Μουσικη

Το αφιέρωμα του αρχείου της ΕΡΤ στον Σταμάτη Κόκοτα (βίντεο)

Όσα εξομολογήθηκε για τη ζωή και την καριέρα του το 1985

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σταμάτης Κόκοτας
Σταμάτης Κόκοτας © Αρχείο ΕΡΤ

Σταμάτης Κόκοτας: Το υλικό της ΕΡΤ για τον θάνατο του τραγουδιστή - Η ζωή, η καριέρα και οι σταθμοί της ζωής του σε μία εκπομπή

Η ΕΡΤ μέσα από το αρχείο της τιμά τη μνήμη του Σταμάτη Κόκοτα που πέθανε σε ηλικία 85 ετών το Σάββατο (1/10). Ο σπουδαίος Έλληνας τραγουδιστής, σε αφιέρωμα του 1985, μιλά για τις θρυλικές του συνεργασίες και τραγουδά. 

Ο Σταμάτης Κόκοτας θυμάται πως έκανε το ξεκίνημα του στο Παρίσι, τη συνεργασία του με την Εντίθ Πιάφ και τον Ιβ Μοντάν, αλλά και τον πρώτο του δίσκο με γαλλικούς στίχους. Ιδιαίτερη μνεία κάνει στον Σταύρο Ξαρχάκο, που ήταν ο άνθρωπος ο οποίος τον προέτρεψε να επιστρέψει στην Ελλάδα, αλλά κι αυτός που τον παρουσίασε στο ελληνικό κοινό σε ένα ρεσιτάλ που έδωσε εκείνη την εποχή, ανοίγοντας του ουσιαστικά έναν καινούργιο δρόμο στην καριέρα του. Αναφέρεται επίσης στον δίσκο που έκαναν μαζί σε στίχους Νίκου Γκάτσου, ο οποίος είχε τον τίτλο «Ένα μεσημέρι». Ακόμη, μιλά για τη συνεργασία του με το Δήμο Μούτση, ενώ τον βλέπουμε στο στούντιο μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Λευτέρη Παπαδόπουλο στην ηχογράφηση του δίσκου «Τσιτσάνης-Θεοδωράκης-Κόκοτας» (Ανέκδοτα τραγούδια), που κυκλοφόρησε το 1985. Η συγκεκριμένη δισκογραφική δουλειά, σε επιμέλεια και ενορχήστρωση του Μίκη Θεοδωράκη, περιλάμβανε πέντε ανέκδοτα τραγούδια του Τσιτσάνη, πέντε καινούργια του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου και ένα σε στίχους Αγγελικής Ελευθερίου από τη «Φαίδρα». Παράλληλα μιλά για την αγάπη που δέχτηκε από τον κόσμο, τονίζοντας: «Έφτασα να τραγουδήσω σε όλα τα μέρη του κόσμου. Όπου υπήρξε Έλληνας ήξερε και άκουσε τον Κόκοτα».

Για τον Σταμάτη Κόκοτα μιλούν ο ζωγράφος Γιάννης Παππάς, οι συνθέτες Γιάννης Σπανός, Γιώργος Ζαμπέτας και Γιώργος Κατσαρός και ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο οποίος τονίζει ότι είναι από τους πιο σημαντικούς λαϊκούς τραγουδιστές, αλλά κι ένας άνθρωπος με πλούσια ψυχικά χαρίσματα. «Είναι ένας άνθρωπος ελπίδας, ζεστός, που αγαπάει τους φίλους του, τους συναδέλφους του», λέει χαρακτηριστικά. Μιλούν επίσης τα παιδιά του Δημήτρης και Έλλη Κόκοτα, ενώ ο ίδιος ερμηνεύει μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, όπως «Τα δάκρυα μου είναι καυτά», «Στου Όθωνα τα χρόνια», «Στου προφήτη Ηλία», «Ένα φύλλο μαραμένο», «Έξω φυσάει και βρέχει», «Πες πως μ’ αντάμωσες», «Όνειρο απατηλό», «Έβγαλα στο σφυρί τα χάδια» κ.ά.

Σκηνοθεσία: Βασίλης Γεωργιάδης
Μουσικός σύμβουλος: Γιώργος Λεφεντάριος
Έτος παραγωγής: 1985

Με πληροφορίες από την ΕΡΤ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ