Μουσικη

I Will Always Love You: Πώς το τραγούδι της Dolly Parton που διασκεύασε η Whitney Houston έγινε ένα πολιτιστικό φαινόμενο

30 χρόνια μετά η μπαλάντα που ακούστηκε στην ταινία «The Bodyguard» συνεχίζει να εμπνέει

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
I Will Always Love You: Πώς τραγούδι της Dolly Parton που διασκεύασε η Whitney Houston έγινε ένα πολιτιστικό φαινόμενο
© Fotos International/Getty Images/Ideal Image

Η ιστορία του τραγουδιού «I Will Always Love You» που ερμήνευσε η Dolly Parton και έκανε παγκόσμια επιτυχία η Whitney Houston στο soundtrack της ταινίας «The Bodyguard».

Η ηχογράφηση του “I Will Always Love You” από τη Whitney Houston δεν ήταν απλώς μια επιτυχία, αλλά ένα πολιτιστικό φαινόμενο. Κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1992 ως το βασικό single από το soundtrack της ταινίας “The Bodyguard” και έμεινε στην κορυφή του Billboard Hot 100 για 14 συνεχόμενες εβδομάδες, κερδίζοντας δύο βραβεία Grammy. Τριάντα χρόνια μετά την κυκλοφορία του, παραμένει το single με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών από γυναίκα καλλιτέχνη. Το soundtrack του “The Bodyguard”, πούλησε 45 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Dolly Parton - I Will Always Love You 1974

Το “I Will Always Love You” γράφτηκε και ηχογραφήθηκε αρχικά το 1973 από την Dolly Parton και έγινε νούμερο ένα επιτυχία στο αμερικανικό Hot Country Songs. Μιλώντας για την πρώτη φορά που άκουσε τη διασκευή της Houston, η Parton είπε το 2020: «Ήταν ένα από τα πιο δυνατά συναισθήματα που είχα ποτέ. Δεν είχα ιδέα ότι είχα γράψει ένα τόσο σημαντικό τραγούδι».

«Η Whitney ήξερε πώς να χρησιμοποιεί όλο το φάσμα της φωνής της για να συνδεθεί συναισθηματικά με το κομμάτι και να δημιουργήσει τέτοιο δράμα», σχολίασε μιλώντας στο BBC Culture η Dami Im, κορεάτικης καταγωγής τραγουδίστρια και συνθέτρια που έχει επηρεαστεί από τη Whitney Houston.

«Είτε είναι μια απίστευτη ηθοποιός», δηλώνει η vocal coach Yvie Burnett, «ή έχει βιώσει αυτά τα συναισθήματα στην πραγματική ζωή».

Η Burnett περιγράφει τη διασκευή ως «μία από τις πιο σημαντικές φωνητικές εκτελέσεις της γενιάς μας», μαζί με το “Hero” της Mariah Carey και το “My Heart Will Go On” της Celine Dion.

Κόρη της τραγουδίστριας των γκόσπελ Cissy Houston καθώς και καλλιτέχνιδα που έχει βραβευτεί με Grammy, η Whitney Houston βελτίωσε τις φωνητικές της ικανότητες στη χορωδία γκόσπελ στην εκκλησία New Hope Baptist Church στο Newark του Νιου Τζέρσεϊ.

Whitney Houston - I Will Always Love You (Official 4K Video)

Το “I Will Always Love You” παραμένει το single με τις μεγαλύτερες πωλήσεις της Whitney Houston, έχοντας ήδη επτά χρόνια παγκόσμια επιτυχία από τη στιγμή που το κυκλοφόρησε. Μεταξύ 1985 και 1987, σημείωσε ρεκόρ επτά συνεχόμενων Billboard Hot 100 με τραγούδια όπως “Saving All My Love For You”, “I Wanna Dance with Somebody (Who Loves Me)” και “So Emotional”. Χωρίς τη Whitney Houston, αρκετοί υποστηρίζουν πως δεν θα υπήρχε το κοινό για υποδεχτεί τη Mariah Carey, την Christina Aguilera ή την Beyoncé.

Η crossover επιτυχία της Whitney Houston ως ερμηνεύτριας που μπορούσε να τραγουδήσει pop, soul, rock, R&B και χορευτική μουσική ήταν άνευ προηγουμένου εκείνη την εποχή, χωρίς όμως να λείψουν και οι κριτικές. Συγκεκριμένα την είχαν κατηγορήσει κατά καιρούς ότι στο στιλ τραγουδιού της ήταν πολύ λευκό. Σε αυτήν την κατηγορία απάντησε: «Τραγουδάω με τον τρόπο που ο uεός θέλει και χρησιμοποιώ αυτό που μου έδωσε όσο καλύτερα μπορώ».

Ως επί το πλείστον, αυτές οι κριτικές υποχώρησαν τις επόμενες δεκαετίες καθώς το όνομά της γιγαντώθηκε. Μετά τον θάνατό της τον Φεβρουάριο του 2012, το είδος τραγουδιού του “I Will Always Love You” έχει φύγει από τη μόδα.

Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δουλειά της Whitney Houston σε επιτυχίες, συμπεριλαμβανομένου του “I Will Always Love You”, συνεχίζει να εμπνέει. «Ανέβασε τον πήχη για όλες τις γυναίκες τραγουδίστριες με τη χρήση της εμβέλειας και της δυναμικής της», λέει η Dami Im. «Μου έχει δείξει ότι μπορείς να είσαι ευαίσθητος και ευγενικός, αλλά και εξαιρετικά δυνατός όταν χρειάζεται». Είναι δίκαιο να πούμε ότι 30 χρόνια μετά την κυκλοφορία του, η ερμηνεία της Whitney Houston στο “I Will Always Love You” παραμένει το χρυσό πρότυπο για όλες τις εκτελέσεις.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ