Μουσικη

16 υπέροχα ροκ άλμπουμ σε έναν μόνο μήνα

Πριν από 50 χρόνια, ένας Νοέμβριος γεμάτος θεσπέσιες μουσικές

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ροκ άλμπουμ
© Markus Spiske / Pexels

Τα ροκ άλμπουμ που κυκλοφόρησαν τον Νοέμβριο του 1972

Ο μήνας άρχισε με το «Can't Buy a Thrill» των Steely Dan, που πριν από λίγες μέρες ο David Crosby το χαρακτήρισε το πιο αγαπημένο του άλμπουμ όλων των εποχών. Την ίδια μέρα βγήκε ένα από τα ιστορικά ροκ άλμπουμ, το «One Man Dog» του James Taylor και το «The World Is a Ghetto» των War· το ομώνυμο κομμάτι έγινε η μεγαλύτερη επιτυχία της φανκ μπάντας. Την επόμενη μέρα βγήκε ένα live των Grateful Dead με αποσπάσματα από την περιοδεία τους του 1972: περιείχε 17 κομμάτια ανάμεσα στα οποία ήταν το κλασικό μπλουζ «It Hurts Me Too», το «Ramble On Rose», το «Sugar Magnolia», το «Truckin». Μεγάλες στιγμές.

Steely D̰a̰n̰ C̰a̰n̰'̰t  buy a thrill 1972 Full Album HQ
One Man Parade

Στις 8 Νοεμβρίου, όταν κυκλοφόρησε το «Transformer» του Lou Reed —ο Reed διατηρούσε ακόμα αποχρώσεις glam rock— βγήκε το «For the Roses» της Joni Mitchell, το «They Only Come Out At Night» του Edgar Winter και το single «You re So Vain» της Carly Simon, μια τεράστια επιτυχία της δεκαετίας του 1970. Tην ίδια εβδομάδα βγήκε το single «Memphis» του Roy Orbison και το «See All Her Faces» της Dusty Springfield. Στις 15 Νοεμβρίου, οι America έβγαλαν το «Homecoming» που περιείχε το καταπληκτικό «Ventura Highway», το «To Each His Own», το «Don't Cross The River», το «Moon Song» επεκτείνοντας ό,τι ξέραμε ως ήχο της Καλιφόρνιας.

America - Ventura Highway

Στις 20 Νοεμβρίου βγήκε το άλμπουμ του James Brown «Get on the Good Foot» (όχι από τα καλύτερά του), την ίδια μέρα με το single του David Bowie «The Jean Genie» και το «America» των Simon & Garfunkel. Ήταν η εποχή όπου ο Simon πίστευε ακόμα ότι έχει ανάγκη τον Garfunkel. Μια εβδομάδα αργότερα έφτασαν οι Mothers of Invention και ο Frank Zappa με το «The Grand Wazoo» που περιείχε πέντε μεγάλα ψυχεδελικά κομμάτια.

For Calvin (And His Next Two Hitch-Hikers)

Μέσα σ’ εκείνο τον μήνα χώρεσαν οι Uriah Heep, οι Moody Blues, oι Nitty Gritty Dirt Band, οι Earth, Wind & Fire. Όλα τα είδη ήταν παρόντα: synth funk, σόουλ, προοδευτικό ροκ, κάντρι ροκ, ποπ, yacht Rock. Και μόλις πέρασε ο Νοέμβριος, την 1η Δεκεμβρίου, στα δισκάδικα εμφανίστηκε το single του Lou Reed «Perfect Day/Walk On The Wild Side» — ξεκινούσε ένας ακόμα μαγικός μήνας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ