Μουσικη

Viva España στο Μέγαρο

H νεανική ορχήστρα in residence του Μεγάρου Μουσίκης Αθηνών σε έργα Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ, Χοακίν Ροδρίγο και Ζωρζ Μπιζέ
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων με την Ζωή Τσόκανου και την σολίστ της άρπας Anneleen Lenaerts σε συνθέσεις εμπνευσμένες από τη μουσική παράδοση της Ισπανίας

Οι μεγάλοι συνθέτες την αγάπησαν καταφεύγοντας συχνά στη μουσική της παράδοση για να εμπνευστούν τις δικές τους πρωτότυπες μελωδίες. Πολιτογραφημένη «ισπανίδα» είναι, άλλωστε, η θρυλική όπερα Κάρμεν του Ζωρζ Μπιζέ, την οποία ο ίδιος ο Γάλλος συνθέτης επεξεργάστηκε για να διαμορφώσει από το υλικό της ορχηστρικές σουίτες.

Ισπανικό ήχο θα έχει, λοιπόν, η συνάντηση της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων με το κοινό τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου. Οι παρτιτούρες των μουσικών της νεανικής ορχήστρας in residence του Μεγάρου θα ανοίξουν σε τρεις ιδιαίτερα αγαπητές συνθέσεις: το γοητευτικό Ισπανικό καπρίτσιο, έργο 34 του Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ, το αιθέριο Κοντσέρτο του Αρανχουέθ του Χοακίν Ροδρίγο (σε μεταγραφή για άρπα και ορχήστρα του συνθέτη) και τις Σουίτες Κάρμεν αρ. 1 και αρ. 2 του Ζωρζ Μπιζέ. 

Στην πρεμιέρα του φετινού κύκλου συναυλιών της στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου η ΕΛΣΟΝ θα έχει ως προσκεκλημένες την Αννελέην Λέναρτς και την Ζωή Τσόκανου.

Λίγα λόγια για τη σολίστ της άρπας Anneleen Lenaerts

Η Βελγίδα ερμηνεύτρια είναι από τις σημαντικότερες σολίστ της άρπας διεθνώς και κορυφαία της Φιλαρμονικής της Βιέννης. Από πολύ νεαρή ηλικία άρχισε να κερδίζει βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ έχει εμφανιστεί σε φημισμένες αίθουσες –στο Wigmore Hall του Λονδίνου, το Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, τη Philharmonie του Βερολίνου, τη Salle Gaveau στο Παρίσι, το Großes Festspielhaus του Σάλτσμπουργκ– και σε φημισμένες καλλιτεχνικές διοργανώσεις. Μεταξύ άλλων έχει συμπράξει με τη Συμφωνική της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, την Ορχήστρα Μοτσαρτέουμ, την Ορχήστρα Μπρούκνερ του Λιντς, την Ορχήστρα Δωματίου της Φιλαδέλφειας, την Ορχήστρα της Εθνικής Ραδιοφωνίας της Πολωνίας και τη Φιλαρμονική των Βρυξελλών. Για την καλλιτεχνική περίοδο 2022-2023, η Λέναρτς έχει στο πρόγραμμά της εμφανίσεις σε πολλές χώρες (Βέλγιο, Αυστρία, Τουρκία, Ελβετία, Κολομβία, Γερμανία, Βρετανία) αλλά και συναυλίες με διακεκριμένους μουσικούς, όπως ο σολίστ του μαντολίνου Avi Avital, ο σόλο φλαουτίστας της Φιλαρμονικής του Βερολίνου Emmanuel Pahud, η τσελίστα Julia Hagen και η σοπράνο Christiane Karg.

Την ΕΛΣΟΝ στο Μέγαρο θα διευθύνει η Ζωή Τσόκανου

Στο πόντιουμ θα βρεθεί η Ελληνίδα αρχιμουσικός και καλλιτεχνική διευθύντρια της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τα ηνία ενός μεγάλου μουσικού οργανισμού στην Ελλάδα. Η Τσόκανου υπήρξε μόνιμη αρχιμουσικός στην Όπερα της Ερφούρτης, μόνιμη φιλοξενούμενη αρχιμουσικός στη Συμφωνική Ορχήστρα της Δυτικής Βοημίας καθώς και μουσική διευθύντρια του Οργανισμού Μουσικού Θεάτρου της Αρόζα στο ομώνυμο ελβετικό φεστιβάλ. Έχει διευθύνει πληθώρα από όπερες, όπως «Ριγκολέττο», «Τροβατόρε», «Μάκβεθ», «Οθέλλο», «Σιμόν Μποκκανέγκρα», «Τόσκα», «Λουτσία ντι Λαμμερμούρ», «Καβαλλερία Ρουστικάνα», «Μαγικό αυλό», «Ντον Τζοβάννι», «Φάουστ» κ.ά. Την επόμενη σεζόν θα εμφανιστεί στη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, την Εθνική Όπερα της Νορβηγίας και σε άλλα λυρικά θέατρα, ενώ θα διευθύνει, μεταξύ άλλων, την Ορχήστρα Δωματίου της Γενεύης, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βαρκελώνης. Στις πρόσφατες σημαντικές εμφανίσεις της συγκαταλέγονται αυτές στην Ακαδημία Κάραγιαν της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Βερολίνου και στο Grand Théâtre της Γενεύης. Επίσης, ξεχωρίζουν οι συνεργασίες της με τις Συμφωνικές Ορχήστρες του Ντίσελντορφ, της Λιλ, της Μαδρίτης και της Σόφιας καθώς και με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Συμπαραγωγή: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων

INFO:
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου στις 20:30
Eισιτήρια: 210 72 82 333, megaron.gr