Μουσικη

Piano Days: Δυο μέρες για τους λάτρεις των πλήκτρων στο Μέγαρο Μουσικής

12 αφορμές για piano therapy. Συναυλίες με διάσημους αλλά και νεαρούς σολίστ, παιχνίδια μυστηρίου, προβολές και αφηγήσεις μετά μουσικής, μάθημα ανατομίας πιάνων!
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Piano Days στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 28 και 29 Ιανουαρίου 2023

Ο σπουδαίος πιανίστας Ζαν Λουί Στόυερμαν, ο διακεκριμένος Έλληνας ερμηνευτής Αχιλλέας Γουάστωρ, αλλά και νικητές των σημαντικότερων διαγωνισμών πιάνου διεθνώς. Ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας σε μια απρόσμενη μουσική «συνομιλία» με την ταλαντούχα μουσικό Αλεξία Μουζά. Ο γνωστός καρδιολόγος και συνθέτης Θανάσης Δρίτσας σε μια «συνεδρία» pianotherapy. Αλλά και animation και κυνήγι θησαυρού.

Οι Piano Days, το διήμερο αφιέρωμα του Μεγάρου στον βασιλιά των μουσικών οργάνων, το πιάνο, έρχονται το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Ιανουαρίου με ένα πρόγραμμα-έκπληξη για τους μικρούς και μεγάλους λάτρεις των ασπρόμαυρων πλήκτρων. Συντονιστείτε στον ρυθμό του από το πρωί κι ετοιμαστείτε για πρωτότυπες δράσεις, παιχνίδια και, φυσικά, συναυλίες.

Piano Days στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: το πρόγραμμα για τις 28 και 29 Ιανουαρίου 2023

Σάββατο 28 Ιανουαρίου

12:00 «Two pianos – Forty Fingers» / Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Τα Piano Days ξεκινούν με τέσσερις ξεχωριστούς σολίστ σε δύο πιάνα, σ’ ένα πρωτότυπο και ευφάνταστο πρόγραμμα. Ο Δημήτρης Καρύδης, ο Νίκος Σταυλάς, ο Πέτρος Μόσχος και ο Μιχάλης Αγγελάκης αναδείχθηκαν από την πολύ πετυχημένη πρωτοβουλία του Μεγάρου «Ανοιχτές Πλατφόρμες».

13:00-14:30 «Gravicembalo col piano e forte» / Εκδοτήρια Μεγάρου
Κυνήγι θησαυρού για ενήλικες και νέους 16+

Ένα συναρπαστικό παιχνίδι μυστηρίου εξελίσσεται στους χώρους του Μεγάρου: Πού βρίσκεται το συλλεκτικό αντίγραφο του σχεδίου του πρώτου πιάνου που εφηύρε ο Μπαρτολομέο Κριστόφορι;
Οι παίκτες καλούνται να ακονίσουν τις γνώσεις τους για το πιάνο και να λύσουν τους γρίφους που θα τους οδηγήσουν στη λύση του μυστηρίου.

13:00 Νεαροί σολίστ στο Φουαγιέ / Φουαγιέ Ισογείου Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης

Ένα λαμπερό concert Grand Steinway τοποθετείται στο μεγαλοπρεπές Φουαγιέ Λαμπράκη για να υποδεχθεί μαθητές ωδείων που θα ερμηνεύσουν έργα ρομαντικών συνθετών. Μια ευκαιρία για νεαρούς πιανίστες να παίξουν στο Μέγαρο, και για το κοινό του Μεγάρου να ανακαλύψει τα νέα ταλέντα σε μια ατμόσφαιρα αμεσότητας, όπως αρμόζει σε μια γιορτή.

17:00 «Magic Piano» - Κάρολος Ζουγανέλης, πιάνο / Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

To «Magic Piano», μια βραβευμένη ταινία animation, αφηγείται την περιπέτεια της 10χρονης Άννας. Ένα φανταστικό ταξίδι με όχημα ένα παλιό πιάνο που μετατρέπεται σε μαγικό αερόπλοιο. Ο δεξιοτέχνης πιανίστας Κάρολος Ζουγανέλης συνοδεύει live επί σκηνής τη μικρή Άννα, ερμηνεύοντας τις Σπουδές του Σοπέν. Την ταινία προλογίζει ο πολυαγαπημένος των παιδιών Ηλίας Καρελλάς.

19:00 Ιστορίες για λευκά και μαύρα πλήκτρα: Ο Παύλος Τσίμας «συνομιλεί» με την Αλεξία Μουζά / Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Τι κάνει ένα έργο αγαπημένο για τον κάθε ακροατή;
Είναι η στιγμή, ο τόπος, μια ανάμνηση που το κάνουν ξεχωριστό; Μια απρόσμενη μουσική «συνομιλία» μεταξύ του Παύλου Τσίμα και της ταλαντούχας πιανίστας Αλεξίας Μουζά. Ο δημοφιλής δημοσιογράφος επιλέγει αγαπημένα του έργα για πιάνο (κλασικά και όχι μόνο) και αφηγείται στο κοινό τις ιστορίες που κάνουν κάθε ένα από αυτά τα κομμάτια ιδιαίτερο για τον ίδιο, ενώ η Αλεξία Μουζά τις ζωντανεύει στο πιάνο.

20:30 O Jean Lοuis Steuerman παίζει Μπαχ / Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Ένας από τους μεγαλύτερους πιανίστες της γενιάς του επιστρέφει στο Μέγαρο. Ο Ζαν Λουί Στόυερμαν, αυθεντία στον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, σ’ ένα ρεσιτάλ αποκλειστικά αφιερωμένο στο έργο του μεγάλου Κάντορα.

22:00 «Big my secret» - Νίκος Λαάρης / Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Ο Νίκος Λαάρης παρουσιάζει έργα των Μάικλ Νάυμαν, Ερίκ Σατί, Φίλιπ Γκλας, Γιαν Τίρσεν, Τζον Κέιτζ και Άρβο Παιρτ, σε μια μυσταγωγική συναυλία στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, με το κοινό να τον πλαισιώνει επί σκηνής.

Κυριακή 29 Ιανουαρίου

11:00 «Όλα ξεκίνησαν από ένα να πιάνο με ουρά…» / Φουαγιέ Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη
Παιχνίδι μυστηρίου για παιδιά 6-10 ετών

Με αφορμή ένα γράμμα από τα παλιά, τα παιδιά, με αγωνία αλλά και παιχνιδιάρικη διάθεση, περιηγούνται στους χώρους του Μεγάρου και ανακαλύπτουν την απίστευτη ιστορία του, που ξεκίνησε από ένα πιάνο με ουρά. Θα καταφέρουν να λύσουν τους γρίφους, να περάσουν τις δοκιμασίες και να ολοκληρώσουν την αποστολή τους; 

13:00 Νεαροί σολίστ στο Φουαγιέ / Φουαγιέ Ισογείου Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης

Ένα λαμπερό concert Grand Steinway τοποθετείται στο μεγαλοπρεπές Φουαγιέ Λαμπράκη για να υποδεχθεί μαθητές ωδείων που θα ερμηνεύσουν έργα ρομαντικών συνθετών. Μια ευκαιρία για νεαρούς πιανίστες να παίξουν στο Μέγαρο, και για το κοινό του Μεγάρου να ανακαλύψει τα νέα ταλέντα σε μια ατμόσφαιρα αμεσότητας, όπως αρμόζει σε μια γιορτή.

15:00 «Στην κοιλιά του πιάνου» - Γιάννης Καρύδας / Φουαγιέ Πλατείας Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης

Ο υπεύθυνος πληκτροφόρων οργάνων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Γιάννης Καρύδας παραδίδει μαθήματα ανατομίας πιάνων! Μια σπάνια ευκαιρία για το κοινό –μικρούς και μεγάλους– να γνωρίσουν το δημοφιλές μουσικό όργανο μέσα κι έξω. Θα μάθουμε πώς έχει εξελιχθεί το πιάνο στους αιώνες, τι είναι το χόρδισμα, τι κάνει κάθε πιάνο μοναδικό σαν ένα δαχτυλικό αποτύπωμα και άλλες άγνωστες λεπτομέρειες.

17:00 «Piano Therapy» Θανάσης Δρίτσας – Ευγενία Παπαδήμα / Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Η μουσική ως φάρμακο. Πόσες δόσεις πιάνου είναι η σωστή δοσολογία κατά του στρες; Ο γνωστός καρδιολόγος και συνθέτης Θανάσης Δρίτσας έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος του επιστημονικού του έργου στην μελέτη της επίδρασης των μουσικών ήχων στον ανθρώπινο εγκέφαλο και πώς η μουσική παρέμβαση, είτε ως ακρόαση είτε ως βιωματική μουσικοθεραπεία, μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας. Μαζί με την πιανίστα Ευγενία Παπαδήμα παρουσιάζουν, μέσα από παραδείγματα έργων για πιάνο, τις θετικές βιολογικές επιδράσεις του σε ένα εύρος ιατρικών καταστάσεων.

18:30 «Rhapsody in Blue» Αχιλλέας Γουάστωρ – Νεφέλη Μούσουρα / Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Ο Αχιλλέας Γουάστωρ και η Νεφέλη Μούσουρα παρουσιάζουν αριστουργηματικά έργα του Τζωρτζ Γκέρσουιν, του δημιουργού που συνέβαλε στη διαμόρφωση της τζαζ κατά τη δεκαετία του 1920, καθώς και το εμβληματικό Πουλί της φωτιάς του Ιγκόρ Στραβίνσκι.

20:30 «Wolfgang Amadeus» –Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών / Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Το διήμερο κλείνει με μια σημαντική συναυλία αφιερωμένη στον πολυαγαπημένο συνθέτη W.A. Mozart. Το 2023 το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών εντάσσεται στο διακεκριμένο δίκτυο Steinway Prize winners Concert Network (SPCN), που αναδεικνύει διεθνώς τους νικητές των σημαντικότερων διαγωνισμών πιάνου ανά τον κόσμο. Τη συναυλία ανοίγει η 18χρονη Olga Davnis, α΄ βραβείο στον Διαγωνισμό Μπαχ της Λιψίας (Bach Competition Leipzig 2022) με το Κοντσέρτο για πιάνο K. 491, ενώ στο δεύτερο μέρος εκπρόσωποι τριών γενεών, ο 14χρονος Φίλιππος Κλαψινάκης, ο διεθνής Βασίλης Βαρβαρέσος και ο σπουδαίος πιανίστας Ζαν Λουί Στόυερμαν συμπράττουν με τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών στο Κοντσέρτο για τρία πιάνα, με τον Γιώργο Ζιάβρα στο πόντιουμ.