Μουσικη

Coolio: Η ιστορία πίσω από το «Gangsta's Paradise», η εκπαίδευση του πυροσβέστη και το βιβλίο μαγειρικής

Ο όρος του Steve Wonder για να συνεργαστούν

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο ράπερ Coolio
Ο ράπερ Coolio © Paul Bergen/Redferns

O Coolio έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 59 ετών από ανακοπή καρδιάς - Το story πίσω από το «Gangsta's Paradise», η εκπαίδευση του πυροσβέστη και το βιβλίο μαγειρικής.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 59 ετών ο γνωστός ράπερ και ερμηνευτής του «Gangsta's Paradise», Coolio. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες των αμερικανικών Μέσων, ο διάσημος ράπερ βρέθηκε νεκρός στην τουαλέτα του σπιτιού ενός φίλου του στο Λος Άντζελες. Οι εκτιμήσεις των γιατρών κάνουν λόγο για ανακοπή καρδιάς, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα η αιτία του θανάτου του.

Ποιος ήταν ο Cooliο

Γεννημένος στο Monessen της Πενσυλβάνια, νότια του Πίτσμπουργκ, ο Coolio μετακόμισε στο Compton της Καλιφόρνια, όπου πήγε στο κοινοτικό κολέγιο. Εργάστηκε ως εθελοντής πυροσβέστης και στην ασφάλεια αεροδρομίων πριν αφοσιωθεί πλήρως στο χιπ-χοπ.

Η πρώιμη εργασία του για τα πυροσβεστικά συνεργεία στην περιοχή του Σαν Χοσέ ήταν «ένας τρόπος να καθαριστεί», δήλωσε στους Los Angeles Times το 1994. «Στην εκπαίδευση στην πυροσβεστική ήταν η πειθαρχία που χρειαζόμουν. Τρέχαμε κάθε μέρα. Δεν έπινα, δεν κάπνιζα και δεν έκανα τα πράγματα που έκανα συνήθως», είχε δηλώσει.

Ο Coolio θα γινόταν στη συνέχεια ηθοποιός καθώς και βραβευμένος μουσικός, συμμετέχοντας σε δεκάδες ταινίες και δημοφιλείς τηλεοπτικές εκπομπές, ανέφερε το Variety.

Τα τελευταία χρόνια, ο Coolio είχε εμφανιστεί στο ριάλιτι Big Brother και ανέπτυξε μια σειρά μαγειρικής η οποία απέκτησε διαδικτυακό κοινό. Έγινε πρωτοσέλιδο το 2013 για μια προγραμματισμένη δημοπρασία των μουσικών του δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων και του Gangsta's Paradise, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την καριέρα του ως σεφ. Έγραψε επίσης ένα βιβλίο μαγειρικής και εμφανίστηκε σε εκπομπές μαγειρικής διασημοτήτων.

Ο Coolio σε βράβευσή του
Ο Coolio σε βράβευσή του © Carlo Allegri/Getty Images

Μία καριέρα συνδεδεμένη με το «Gangsta's Paradise»

Για το φοβερά επιτυχημένο soundtrack, ο Coolio βραβεύθηκε με Grammy για το καλύτερο solo rap. Το τραγούδι έφτασε στο #1 και έμεινε εκεί για 3 εβδομάδες, ενώ ψηλά έφτασε και το "Fantastic Voyage" του 1994, στο #3 στο Billboard's Hot 100.

Ακόμα, ήταν υποψήφιος για άλλα πέντε Grammy κατά τη διάρκεια μιας καριέρας που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Η καριέρα του απογειώθηκε με την κυκλοφορία του ντεμπούτο άλμπουμ του, It Takes a Thief, το 1994 από την Tommy Boy Records. Το εναρκτήριο κομμάτι του, Fantastic Voyage, θα φτάσει στο Νο 3 του Billboard Hot 100.

Ένα χρόνο αργότερα, το Gangsta's Paradise θα γινόταν Νο 1 single, με τους στοιχειωτικούς στίχους του στην αρχή: «Αs I walk through the valley of the shadow of death/ I take a look at my life and realize there's nothin' left/ 'cause I've been blastin' and laughin' so long that/ even my mama thinks that my mind is gone».

Νωρίτερα φέτος, το τραγούδι έφτασε το ένα δισεκατομμύριο προβολές στο YouTube. «Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους για όλα τα χρόνια της αγάπης και του να είναι εκεί για μένα», δήλωσε ο Coolio σε ένα βίντεο που σηματοδοτεί το ορόσημο, όπως αναφέρει το Billboard. «Ελπίζω να σας βοήθησα να περάσετε κάποιες καλές στιγμές και να σας βοήθησα να περάσετε κάποιες κακές στιγμές».

Ο ράπερ Coolio στο «Today» του NBC μαγειρεύει με την Hoda Kotb
Ο ράπερ Coolio στο «Today» του NBC μαγειρεύει με την Hoda Kotb © Peter Kramer/NBCU Photo Bank/NBCUniversal via Getty Images

Η ιστορία πίσω από το «Gangsta's Paradise»

Οι καλλιτέχνες έγραψαν το τραγούδι μαζί με τον παραγωγό τους Doug Rasheed, με τον Stevie Wonder να παίρνει τα εύσημα για τη σύνθεση του τραγουδιού «Pastime Paradise» από το άλμπουμ του Songs in the Key of Life.

Το τραγούδι ξεκινά με μια φράση από το εδάφιο του Ψαλμού 23:4: «Ρίχνω μια ματιά στη ζωή μου και συνειδητοποιώ ότι δεν έχει μείνει τίποτα». Στο τραγούδι προστίθενται κάποιες θρησκευτικές προεκτάσεις καθώς και χορωδιακά φωνητικά στο παρασκήνιο. Φημολογείται πως ο Coolio έκανε freestyle τις πρώτες δύο γραμμές, με τους υπόλοιπους στίχους να του έρχονται αυθόρμητα σε μία συνάντηση των δημιουργών. Αργότερα ισχυρίστηκε ότι το τραγούδι προήλθε τελικά από μια «πηγή» μεγαλύτερη από τον ίδιο, λέγοντας: «Το 'Gangsta's Paradise' ήθελε να γεννηθεί, ήθελε να ζωντανέψει και επέλεξε εμένα ως φορέα".

Λόγω της συμμετοχής του Stevie Wonder, το "Gangsta's Paradise" είναι ένα από τα λίγα κομμάτια του Coolio που δεν περιείχαν βωμολοχίες, καθώς ο Wonder δεν εκτιμούσε το γεγονός ότι το τραγούδι του συνδυαζόταν με βωμολοχίες. Ο Coolio δήλωσε:

«Είχα μερικές βωμολοχίες στο τραγούδι... και εκείνος δεν ήταν σύμφωνος με αυτό. Έτσι το άλλαξα. Μόλις το άκουσε, το βρήκε απίστευτο».

Το αντίο της Μισέλ Φάιφερ

Η Μισέλ Φάιφερ ήταν μεταξύ εκείνων που απέτισαν φόρο τιμής στον ράπερ. Σε ανάρτησή της στο Instagram, η ηθοποιός ανέφερε: «Στεναχωρήθηκα που έμαθα για τον θάνατο του τόσο ταλαντούχου καλλιτέχνη @coolio. Μια ζωή που κόπηκε εντελώς απότομα... Τον θυμάμαι να είναι μόνο ευγενικός. 30 χρόνια μετά ακόμα ανατριχιάζω όταν ακούω (Gangsta's Paradise)».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ