Μουσικη

Πώς ακούγεται το τραγούδι «Jolene» με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Η A.I. διασκευή της Holly Herndon στην επιτυχία της Dolly Parton είναι μάλλον λάθος επιλογή

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Η μουσικός Holly Herndon διασκεύασε το τραγούδι «Jolene» της Dolly Parton με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Η εκκεντρική μουσικός Holly Herndon δεν είναι άγνωστη στο να πειραματίζεται με νέες και παράξενες ιδέες. Εξάλλου, το άλμπουμ της “Platform” του 2015 ήταν το πρώτο άλμπουμ που περιείχε ένα κομμάτι σχεδιασμένο για να ενεργοποιεί το ASMR. Το ASMR - Αυτόνομη Αισθητήρια Ανταπόκριση Μεσημβρινών, αποτελεί παραισθησία, μυρμήγκιασμα δηλαδή, που αρχίζει συνήθως από τα μαλλιά και επεκτείνεται προς το πίσω μέρος του λαιμού και στην άνω σπονδυλική στήλη. Το ASMR χαρακτηρίζεται ως ένα είδος ευφορίας σε συνδυασμό με την πρόκληση θετικών συναισθημάτων.

Το τελευταίο project της Holly Herndon, με τον τίτλο “Proto”, κυκλοφόρησε το 2019. Το άλμπουμ χρησιμοποιούσε ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται Spawn, το οποίο δημιούργησαν η Herndon και ο συνεργάτης της Mat Dryhurst, με σκοπό να κάνουν την τεχνολογία περισσότερο ανθρώπινη.

Ωστόσο, η Herndon μόλις πρόσφατα κυκλοφόρησε μια διασκευή του πολύ επιτυχημένου τραγουδιού “Jolene” της Dolly Parton, χρησιμοποιώντας μια έκδοση A.I. της φωνής της. Στην προσπάθειά της να εξανθρωπίσει την τεχνολογία A.I., ένα τόσο συναισθηματικό και ανθρώπινο τραγούδι όπως το “Jolene” ήταν μάλλον μία λάθος επιλογή. Υπάρχει μια έλλειψη νεύρου στα φωνητικά, τα οποία δεν διαθέτουν το πάθος και το συναίσθημα που απαιτούνται για να απογειώσει το τραγούδι, όπως επίσης είναι παιγμένο λίγο πιο αργά από το πρωτότυπο.

Το κομμάτι δημιουργήθηκε από το A.I. deepfake δίδυμο της Herndon, το Holly+. Στον ιστότοπο holly.plus μπορεί κανείς να ανεβάσει οποιοδήποτε πολυφωνικό αρχείο ήχου και να το μετασχηματίσει στη φωνή της Herndon. Κατά την κυκλοφορία του Holly+ πέρυσι, η Herndon είπε: «Τα φωνητικά deepfakes είναι εδώ για να μείνουν. Πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ της προστασίας των καλλιτεχνών και της ενθάρρυνσης των ανθρώπων να πειραματιστούν με μια νέα και συναρπαστική τεχνολογία».

Και συνέχισε: «Γι’ αυτό διεξάγουμε αυτό το πείραμα στα πλαίσια της δημόσιας ιδιοκτησία της φωνής. Μπροστά σε ένα περίπλοκο ζήτημα, πιστεύουμε ότι βρήκαμε έναν τρόπο να επιτρέψουμε στους ανθρώπους να παίζουν μέσω της φωνής μου, να μειώσουμε τη σύγχυση με το να εγκριθεί και να διαδοθεί επίσημα και να προσκαλέσουμε όλους να επωφεληθούν από τα έσοδα που προέρχονται από τη χρήση του».

Η δημιουργία της Herndon είναι αναμφίβολα συναρπαστική, ειδικά όσον αφορά στην προσοχή που δίνεται σε ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας και νομικών πτυχών. Αν και είναι ένα διασκεδαστικό κομμάτι τεχνολογίας με πολλές δυνατότητες, η διασκευή της Herndon στο Jolene δείχνει ότι χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμη.

Η διασκευή του “Jolene” συνοδεύεται από τον Ryan Norris στην κιθάρα και ένα μουσικό βίντεο από τον Sam Rolfes. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποίησε τεχνολογία motion capture για να δημιουργήσει ένα τρισδιάστατο animation της Herndon, το κατάλληλο οπτικό υλικό για μια τόσο μοναδική διασκευή.

Μπορείτε να ακούσετε την A.I. διασκευή παρακάτω:

όπως και την αρχική εκτέλεση για να κάνετε τη σύγκριση: