωσαν και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον αυστραλό τραγουδιστή.

Ο πολύ αγαπητός στην Ελλάδα, Nick Cave μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας, The Red Hand Files, μίλησε για το επερχόμενο άλμπουμ του: «Αυτά είναι και καλά και κακά νέα. Καλά νέα γιατί ποιος δεν θέλει ένα νέο δίσκο των Bad Seeds; Άσχημα νέα γιατί πρέπει να κάτσω και να το γράψω. Ξεκίνησα τη διαδικασία στις 9 το πρωί της 1ης Ιανουαρίου. Τώρα είναι 6 Ιανουαρίου. Έχει περάσει σχεδόν μια εβδομάδα και έχω γράψει μερικά πράγματα, αλλά δεν είναι πολύ καλά, ή ίσως είναι, είναι δύσκολο να πω. Μία μελαγχολία με έχει καταβάλει, πολυετής και προβλέψιμη».

Όσoν αφορά στη θεματολογία του επερχόμενου άλμπουμ, ο Nick Cave είπε από τη σκηνή του South Bank Centre του Λονδίνου: «Πρόκειται για έναν άνδρα, ο οποίος αντιμετωπίζει μια παντελή έλλειψη ιδεών για τα πάντα. Δεν συλλέγω ιδέες, δεν κρατάω σημειώσεις, δεν προσπαθώ να βρω έναν ωραίο τίτλο. Δεν κάνω αυτά τα πράγματα. Απλώς βρίσκω τον χρόνο και αρχίζω να γράφω τον δίσκο».

O Nick Cave επιβεβαίωσε πως δουλεύει πάνω στο νέο άλμπουμ με τους Bad Seeds κι έδωσε στη δημοσιότητα τους πρώτους στίχους - Τι είπε ο αυστραλός καλλιτέχνης για την έμπνευσή του
© EPA/MARTA PEREZ

Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τότε που οι Nick Cave & The Bad Seeds κυκλοφόρησαν το τελευταίο τους άλμπουμ. Το “Ghosteen” κυκλοφόρησε το 2019 και ακολούθησε το “B-Sides & Rarities Part ΙΙ”, το 2021. «Πολλοί άνθρωποι παρατήρησαν ότι το “Ghosteen” είναι ένα θλιβερό άλμπουμ, αλλά δεν νομίζω ότι είναι», είπε ο Cave τότε. «Στην πραγματικότητα, δεν νομίζω ότι έχω ακούσει πιο συναρπαστικό και χαρούμενο δίσκο. Γιατί οι άνθρωποι αντιδρούν τόσο διαφορετικά σε αυτό; Σχεδόν αισθάνομαι ότι το παρεξήγησα».

Ο Nick Cave ήταν αρκετά απασχολημένος από τότε, συνεργαζόμενος με τον Warren Ellis στο κοινό τους άλμπουμ, “Carnage” του 2021 και το περσινό “Seven Psalms”, ένα ambient άλμπουμ με απαγγελίες αντί για τραγούδια. Και τα δύο ήταν το κεντρικό θέμα στο ντοκιμαντέρ, “This Much I Know to Be True”.

«Με κάθε νέο δίσκο που πάω να γράψω, νιώθω αυτό το γνώριμο συναίσθημα έλλειψης, σαν να είμαι ένα μεγάλο, χαζό, κενό πράγμα μέσα σε ένα κοστούμι. Είμαι γκρινιάρης και οποιαδήποτε δημιουργική μου παρόρμηση θάβεται μέσα σε μια τρύπα».

Ο Nick Cave συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει να «προκαλέσει την έμπνευση και να την ξυπνήσει από τον λήθαργο. Μια διαδικασία δυσάρεστη η οποία σε τιμωρεί», πρόσθεσε, πριν μοιραστεί τους πρώτους στίχους που έγραψε για τον επερχόμενο δίσκο του.

Ο Nick Cave μοιράζεται τους πρώτους στίχους από το νέο άλμπουμ με τους Bad Seeds
© EPA/MARTA PEREZ

«Ushering in the year he knelt down / And crushed his brother’s head with a bone», έγραψε ο Cave. «Αυτοί οι στίχοι ήταν ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσεις τον δίσκο, αλλά ήταν επίσης ένα αδιέξοδο που δεν οδηγούσε πουθενά». Ο Cave, απαντώντας σε ερώτηση ενός fan, είχε πει ότι η έμπνευση δεν είναι κάτι που σε βρίσκει ή που σου προσφέρεται.

Στη συνέχεια, μοιράστηκε τους ανανεωμένους στίχους: «Ushering in the new year he knelt down / And crushed his brother’s head with a bone / It’s my great privilege to walk you home / In the rain / Hop inside my coat. The frogs in the gutter are jumping for God / Amazed of love, amazed of pain / Amazed to land back in the gutter again».

Μέσω των Red Hand Files, ο Cave έχει δεχθεί ερωτήσεις από τους θαυμαστές του σχετικά με την έλλειψη έμπνευσης και πίστης, με τον τραγουδιστή να κάνει παραλληλισμούς μεταξύ των δύο ως προς το πώς πρέπει κανείς να τις επιδιώξει και να τις αναζητήσει.

«Η έμπνευση και η πίστη είναι παρόμοιες στο βαθμό που και οι δύο ζητούν κάτι από εμάς. Και οι δύο απαιτούν πραγματική και συνεχή πρακτική εφαρμογή», απάντησε ο Cave. «Για μένα, η έμπνευση έρχεται μόνο όταν εξασκώ ορισμένα πράγματα τακτικά και αυστηρά. Πρέπει να αφοσιωθώ πλήρως στην εργασία που έχω, να κάθομαι κάθε μέρα, να παίρνω το μολύβι μου και να γράφω».

O Nick Cave επιβεβαίωσε πως δουλεύει πάνω στο νέο άλμπουμ με τους Bad Seeds κι έδωσε στη δημοσιότητα τους πρώτους στίχους - Τι είπε ο αυστραλός καλλιτέχνης για την έμπνευσή του
© EPA/JOSE COELHO

Ο Cave συνέχισε λέγοντας ότι, παρομοίως, η πίστη δεν είναι κάτι που εμφανίζεται με κάποιο μαγικό τρόπο, αλλά χρειάζεται την ενεργή μας συμμετοχή. «Πρέπει να επενδύσουμε κάτι από τον εαυτό μας για να εκτιμήσουμε την αξία της».

Το 2015, ο 15χρονος γιος του Cave, Arthur, πέθανε μετά από πτώση από γκρεμό στην Αγγλία. Ο Nick Cave δημοσίευσε πρόσφατα τα απομνημονεύματά του, “Faith, Hope and Carnage”, τα οποία βασίζονται σε 40 ώρες συνεντεύξεων με τον δημοσιογράφο Sean O'Hagan, μιλώντας για τη θλίψη και την τέχνη στον απόηχο της απώλειάς του. Τον Μάιο του περασμένου έτους, ο Jethro Lazenby, ο μεγαλύτερος γιος του Cave, πέθανε επίσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ