Μουσικη

Οι Belle and Sebastian μιλούν στην ATHENS VOICE

Μία από τις καλύτερες live μπάντες έρχεται στην πόλη

giorgos-florakis.jpg
Γιώργος Φλωράκης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συνέντευξη Belle and Sebastian: Ο ντράμερ Richard Colburn μιλάει για το πρόσφατο άλμπουμ τους «A Bit Of Previous», λίγο πριν τη συναυλία τους στην Αθήνα, στις 24 Σεπτεμβρίου.

Συνέντευξη Belle and Sebastian: Ο ντράμερ Richard Colburn μιλάει για το πρόσφατο άλμπουμ τους «A Bit Of Previous», λίγο πριν τη συναυλία τους στην Αθήνα, στις 23 Σεπτεμβρίου.

Ο Richard Colburn συνήθιζε να μην χάνει ούτε έναν αγώνα της Celtic. Όχι επειδή ήταν φανατικός οπαδός της αλλά επειδή πουλούσε πίτες και άλλα κατάλληλα για ποδοσφαιρικούς αγώνες φαγητά έξω από το Celtic Park. Ταυτόχρονα σπούδαζε Music Business, έπαιζε τύμπανα στις πρώτες ηχογραφήσεις των Snow Patrol και συμμετείχε στους Reindeer Section, εκείνο το απίθανο super group που είχε δημιουργήσει ο Gary Lightbody, επίσης των Snow Patrol. Μπλέχτηκε από νωρίς με τους Belle & Sebastian, είδε να περνούν μπροστά του όλες οι αλλαγές στη σύνθεσή τους και ενόψει της συναυλίας τους στην Αθήνα, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, στο Anodos Club, απαντάει στα πεταχτά σε μερικές ερωτήσεις.

Συνέντευξη Belle and Sebastian: Ο ντράμερ Richard Colburn μιλάει για το πρόσφατο άλμπουμ τους «A Bit Of Previous», λίγο πριν τη συναυλία τους στην Αθήνα, στις 24 Σεπτεμβρίου.

Τι ακριβώς σημαίνει ο τίτλος του πιο πρόσφατου δίσκου σας “A Bit Of Previous”;
Έχει διπλή έννοια. Η πρώτη σχετίζετα με μια συζήτηση που είχε ο Bob (Kildea) με τον μπαμπά του όταν ήταν μικρός. Περπατούσαν σε έναν δρόμο στην πατρίδα του Bob, στην Ιρλανδία, όταν πέρασαν δίπλα σ’ ένα άτομο που κοίταξε τον Bob πολύ παράξενα. Ο μπαμπάς του τον ρώτησε τον λόγο που εκείνος ο άνθρωπος το είχε κοιτάξει έτσι και ο Bob του απάντησε “A Bit Of Previous”, ότι είχαν προηγούμενα δηλαδή, πιθανότατα σ’ έναν διαφορετικό κόσμο. Η άλλη έννοια έχει να κάνει με τη βουδιστική προσέγγιση, την αναγέννηση πιο ειδικά.

Γιατί επιλέξατε να ηχογραφήσετε στη Γλασκώβη;
Ήμασταν έτοιμοι να πάμε στο Λος Άντζελες για να ηχογραφήσουμε δίσκο αλλά μας πρόλαβε ο κορωνοϊός. Έπρεπε να αλλάξουμε τα σχέδιά μας καθώς δεν μπορούσαμε να ταξιδέψουμε πουθενά. Έχουμε έναν χώρο πρόβας που είναι ταυτόχρονα και γραφείο στη Γλασκώβη. Αποφασίσαμε να αναβαθμίσουμε την αίθουσα προβών σε ένα πλήρες studio χρησιμοποιώντας ένα μέρος του προϋπολογισμού που είχαμε για το Λος Άντζελες. Ευτυχώς λειτούργησε πολύ καλά και καταφέραμε να κάνουμε τον δίσκο χωρίς να φύγουμε από την πόλη μας.

Ήδη από τον πρώτο σας δίσκο ακουγόσασταν νοσταλγικοί. Νιώθετε έτσι ακόμα και σήμερα;
Το “Young and Stupid” είναι ίσως το πιο νοσταλγικό από όλα τα τραγούδια του νέου δίσκου. Όσο για τα άλλα, μάλλον όχι και τόσο. Ηχητικά όμως, μερικά από τα τραγούδια έχουν τον ήχο και την αίσθηση των πιο παλιών τραγουδιών των Belle and Sebastian. Μερικές φορές δεν μπορείς να ξεφύγεις από το παρελθόν.

Belle and Sebastian - "A Bit of Previous" (Official Video)

Γιατί ηχογραφήσατε τέσσερις διαφορετικές εκδοχές για το “A Bit Of Previous”;
Πάντα μας αρέσει να στήνουμε τα πράγματα με διαφορετικούς τρόπους. Νομίζω προσπαθούσαμε να καταλήξουμε στην πιο ταιριαστή αισθητική για το συγκεκριμένο τραγούδι.

Ποιο θα διάλεγες ως το καλύτερο άλμπουμ σας και γιατί;
Θα έλεγα “Tigermilk”. Σχεδόν κανένας από εμάς δεν είχε εμπειρία να παίζει, ειδικά σε studio ηχογράφησης, οπότε το γεγονός ότι καταφέραμε να φτιάξουμε το “Tigermilk” σε 5 μέρες είναι τρελό. Οι θεοί της μουσικής πρέπει να μας προστάτευαν. Για κάποιον περίεργο λόγο βγήκε πολύ καλό!

Θα νοσταλγούσες να δουλέψεις ξανά με την Isobell Campbell ή τον Stuart David;
Όχι!

Τι διαβάζεις αυτή την εποχή;
Διαβάζω ένα βιβλίο που λέγεται “The Wichita Lineman”. Ο υπότιτλος είναι «Ψάχνοντας στον ήλιο για το σπουδαιότερο ημιτελές τραγούδι του κόσμου» και αναφέρεται στο τραγούδι του Jimmy Webb που είχε ηχογραφήσει ο Glen Campbell.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ