Μουσικη

Βρέθηκε σπάνια ηχογράφηση του Στίβεν Σόντχαϊμ σε ράφι βιβλιοθήκης

Πρόκειται για έργο του 1948

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Στίβεν Σόντχαιμ με τον Μπαράκ Ομπάμα
Ο Στίβεν Σόντχαιμ με τον Μπαράκ Ομπάμα ©EPA/MICHAEL REYNOLDS

 Στίβεν Σόντχαϊμ: Στο «φως» σπάνια ηχογράφηση από το 1948

Μια σπάνια ζωντανή ηχογράφηση ενός από τα πρώτα μιούζικαλ του Στίβεν Σόντχαϊμ ανακαλύφθηκε σε ένα ράφι βιβλιοθήκης στην πόλη Milwaukee των ΗΠΑ.

Με διάρκεια 1 ώρα και 20 λεπτά, πρόκειται για μια ευμεγέθη μουσική με 19 κομμάτια, ο Πόλ Σαλσίνι ο οποίος είναι 87 ετών και συγγραφέας των απομνημονευμάτων «Sondheim and Me: Revealing a Musical Genius», λέει ότι «είναι ένα μυστήριο» από πού προήλθε η ηχογράφηση.

Παρ' όλα αυτά, ο διακεκριμένος μελετητής της μουσικής Στίβεν Μπαντφιλντ ο οποίος έγραψε τα Μιούζικαλ του Σόντχαϊμ στο Μπρόντγουεϊ, δήλωσε ότι είναι «απολύτως ευτυχής που ήρθε στο φως» και ότι είναι σημαντικό.

«Κάθε πλήρης ηχογράφηση μιας ζωντανής παράστασης από το 1948 είναι αρκετά σημαντική, δεν υπάρχουν πολλές», είπε. «Δεν γνωρίζω ότι έχουμε ηχογραφήσεις από οποιαδήποτε άλλη παράσταση που έκανε ο Σόντχαϊμ όταν ήταν νέος. Η σημασία της είναι ότι πρόκειται για τον παλαιότερο Σόντχαϊμ που είναι πιθανό να ακούσουμε. Το πρωιμότερο και με την έννοια ότι παίζει πραγματικά το ένα από τα δύο πιάνα της παράστασης και επίσης με την έννοια ότι είναι δική του μουσική», πρόσθεσε. 

Ο Στίβεν Σόντχαϊμ έγραψε τους στίχους για τα κλασικά μιούζικαλ West Side Story, που έκανε πρεμιέρα το 1957, και το Gypsy δύο χρόνια αργότερα. Έχει συνθέσει τη μουσική και τους στίχους σε έργα όπως τα Into the Woods, Sweeney Todd και A Little Night Music.

Τα σόου του, από το κωμικό «A Funny Thing Happened on the Way to the Forum» στο πρωτοποριακό «Company» στην όπερα «Sweeney Todd» μέχρι το πειραματικό «Pacific Overtures», μεταμόρφωσαν τη μουσική σκηνή του Μπρόντγουεϊ. Τα κομμάτια «Getting Married Today», «The Ladies Who Lunch» και «Being Alive» ανήκουν στις ωραιότερες και πιο αγαπημένες δημιουργίες του αμερικανικού μουσικού θεάτρου.

O Σόντχαϊμ έλαβε το 1993 το Βραβείο Κένεντι και το 2015 τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. 

Ο μεγάλος συνθέτης έγραψε επίσης μουσική για ταινίες, συμπεριλαμβανομένης της μουσικής για το «Stavisky», μια ταινία του 1974 για έναν Γάλλο χρηματιστή και καταχραστή. Το τραγούδι του "Sooner or Later (I Always Get My Man)" για το «Dick Tracy» του Warren Beatty κέρδισε ένα Όσκαρ το 1991. Έξι άλμπουμ από καστ από τα σόου του κέρδισαν βραβεία Grammy και το «Send In the Clowns» κέρδισε το Grammy για τραγούδι του έτους το 1975.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ