Μουσικη

Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια της κάντρι Λορέτα Λιν

Σε ηλικία 90 ετών

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Λορέτα Λιν, θρυλική τραγουδίστρια της κάντρι μουσικής, πέθανε στο σπίτι της στο Τενεσί. Η ανακοίνωση της οικογένειας της. Μεγαλούργησε στις δεκαετίες του ’60 και του ’70.

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών η τραγουδίστρια και τραγουδοποιός της κάντρι μουσικής, Λορέτα Λιν (Loretta Lynn).

Την είδηση επιβεβαίωσε μέσω δήλωσης η οικογένειά της, γνωστοποιώντας πως η τραγουδίστρια άφησε την τελευταία της πνοή, σήμερα, Τρίτη στο σπίτι της στο Hurricane Mills του Τενεσί, στις ΗΠΑ.

«Η λατρεμένη μαμά μας, Λορέτα Λιν, πέθανε ήσυχα σήμερα το πρωί, 4 Οκτωβρίου, στον ύπνο της στο σπίτι της στο αγαπημένο της ράντσο στο Hurricane Mills», ανέφερε η οικογένειά της σε ανακοίνωση.

Στις έξι δεκαετίες της καριέρας της, η Λιν κυκλοφόρησε πολλά άλμπουμ που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία.

Ξεκινώντας από το 1966 με το Don't Come Home a Drinkin' (With Lovin' on Your Mind), βρέθηκε 16 φορές στην κορυφή των αμερικανικών country charts και ήταν υποψήφια 18 φορές για βραβείο Grammy, το οποίο κέρδισε τρεις φορές.

Ποια ήταν η Λορέτα Λιν

Γεννημένη το 1932 στο Κεντάκι, ήταν το δεύτερο από τα οκτώ παιδιά και η οικογένειά της ζούσε σε μια ξύλινη καλύβα με ταπετσαρία κατασκευασμένη από σελίδες καταλόγου Sears Roebuck. Ο πατέρας της αποτέλεσε έμπνευση για το χαρακτηριστικό τραγούδι της, το Coal Miner's Daughter του 1970.

Παντρεύτηκε σε ηλικία 15 ετών τον 21χρονο Όλιβερ Λιν, ένα μήνα αφότου τον γνώρισε. Παρά τη συχνή απιστία του Όλιβερ και την πάλη του με τον αλκοολισμό, το ζευγάρι παρέμεινε μαζί για 48 χρόνια, μέχρι που ο Όλιβερ πέθανε το 1996. Απέκτησαν μαζί έξι παιδιά, τρία από τα οποία πριν η Λιν γίνει 20 ετών.

H Λορέτα Λιν έχτισε τη φήμη μιας φεμινίστριας που ήταν αρκετά τολμηρή και περνούσε μηνύματα μέσα από τα τραγούδια της.

Στο «Rated X» τραγουδούσε για τις ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών, ενώ το τραγούδι «The Pill» ήταν αφιερωμένο στο αντισυλληπτικό χάπι και τη σεξουαλική ελευθερία που έδινε στις γυναίκες.

Σε συνέντευξή της, είχε πει ότι 14 τραγούδια της είχαν απαγορευτεί από ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Το 2003 τιμήθηκε στο Κέντρο Κένεντι για τη συνεισφορά της στον αμερικανικό πολιτισμό και το 2013 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα της απένειμε το Μετάλλιο της Ελευθερίας.

Η αυτοβιογραφία της Λορέτα Λιν έγινε ταινία, με τον τίτλο «Η κόρη του ανθρακωρύχου» (1980). Την υποδύθηκε η Σίσι Σπέισεκ, η οποία κέρδισε τότε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου.

Η Λιν μαζί με την Dolly Parton και την Tammy Wynette αποδείχθηκαν οι μεγαλύτερες γυναίκες σταρ της κάντρι μουσικής © Getty Images/ Beth Gwinn