Μουσικη

Αφιερωμένο εξαιρετικά: Ο Παναγιώτης Γιαννάκης διαλέγει ένα τραγούδι

Ακούστε πού το αφιερώνει και δείτε το βίντεο

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παναγιώτης Γιαννάκης

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης διαλέγει και αφιερώνει το τραγούδι «Η ζωή» τoυ Δημήτρη Μπάση

«Η ζωή» τoυ Δημήτρη Μπάση: Η ιστορία του τραγουδιού

Το τραγούδι ανήκει στο album «Δημήτρης Μπάσης», γράφτηκε το 2003 σε στίχους Φίλιππου Γράψα και σύνθεση Θοδωρή Λαχανά. Ο Δημήτρης Μπάσης ή αλλιώς Δημήτριος Μπιμπάσης γεννήθηκε στην Στουτγάρδη. Οι γονείς του είχαν μεταναστεύσει στην Γερμανία για μερικά χρόνια ενώ στην Ελλάδα ήρθε πρώτη φορά στα οκτώ του. Στα δώδεκα αρχίζει μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής, τα οποία ολοκληρώνει παίρνοντας το πτυχίο του και λίγο αργότερα ξεκινά γι αυτόν το ερασιτεχνικό τραγούδι μέσα από τη συμμετοχή σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ο Σταμάτης Κραουνάκης και η δισκογραφική εταιρεία Warner -με την οποία υπογράφει αμέσως συμβόλαιο- τον ανακαλύπτουν στα είκοσι με το που ξεκινά να τραγουδά επαγγελματικά και αρχίζει η επιτυχημένη καριέρα που όλοι γνωρίζουμε. Το τελευταίο του album κυκλοφόρησε το 2021 με τίτλο "Κάθε μέρα".

Δημήτρης Μπάσης - Η Ζωή [HQ]

Τα νέα του Παναγιώτη Γιαννάκη

Ο Παναγιώτης ξεκίνησε την καριέρα του στον Ιωνικό Νίκαιας, κάνοντας το ντεμπούτο του σε επίπεδο Α Εθνικής σε ηλικία 16 ετών. Τον Σεπτέμβριο του 1976 φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα με το εθνόσημο και τη σεζόν 1979-80 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος και κλήθηκε στη μικτή Ευρώπης. Το 1982 επιλέχθηκε στο νούμερο 205 του NBA draft από τους Μπόστον Σέλτικς, όντας ο πρώτος Έλληνας που τα καταφέρνει χωρίς να έχει αμερικάνικη υπηκοότητα και ο πρώτος που επιλέγεται, έχοντας διδαχθεί το μπάσκετ στην Ελλάδα. Από το 1984 έως το 1993 κατέκτησε 7 πρωταθλήματα και 6 Κύπελλα Ελλάδας, καθώς και το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης ενώ βοήθησε την Εθνική να φτάσει στην κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ το 1987. Έπειτα από ένα πέρασμα από τον Πανιώνιο, με τον οποίο έφτασε ως τα ημιτελικά του Κυπέλλου Κόρατς, φόρεσε για δύο χρόνια τη φανέλα του Παναθηναϊκού, με τον οποίο στέφθηκε Πρωταθλητής Ευρώπης το 1996 στο Παρίσι. Το 1997 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Εθνικής Ομάδας και το 2005 έγινε ο μοναδικός άνθρωπος που έχει κατακτήσει τον τίτλο του Πρωταθλητή Ευρώπης με την Εθνική ομάδα τόσο ως παίκτης (1987) όσο και ως προπονητής. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης είναι ο μοναδικός που έχει λάβει μέρος σε τελικό Ευρωλίγκας τόσο ως αθλητής (1996) όσο και ως τεχνικός (2010).

Μετά από πολλές επιτυχίες με τον Πανιώνιο, το Μαρούσι, τον Ολυμπιακό, τη Λιμόζ, την Εθνική ομάδα της Κίνας και τον Άρη το 2014 ίδρυσε την ακαδημία μπάσκετ "Giannakis Academy", με στόχο την υψηλού επιπέδου αθλητική εκπαίδευση και τη μεταλαμπάδευση των αξιών που πρεσβεύει. Το 2019 έγινε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τελεί χρέη Προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών, ενώ έχει τιμηθεί με τον Χρυσό Σταυρό του Παρασήμου του Αποστόλου Παύλου. Το 2021 εισήχθη στο Hall of Fame της FIBA. O διεθνώς αναγνωρισμένος προπονητής και πρώην καλαθοσφαιριστής ή απλώς «ο κόουτς», ηγείται σήμερα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Γήπεδο Ζωής» και συμμετέχει σε event και δράσεις πάντα δίπλα στο πλευρό των παιδιών.

 

 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ