Μουσικη

Ο Jerry Lee Lewis δεν πέθανε και βρίσκεται στο Μέμφις: Η ψευδής είδηση για τον θρύλο του rock'n'roll

Το δημοσίευμα που προκάλεσε αναστάτωση και η αντίδραση του εκπροσώπου του

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Jerry Lee Lewis είναι ακόμα ζωντανός στο Memphis του Tennessee, παρά το γεγονός ότι ένα προηγούμενο δημοσίευμα ισχυρίστηκε λανθασμένα ότι είχε πεθάνει.

Αφού ο ιστότοπος TMZ πρόλαβε να διαδώσει την είδηση του θανάτου του, στη συνέχεια σε μια προσπάθεια να διορθώσει το λάθος του ανέφερε ότι κάποιος που ισχυριζόταν ότι ήταν ο εκπρόσωπος του Jerry Lee Lewis τους είχε ενημερώσει εσφαλμένα ότι ο Lewis είχε πεθάνει, κάτι που τελικά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αλήθεια. Ο ιστότοπος στην συνέχεια ζήτησε συγνώμη για την αναστάτωση που προκάλεσε

Ο Jerry Lee Lewis, με την πρώτη του επιτυχία το 1957 Whole Lotta Shakin' Goin' On, ακολουθούμενο από το εμβληματικό Great Balls Of Fire, προκάλεσε πρόσφατα ανησυχία στους θαυμαστές του για την κατάσταση της υγείας του, όταν αποκαλύφθηκε ότι έπασχε από γρίπη. Ένας εκπρόσωπος του Lewis δήλωσε στον ιστότοπο Page Six: «Είναι ζωντανός. Το TMZ ανέφερε λανθασμένα μια ανώνυμη πληροφορία που δεν ισχύει».

Jerry Lee Lewis: Στο Country Music Hall of Fame ο 87χρονος θρύλος της μουσικής

Σύμφωνα με το Daily Mail, τα πρόσφατα προβλήματα υγείας του 87χρονου Lewis ανάγκασαν τον σταρ να απουσιάζει από την τελετή ένταξής του στο Country Music Hall of Fame μετά την περιπέτεια της υγείας του.

Οι συνεργάτες του δημοσίευσαν μια φωτογραφία του μουσικού στο κρεβάτι, με τον Kris Kristofferson να του παραδίδει το βραβείο το οποίο παρέλαβε εκ μέρους του.

Τη φωτογραφία συνόδευε ένα σημείωμα αποδοχής του Lewis, όπου εξέφραζε την «ειλικρινή θλίψη και την απογοήτευσή του» που δεν μπόρεσε να παραστεί στην τελετή αυτοπροσώπως.

«Με ειλικρινή θλίψη και απογοήτευση σας γράφω σήμερα από το κρεβάτι μου, αντί να μπορώ να μοιραστώ τις σκέψεις μου αυτοπροσώπως», άρχιζε το σημείωμα αποδοχής του.

«Προσπάθησα να κάνω ό,τι μπορούσα για να αποκτήσω τη δύναμη να έρθω σήμερα. Το περίμενα με μεγάλη ανυπομονησία από τότε που το έμαθα νωρίτερα φέτος. Ζητώ την ειλικρινή μου συγγνώμη σε όλους σας που χάσατε αυτή την εξαιρετική εκδήλωση, αλλά ελπίζω να σας δω όλους σύντομα».

«Η ένταξη στο Country Music Hall of Fame», συνεχίζει στο σημείωμα, «είναι η μεγαλύτερη τιμή στη country μουσική. Με πάνω από 60 χρόνια τραγουδώντας επαγγελματικά σε αυτόν τον χώρο, η country ήταν πάντα το είδος στο οποίο ένιωθα περισσότερο σαν στο σπίτι μου, ανάμεσα στους συναδέλφους μου καλλιτέχνες, το ραδιόφωνο και τους ανθρώπους της βιομηχανίας – αν και μερικούς από αυτούς».

Με το παρατσούκλι "The Killer" η πρωτοποριακή μουσική καριέρα του Lewis ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950 και τόσο ο Mick Jagger των Rolling Stones όσο και ο Paul McCartney των Beatles τον έχουν χαρακτηρίσει ως πηγή έμπνευσής τους.

«Είναι τιμή μου που εντάσσομαι σε αυτή τη ομάδα του Hall of Fame με μερικούς από τους ήρωες μου - τον Hank Williams Sr., τον Jimmie Rodgers και άλλους παρόμοιους - για να μην αναφέρω τόσους πολλούς καταπληκτικούς φίλους που ήταν τόσο καλοί μαζί μου όλα αυτά τα χρόνια».

«Σας ευχαριστώ όλους για την υποστήριξη και την αγάπη σας και που με εκλέξατε στο Country Music Hall of Fame και κυρίως ευχαριστώ τον Θεό που μου επέτρεψε να ζήσω αυτή την τιμή όσο είμαι ακόμα εδώ».

«Εφόσον δεν μπορούσα να είμαι προσωπικά μαζί σας σήμερα, ζήτησα από έναν από τους πιο στενούς και αγαπημένους μου φίλους να δεχτεί αυτή τη μεγάλη τιμή για μένα - και δεν είναι ξένος σε αυτή τη διαδικασία, τον θρυλικό, Kris Kristofferson».

Σε μια συνέντευξη του, ο Mick Jagger είχε δηλώσει: «Ο Jerry Lee Lewis είναι ένας πρωτοπόρος καλλιτέχνης που εισήγαγε τον κόσμο σε ένα εντελώς νέο επίπεδο καλλιτεχνικής παρουσίας».

Ο Elvis Presley είχε πει κάποτε ότι αν μπορούσε να παίξει πιάνο όπως ο Lewis, θα σταματούσε να τραγουδάει.

Jerry Lee Lewis: Η πολυτάραχη ζωή του

Ο Lewis έγινε διάσημος για την πολυτάραχη ιδιωτική ζωή του και τους επτά γάμους του, ενώ η σκηνική του παρουσία έχει μείνει στην ιστορία, ειδική εκείνη  την φορά που εμφανίστηκε στην σκηνή παίζοντας με ένα φλεγόμενο πιάνο.

Ο Lewis ξεκίνησε τραγουδώντας διαφορετικά μουσικά είδη πριν στραφεί στη country μουσική και συγκεκριμένα ξεκίνησε ως rock ερμηνευτής. Μεγάλωσε ακούγοντας country ως παιδί μεγαλώνοντας στο Ferriday της Louisiana, αλλά μόλις υπέγραψε συμβόλαιο με τη Sun Records και τον Sam Phillips στο Memphis του Tennessee, υιοθέτησε ένα πιο rock ήχο, κυκλοφορώντας επιτυχίες όπως Great Balls of Fire. Οι τεράστιες επιτυχίες του Lewis περιλαμβάνουν τα Whole Lotta Shakin' Goin' On, Breathless και High School Confidential κατά την δεκαετία του 1950. Όταν έγινε διάσημος στο Memphis, ο Lewis εμφανίστηκε σε συναυλίες μαζί με τον Elvis Presley, τον Carl Perkins και τον Jonny Cash ως μέρος του διάσημου Million Dollar Quartet. Αλλά η καριέρα του άρχισε να παραπαίει μετά τον γάμο του το 1958 με τη 13χρονη Myra Gale Brown, η οποία ήταν κόρη της ξαδέρφης του με αποτέλεσμα στα σόου του να συγκεντρώνονται επιθετικά πλήθη δημιουργώντας φασαρίες κατά τη διάρκεια της περιοδείας του το 1958 στην Αγγλία.

Για αρκετά χρόνια μετά την περιοδεία του το 1958, οι διοργανωτές συναυλιών σταμάτησαν να συνεργάζονται μαζί του, αλλά άλλαξαν στάση μόνο όταν επέστρεψε ως καλλιτέχνης της country μουσικής στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Τα τραγούδια του, There Must Be More to Love Than This, Would You Take Another Chance on Me και Chantilly Lace έφτασαν στο νούμερο ένα στα Billboard Country Charts. Κάποια άλλα από τα πιο  επιτυχημένα singles του περιλαμβάνουν  το What Made Milwaukee Famous (Has Made a Loser Out of Me), She Even Woke Me Up to Say Goodbye και To Make Love Sweeter for You.                                                  

Ο Lewis ήταν από τους πρώτους που εντάθηκαν στο Rock and Roll Hall of Fame το 1986 και εισήχθη στο Country Music Hall of Fame την περασμένη εβδομάδα. Στην τελετή απονομής του βραβείου, έπαιξαν τα κομμάτια του οι Garth Brooks, Mickey Guyton, Chris Isaak, Kenny Chesney και Miranda Lambert με τον Chris Isaak να ερμηνεύει το Great Balls of Fire και σε μια σπάνια εμφάνιση, ο 85χρονος τραγουδιστής Kris Kristofferson συμμετείχε στην αποκάλυψη της πλακέτας του Lewis, η οποία θα παραμείνει για πάντα στη ροτόντα Hall of Fame.