Μουσικη

Ludovico Einaudi: μουσικός από πάντα

Λίγες μέρες πριν την επίσκεψή του στην Αθήνα μίλησε στην ΑV για το δικό του μουσικό χρόνο

Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 497
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο σπουδαίος Ιταλός πιανίστας και συνθέτης Ludovico Einaudi σε μια συνέντευξη στην Athens Voice και τον Γιώργο Δημητρακόπουλο.

Ο Ιταλός πιανίστας και συνθέτης Ludovico Einaudi επανέρχεται στο Ηρώδειο, μετά τη συναυλία του περασμένου Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με συνοδεία 11μελούς ορχήστρας. Aκούστηκε πολύ από τα ραδιοφωνικά τραγούδια «Walk» & «Run» του άλμπουμ του «In A Time Lapse» και για τη μουσική που έγραψε για τις ταινίες «Intouchables», «I’m Still Here», «This is England» και «Acquario». Λίγες μέρες πριν την επίσκεψή του στην Αθήνα μίλησε στην Αthens Voice για το δικό του μουσικό χρόνο.


›› Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Τορίνο. Έζησα 18 χρόνια εκεί. Πηγαίναμε συχνά στο Μιλάνο γιατί η μητέρα μου ήταν από εκεί κι είχε πολλούς φίλους. Ενώ τα καλοκαίρια περνούσαμε μεγάλα διαστήματα δίπλα στη θάλασσα. Όταν ζούσα στο Μιλάνο η πόλη δεν ήταν στα καλύτερά της. Ήταν πιο σκοτεινή, με πολλές εντάσεις, ενώ τώρα είναι μια καθαρή πόλη με πολύ πράσινο.

›› Η μουσική υπάρχει από πάντα στη ζωή μου. Η μητέρα μου προέρχονταν από μουσική οικογένεια, ο πατέρας της ήταν κι αυτός συνθέτης. Ο πατέρας μου ήταν εκδότης, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα διάλεγα κάτι διαφορετικό από τη μουσική.

›› Ο Luciano Berio ήταν ένας πραγματικός δάσκαλος με ευρύτερα ενδιαφέροντα που ξεπερνούσαν τη μουσική. Η ζωγραφική και η φιλοσοφία γίνονταν μέρη της μουσικής του. Αυτό τον έκανε πολύ κατανοητό. Μπορούσες να συνδεθείς με τη μουσική του από διαφορετικές οπτικές.

›› Ξεκίνησα τις συνθέσεις του «In A Time Lapse» δύο χρόνια πριν ηχογραφηθούν. Στο διάστημα αυτό περιόδευα συχνά. Όταν επέστρεψα αποφασίσαμε να μην πάμε σε στούντιο αλλά σε ένα μοναστήρι και εκεί ολοκληρώσαμε την ηχογράφηση σε δέκα ημέρες.

› Δεν έχω στο μυαλό μου την εμπορική απήχηση, όταν γράφω τη μουσική μου. Κάθε φορά είναι μια διαφορετική ιστορία και πάντα ελπίζω ότι θα αποτυπώσω τον ήχο που υπάρχει στο μυαλό μου. Μπορεί εξίσου εύκολα να χαθεί ή να αποτυπωθεί η μαγεία της στιγμής. Άλλωστε, ποτέ δεν ξέρεις μέχρι να ολοκληρωθεί. Οπότε και αυτονομείται, παιρνει τη δική του ζωή.

›› Βάζω όλη μου την ενέργεια, ψυχή και σώμα, όταν γράφω και ηχογραφώ. Υπάρχει μεγάλη πίεση για κάθε λεπτομέρεια γιατί το άλμπουμ είναι κάτι που μένει για πάντα.

›› Το άλμπουμ «In A Time Lapse» αντικατοπτρίζει τη ζωή και το χρόνο. Είναι για να χρησιμοποιείς το χρόνο σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς να χάνεις ούτε το λεπτό που περνά.

›› Μετά τον πόλεμο σκεφτόμουν ότι τα χειρότερα συνέβησαν, οπότε ο κόσμος θα ήταν καλύτερος στο μέλλον. Τώρα όμως συνειδητοποιείς ότι ο κόσμος υπάρχει σε μια ισορροπία που μπορεί να διαλυθεί ανά πάσα στιγμή, όλα είναι πιθανά, όλα είναι εύθραυστα.

› Έχει ενδιαφέρον η μουσική για τον κινηματογράφο, αλλά δεν θέλω να το κάνω συνέχεια. Η διαφορά είναι ότι δεν είναι δική σου η ιστορία, αλλά συνεισφέρεις σε αυτή δημιουργώντας τα συναισθήματα που χρειάζεται δουλεύοντας με μια ομάδα. Τελευταία μου συνεργασία ήταν με τους δημιουργούς του «Intouchables», Olivier Nakache και Eric Toledano. Σε λίγες μέρες βγαίνει στις γαλλικές αίθουσες η νέα τους ταινία με τίτλο «Samba».

›› Έχω πολύ καλές αναμνήσεις από τη συναυλία στο Μέγαρο. Το κοινό, το θέατρο, η πόλη, οπότε ανυπομονώ να ξανάρθω. Ο καιρός είναι καλός;


Info: Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, Πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου, 210 3241807. Έναρξη 21.00. Είσοδος από €20 (φοιτ., ανέργων) ως €70. Προπώληση: 210 7234567, Public, Τicket Services, Πανεπιστημίου 39 και ticketservices.gr. Στις 26/9.