Μουσικη

Πόσο punk ήταν οι αντιδράσεις των Sex Pistols για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β;

Οι αναρτήσεις στα social media από τα μέλη του γκρουπ που έγραψε κάποτε ιστορία με το «God Save The Queen»

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι αναρτήσεις των Sex Pistols στα social media για τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β

Οι αναρτήσεις των Sex Pistols στα social media για τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β: Τι έγραψαν τα μέλη του πανκ συγκροτήματος, John Lydon, Steve Jones, Glen Matlock - Οι αντιδράσεις

Ο John Lydon, γνωστός στους περισσότερους ως Johnny Rotten και πρώην τραγουδιστής του κορυφαίου βρετανικού punk συγκροτήματος Sex Pistols, απέδωσε τον δικό του φόρο τιμής στη βασίλισσα Ελισάβετ Β μετά τον θάνατό της, την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022. Παρά την καυστική του κριτική προς τη βρετανική μοναρχία και την προτροπή του για αναρχία (βλέπε “Anarchy in the UK”), ο ίδιος ο Lydon είχε αναπτύξει ελαφρώς διαφορετική άποψη για τη βασιλική οικογένεια τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς η πολιτική του στάση άρχισε να ρέπει προς τον συντηρητισμό. Ο Lydon ο οποίος απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα το 2013 επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, ψήφισε δύο φορές τον Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο αποκαλεί “political sex pistol”, ενώ έχει φωτογραφηθεί τα τελευταία χρόνια με το γνωστό κόκκινο MAGA καπέλο.

Sex Pistols - God Save The Queen

Περίπου 45 χρόνια από τότε γράφτηκαν οι στίχοι “God save the Queen - The fascist regime” και “God save the Queen - She ain’t no human being”, ο Lydon δημοσίευσε στα social media μετά τον θάνατο της βασίλισσας, “Rest in Peace. Send her victorious”. Ο στίχος “Send her victorious” προέρχεται από τον εθνικό ύμνο της κοινοπολιτείας ο οποίος είναι φυσικά και το αντικείμενο σάτιρας του γνωστού τραγουδιού God Save The Queen.

Η αποχαιρετιστήρια δήλωσή του συνοδεύεται από ένα πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ Β και είναι η ίδια εικόνα που χρησιμοποιήθηκε στο εξώφυλλο του single χωρίς όμως να λογοκρίνονται τα μάτια και το στόμα της.

Ο John Lydon αναφερόμενος στον ύμνο των Sex Pistols, “Anarchy in the U.K.”, είχε γράψει σε άρθρο του στην βρετανική εφημερίδα The Times ότι η «Η αναρχία είναι μια απαίσια ιδέα. Ας το ξεκαθαρίσουμε. Δεν είμαι αναρχικός. Και εκπλήσσομαι που υπάρχουν αναρχικές ιστοσελίδες που χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από πολυεθνικές και παρ’ όλα αυτά επιμένουν ότι είναι έξω από το σύστημα. Και το κάνουν φορώντας πανάκριβα Dr. Martens, γουστόζικα σακίδια πλάτης και μαύρες κουκούλες. Απαράδεκτο». Σχετικά με την υποτιθέμενη έχθρα του προς τη βασιλική οικογένεια ο Lydon είχε δηλώσει: «Δεν έχω έχθρα εναντίον κανενός από τη οικογένεια. Δεν είχα ποτέ. Είναι ο θεσμός που με ενοχλεί και το γεγονός ότι πρέπει να πληρώσω γι’ αυτό. Εκεί τραβώ τη γραμμή. Όχι, δεν θα κάνετε τις διακοπές σας με τους φόρους μου».

Για την ίδια την βασίλισσα ο John Lydon εξέφρασε τη συμπάθειά του: «Ναι, θα μου λείψει ως συνάνθρωπος. Δεν φταίει αυτή που γεννήθηκε σε χρυσό κλουβί. Διόρθωση. Το “θα μου λείψει” ακούγεται άσχημο και δεν το θέλω. Ας ζήσει. Δεν ξέρω για το κομμάτι της βασιλείας, αλλά ας ζήσει. Μου αρέσει επίσης όλο το show. Μου άρεσε ο τελευταίος γάμος. Και τα αεροπλάνα που πέταξαν πάνω από το παλάτι; Μου θύμισε τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και όλες αυτές τις ταινίες και πόσο τραγική ήταν η μάχη ενάντια στους Ναζί. Για μένα ήταν ένας ζωντανός σύνδεσμος με την ιστορία, ας μην ξεχνιόμαστε».

Κι ενώ ο τραγουδιστής και στιχουργός του γκρουπ, John Lydon, είχε σίγουρα προβλήματα με τον θεσμό της μοναρχίας, είχε ταυτόχρονα και άλλα μπλεξίματα τα τελευταία χρόνια με τις απόψεις του. Όταν ανακοινώθηκε ότι ο βρετανικός στρατός θα μειωνόταν σε μέγεθος, εξέφρασε την αντίρρησή του ζωντανά στην πολιτική τηλεοπτική εκπομπή του BBC, Question Time στις 5 Ιουλίου του 2012: «Ένα από τα ωραιότερα πράγματα στη Βρετανία εκτός από το εθνικό σύστημα υγεία είναι ο στρατός». Για τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων δήλωσε σε συνέντευξή του στην πρωινή θρησκευτική εκπομπή του BBC, “The Heaven and Earth Show” στις 10 Φεβρουαρίου 2005, ότι τα παιδιά σε μια τέτοια οικογένεια στερούνται κάτι σημαντικό για τη σωστή τους ανάπτυξη. «Δεν μου αρέσει η ιδέα της μονογονεϊκής οικογένειας. Είναι πολύ σκληρό για τα παιδιά. Μεγαλώνουν και τους λείπει κάτι. Το ίδιο πιστεύω ότι συμβαίνει και στου γάμους ομοφυλοφίλων. Κάτι τους λείπει. Υπάρχει νόημα στο αρσενικό και στο θηλυκό. Και το παιδί για να αναπτυχθεί, χρειάζεται και τα δύο». Όσων αφορά στο Brexit, ενώ στην αρχή ήταν ενάντια της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στη συνέχεια άλλαξε στρατόπεδο και τάχθηκε υπέρ, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τον αρχιτέκτονα της εξόδου και ηγέτη του UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ. Σε συνέντευξή του στην εκπομπή Good Morning Britain του ITV τον Μάρτιο του 2017 δήλωσε: «Η εργατική τάξη μίλησε. Είμαι ένας από αυτούς και είμαι μαζί τους». Γύρισε την πλάτη του στο Εργατικό Κόμμα και εκφράστηκε με περιφρόνηση προς τον Τόνι Μπλερ, ενώ περιέγραψε live τον πρώην ηγέτη των εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ως «έναν ρατσιστή προκατειλημμένο μπάσταρδο» στο Rebellion Punk Festival το 2018. Για την ηγεσία των συντηρητικών υποστήριξε τον Τζέικοπμπ - Ρις Μογκ αν και τελικά την θέση κέρδισε η Λιζ Τρας. Ως αμερικανός πολίτης από το 2013 ψήφισε τον ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ με τη λογική ότι θα υποστήριζε οποιονδήποτε υποψήφιο ο οποίος θα ήταν σε θέση να ταράξει τον σαθρό πολιτικό κόσμο. Για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση ο Lydon τάχθηκε υπέρ του Ισραήλ.

Νωρίτερα φέτος, ο John Lydon έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τις απόψεις του για τη βασίλισσα Ελισάβετ B κατά τη διάρκεια μίας συνέντευξης στην αγγλική εκπομπή “Piers Morgan Uncensored”. Όταν ο Morgan ξεκίνησε μια συζήτηση για τις απόψεις του Lydon για τη βασιλική οικογένεια, αναφέροντας το τραγούδι “God Save the Queen”, ο τραγουδιστής δήλωσε: «Το τραγούδι είναι αντιβασιλικό, αλλά εγώ προσωπικά δεν είμαι ενάντια στον άνθρωπο. Όλοι υποθέτουν ότι είμαι εναντίον της βασιλικής οικογένειας ως άνθρωποι, αλλά δεν είμαι. Στην πραγματικότητα είμαι πραγματικά πολύ περήφανος για τη βασίλισσα που επιβίωσε και τα πήγε τόσο καλά», είπε ο Lydon, χαιρετώντας στρατιωτικά με το χέρι του στο μέτωπό του. «Την επικροτώ για αυτό». Στη συνέχεια, υπερασπίστηκε τη θέση του και το τραγούδι, δηλώνοντας, «Πιστεύω ότι αν πληρώνω φόρους για να στηρίξω το σύστημα, θα πρέπει να έχω λόγο για τον τρόπο που ξοδεύονται». Σχετικά με το μέλλον της βασιλικής οικογένειας εν μέσω των προβλημάτων υγείας της βασίλισσας, ο Lydon πρόσθεσε επίσης, «Πιστεύω ότι θα μπορούσε να είναι και το τέλος της μοναρχίας. Ο πρίγκιπας Κάρολος δεν θα μπορέσει να το διαχειριστεί», ενώ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον πρίγκιπα Χάρι και τη Μέγκαν Μαρκλ ως παράσιτα: «Αν δεν θες να είσαι δημόσια περσόνα, τότε καλά θα κάνει να το βουλώσεις», είπε.

Ο κιθαρίστας των Sex Pistols, Steve Jones, με λιγότερο συντηρητικές διαθέσεις μοιράστηκε στον λογαριασμό του στο Twitter ένα ελαφρώς προκλητικό πορτρέτο της βασίλισσας με μια παραμάνα περασμένη από το στόμα της. Στο δεξιό μέρος του πορτρέτου βλέπουμε τον στίχο από το τραγούδι “God save the Queen, Ain’t no human being”, ενώ απευθύνει το ερώτημα προς του fans του, “How do you feel?” χωρίς ο ίδιος να παίρνει θέση.

Ο μπασίστας των Sex Pistols, Glen Matlock, εν τω μεταξύ, επικεντρώθηκε στον διάδοχο του θρόνου πρίγκιπα Κάρολο και στο μέλλον του βασιλικού θεσμού, “God save the king – hope he’s not a silly old thing”, έγραψε στο Τwitter. Αν και οι φήμες θέλουν τον βασιλιά Κάρολο Γ, όπως είναι ο νέος του τίτλος, να είναι και ο τελευταίος μονάρχης της Βρετανίας. Μετά από αυτόν πιθανόν να καταργηθεί και ο θεσμός της βασιλείας.

Παρόλο τον ντόρο που προκάλεσε πριν από 45 χρόνια είναι δύσκολο εκ των υστέρων να μην δει κανείς το τραγούδι “God Save the Queen” των Sex Pistols που άλλαξε τον κόσμο και το ίδιο το συγκρότημα για αυτό που πραγματικά ήταν. Επαναστάτες έφηβοι με έναν καταπιεστικό δυνάστη για μάνατζερ που προσπάθησαν να γίνουν σοκαριστικοί (και το πέτυχαν). Το τραγούδι που κυκλοφόρησε εσκεμμένα την εβδομάδα πριν από το Silver Jubilee, μία σημαντική εθνική γιορτή για τα 25 χρόνια της βασίλισσας Ελισάβετ στον θρόνο, ήταν για αυτούς απλώς ένα «άντε γα**σου» το οποίο έτυχε να γίνει ένα τραγούδι-ύμνος μιας ολόκληρης γενιάς. Δεν πίστευαν πραγματικά ότι η βασίλισσα δεν ήταν άνθρωπος ή ότι ζούσαν σε ένα φασιστικό καθεστώτος, όποια προβλήματα κι αν είχαν με την αριστοκρατία της χώρας τους.

Έχοντας όλα αυτά υπόψιν, δεν αποτελεί έκπληξη που ο John Lydon απέδωσε τα σέβη του με αυτόν τον τρόπο μετά την ανακοίνωση του θανάτου της Βασίλισσας Ελισάβετ Β, χρησιμοποιώντας τη «σωστή» εικόνα της βασίλισσας αυτήν τη φορά, κλείνοντας έτσι έναν κύκλο 45 χρόνων. Πολλοί πιστεύουν ότι το punk δεν έχει πεθάνει. Κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι το punk ήταν νεκρό εδώ και δεκαετίες, απλά δεν είχε θαφτεί, όπως έγραψε κάποιος σε ένα επικριτικό του σχόλιο, προσθέτοντας πως ίσως αυτό συμβεί μαζί την ταφή της βασίλισσας Ελισάβετ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ