Μουσικη

Πέθανε ο Γουίλκο Τζόνσον των Dr Feelgood - Επιδραστική μορφή του βρετανικού πανκ

Το τηλεοπτικό κοινό τον γνώρισε και σαν βουβό δήμιο Σερ Ίλυν Πέιν του «Game of Thrones»

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γουίλκο Τζόνσον: Την τελευταία του πνοή άφησε ο κιθαρίστας των Dr Feelgood - Σφράγισε τη βρετανική σκηνή, διακρίθηκε και ως ηθοποιός στο «Game of Thrones».

Ο Γουίλκο Τζόνσον, κιθαρίστας του Dr Feelgood και επιδραστική φυσιογνωμία του βρετανικού πανκ κινήματος, πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Μια ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στους επίσημους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε ότι πέθανε στο σπίτι του στις 21 Νοεμβρίου.

Ο Τζόνσον διαγνώστηκε με καρκίνο του παγκρέατος σε τελευταίο στάδιο το 2013 και επέλεξε να μην κάνει χημειοθεραπεία. Εκείνη τη χρονιά, του είπαν ότι είχε εννέα με δέκα μήνες ζωής.

Παρόλα αυτά, το 2014 κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Going Back Home», μια συνεργασία με τον Ρότζερ Ντάλτρεϊ των Who.

Αργότερα το ίδιο έτος, ανακοίνωσε ότι ήταν απαλλαγμένος από καρκίνο μετά από μια μεγάλη επέμβαση για την αφαίρεση ενός όγκου τριών κιλών.

«Τώρα, περνάω τον χρόνο μου σταδιακά για να συμφιλιωθώ με την ιδέα ότι ο θάνατός μου δεν είναι επικείμενος, ότι θα συνεχίσω να ζήσω», είχε πει στα ετήσια βραβεία του περιοδικού Q.

Ο Άλεξ Καπράνος των Franz Ferdinand ήταν μεταξύ εκείνων που απέτισαν φόρο τιμής στον Τζόνσον. «Το μοναδικό, φρενήρες παίξιμο και η σκηνική παρουσία του ενθουσίασε και ενέπνευσε πολλούς κιθαρίστες, συμπεριλαμβανομένου και εμού», έγραψε στο Twitter.

«Όταν του πήρα συνέντευξη πριν από μερικά χρόνια, ήταν έξυπνος, στοχαστικός και ένας εκπληκτικός αφηγητής. Η παρουσία του θα είναι αισθητή για πολλά ακόμη χρόνια».

Ο Γουίλκο Τζόνσον γνώρισε επιτυχία με τους Dr. Feelgood από το 1970, ενώ στη συνέχεια έπαιξε μουσική με τον Ιαν Ντιούρι πριν ξεκινήσει τη σόλο καριέρα του, που διήρκησε τέσσερις δεκαετίες. 

Εκτός όμως από μουσικός, ήταν και ηθοποιός, καθώς ενσάρκωσε τον ρόλο του σιωπηλού δήμιου Σερ Ίλυν Πέιν σε δύο σεζόν της δημοφιλούς σειράς του HBO, «Game Of Thrones». 

O Γουίλκο Τζόνσον ως δήμιος Σερ Ίλυν Πέιν στο «Game of Thrones» © HBO

Το 2012, ο Τζόνσον κυκλοφόρησε επίσης ένα βιβλίο: την αυτοβιογραφία του, «Looking Back at Me», που έγραψε από κοινού με τη Ζόι Χάου.

Στο Twitter, οι μουσικοί μοιράστηκαν τον θαυμασμό τους για τον Τζόνσον και το έργο του.

Ο Άντον Νιούκομπ των Brian Jonestown Massacre έγραψε ότι ο Τζόνσον «πολέμησε τον καλό αγώνα και είχε μια πολύ καλή πορεία. Όταν είπαν ότι τελείωσε, επέστρεψε πιο δυνατός».

Ενώ το post-punk δίδυμο του Νότιγχαμ Sleaford Mods έγραψε ότι ο Τζόνσον ήταν «ο αφανής εφευρέτης του Post Mod, Mod».

(Με πληροφορίες του Guardian και του BBC News)