Μουσικη

Το εκκλησιαστικό όργανο του Μεγάρου ηχεί ξανά

Μια βραδιά με υπέροχες χριστουγεννιάτικες μελωδίες με την οργανίστα Ουρανία Γκάσιου και τη μεσόφωνο Μαρίτα Παπαρίζου

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 853
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η οργανίστα Ουρανία Γκάσιου επί το έργον στο Μέγαρο
Η οργανίστα Ουρανία Γκάσιου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών © Χάρης Ακριβιάδης

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου με την Ουρανία Γκάσιου

Ένας μαγικός Γαλαξίας 6.000 αυλών, το μεγαλόπρεπο εκκλησιαστικό όργανο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών μάς παρασύρει και φέτος στο «τραγούδι» του. Δύο ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, η Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης φωτίζεται γιορτινά και η βραβευμένη δεξιοτέχνις Ουρανία Γκάσιου παίρνει θέση για να ξετυλίξει μερικές από τις ωραιότερες παρτιτούρες για εκκλησιαστικό όργανο που γράφτηκαν ποτέ για τη Θεία Γέννηση. Το πρόγραμμά της περιλαμβάνει αριστουργηματικά κοράλ του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, μελωδικά έργα του γερμανικού ρεπερτορίου (των Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ και Φέλιξ Μέντελσον), αλλά και δεξιοτεχνικές δημιουργίες Γάλλων ρομαντικών συνθετών (των Σεζάρ Φρανκ και Ζυλ Γκριζόν).

23.12.2022 Ουρανία Γκάσιου -Ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου

Το ρεσιτάλ πλαισιώνει φωνητικά η μετζοσοπράνο Μαρίτα Παπαρίζου, η οποία θα ερμηνεύσει χαρακτηριστικές άριες από το «Ορατόριο των Χριστουγέννων» του Μπαχ και τον «Μεσσία» του Χαίντελ καθώς και την καντάτα του Κάντορα της Λειψίας «Μόνο με τον Θεό επιθυμώ να ζω - Ψυχή και πνεύμα…».

Μαρίτα Παπαρίζου
Η μεσόφωνος Μαρίτα Παπαρίζου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Οργανίστα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της γαλλικής Προτεσταντικής Εκκλησίας του Λονδίνου, η Γκάσιου εμφανίζεται τακτικά ως σολίστ, αλλά και σε συνεργασία με σύνολα μουσικής δωματίου στις πιο σημαντικές αίθουσες συναυλιών και σε καθεδρικούς ναούς της Ευρώπης (μεταξύ άλλων στον Καθεδρικό και το Αβαείο του Ουεστμίνστερ, στον Άγιο Μαρτίνο των Αγρών, το Αβαείο του Μπαθ, τους καθεδρικούς του Άλτενμπεργκ, της Βαρκελώνης, της Ρίγας, της Κοπεγχάγης, του Βρότσλαβ, του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο και της Βασιλείας. Έχει διακριθεί σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς και διδάσκει στις σχολές του Καθεδρικού του Ουεστμίνστερ και του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο καθώς και στο Ωδείο Αθηνών.

Η οργανίστα Ουρανία Γκάσιου
Ουρανία Γκάσιου © Velissaridis

Η λυρική τραγουδίστρια Μαρίτα Παπαρίζου έκανε το ντεμπούτο της στη Γένοβα στο ρόλο του Όναρο στην πρώτη σύγχρονη αναβίωση παγκοσμίως της «Αριάδνης στη Νάξο» του Πόρπορα, σχεδόν αμέσως μετά την επιλογή της από τον ΟΜΜΑ ως υποτρόφου του κληροδοτήματος «Αλεξάνδρα Τριάντη» (1999). Έχει εμφανιστεί σε πολλά ευρωπαϊκά λυρικά θέατρα και έχει συμπράξει με διεθνείς ορχήστρες, φημισμένα μπαρόκ σύνολα και κορυφαίους μαέστρους και έχει συνεργαστεί με την ΕΛΣ, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, για το ντεμπούτο της στο ρόλο της Κάρμεν (2009) έχει τιμηθεί με το βραβείο της «παραγωγής της χρονιάς» από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: η αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης με το εκκλησιαστικό όργανο
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: η αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης με το εκκλησιαστικό όργανο © Χάρης Ακριβιάδης

INFO:
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου στις 20:30
Eισιτήρια: 2107282333, megaron.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ