Μουσικη

Tom Waits & Lou Reed: Λος Άντζελες vs Νέα Υόρκη

Οι δύο μητροπόλεις της Αμερικής και τα παιδιά τους...

giorgos-florakis.jpg
Γιώργος Φλωράκης
ΤΕΥΧΟΣ 839
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Lou Reed - Tom Waits

Οι μεγάλες αμερικάνικες πόλεις έχουν πολλά πρόσωπα. Στo Λος Άντζελες έζησε ο Charles Bukowski, ο Captain Beefheart, ο Frank Zappa και ο Art Pepper, ας πούμε. Παιδί αυτής της πόλης είναι κι ο Tom Waits, που πριν από 20 περίπου χρόνια, στις 7 Μαΐου του 2002 κυκλοφορεί την ίδια μέρα δύο δίσκους, τα “Blood And Money” και “Alice”. Το πρώτο είναι πιο μελωδικό, το δεύτερο πιο ατμοσφαιρικό και εκφράζουν με τον πλουσιότερο τρόπο το ύφος του Waits έτσι όπως θα σχηματοποιηθεί στα zeros. Οι δύο αυτοί δίσκοι επανακυκλοφορούν τον Οκτώβριο από την Anti ενώ στο Spotify μπορεί να βρει κανείς και μια νέα live εκδοχή του “God’s Away On Business”, που υπήρχε σε στουντιακή μορφή στο “Blood And Money”.

Κι αν το Λος Άντζελες έχει ήπιο καιρό ολόκληρο τον χρόνο, στη Νέα Υόρκη συναντάς χιόνια τους χειμώνες και καύσωνες τα καλοκαίρια. Εκεί έζησε ο Allen Ginsberg, εκεί έδρασε η Patti Smith, εκεί ξεκίνησε ο Bob Dylan. Παιδί αυτής της πόλης ήταν και ο Lou Reed. Μάλιστα, στον μακρινό Μάιο του 1965, ο μετέπειτα ιθύνων νους των Velvet Underground επιλέγει τον πιο απλό και φθηνό τρόπο για να διασφαλίσει τα πνευματικά του δικαιώματα: στέλνει συστημένη μια ταινία μαγνητοφώνου στον εαυτό του, που περιλαμβάνει μερικές από τις πρώιμες εκδοχές τραγουδιών του αλλά και μερικές διασκευές. Η ταινία αυτή μένει κλειστή για πολλά χρόνια και στη συνέχεια φθάνει στα χέρια της αμερικάνικης Lita Records για να κυκλοφορήσει μετά από σχεδόν 60 χρόνια. Έτσι, εδώ συναντάμε τραγούδια όπως τα “I'm Waiting For The Man”, “Heroin”, “Pale Blue Eyes” αλλά και τη διασκευή του “Don't Think Twice, It's All Right” του Bob Dylan. Δίπλα στον Lou Reed είναι κατά τη διάρκεια αυτής της ηχογράφησης και ο John Cale ενώ το συνολικό ύφος παραπέμπει στη folk σκηνή της Νέας Υόρκης όπως αυτή παρουσιαζόταν στα early sixties, με ονόματα όπως ο Dylan και ο Dave van Ronk αλλά με το συνθετικό αστέρι του Lou Reed να ανατέλλει νότα με τη νότα και λέξη με τη λέξη.

Μιλώντας για μουσικούς που έγραψαν ιστορία, έρχεται ένα tribute album στον Leonard Cohen και μάλιστα από την ιστορική εταιρεία της jazz, Blue Note με τίτλο “Here It Is”. O παραγωγός Larry Klein, καλός φίλος του Cohen έχει αναλάβει το όλο εγχείρημα στο οποίο παίζουν ο κιθαρίστας Bill Frisell, ο σαξοφωνίστας Immanuel Wilkins, ο πιανίστας Kevin Hays, ο μπασίστας Scott Colley, και ο drummer Nate Smith. Τραγούδια του μεγάλου Καναδού τραγουδοποιού ερμηνεύουν οι James Taylor, Iggy Pop, Mavis Staples, Norah Jones, Gregory Porter, Peter Gabriel, Nathaniel Rateliff, David Gray, Sarah McLachlan και Luciana Souza. Κυκλοφορεί στα μέσα του Νοέμβρη.

Με δύο mini albums οι Gabriels από το Λος Άντζελες έχουν καταφέρει να αγαπηθούν από ένα μεγάλο κοινό. Το τραγούδι με το οποίο μας συστήθηκαν, το “Love & Hate In A Different Time” θα μπορούσε να έχει γραφτεί οποιαδήποτε στιγμή από τη δεκαετία του 1950 μέχρι σήμερα. Κυκλοφορεί τώρα για πρώτη φορά σε single ενώ στη δεύτερη πλευρά υπάρχει μια πολύ ιδιαίτερη εκδοχή του “Spanish Harlem”, που ηχογραφήθηκε στα studios του BBC για την εκπομπή του Gilles Peterson.

Θα ήταν ψέμα να πω ότι μου έλειψε η Britney Spears, η οποία κυκλοφορεί νέο single μετά από πολλά χρόνια. Θα μου πεις «ποιος νοιάζεται;» αλλά αστεία - αστεία μ’ αρέσει πολύ ο τρόπος που μπαίνει δίπλα της ο Elton John. Ο λόγος που συμπάθησα την Britney μέσα στα χρόνια -πάντως- δεν αφορά την ίδια: αφορά τη διασκευή του Richard Thomson στο “Οops I Did It Again” αλλά και στον έξυπνο τρόπο που έκλεψε μέρος του ίδιου τραγουδιού ο Andrew Bird στο “Are You Serious”.

Έργο μεικτής τεχνικής του Γιώργου Φλωράκη για τη στήλη του Σημειώσεις Ενός Μονομανούς
Έργο μεικτής τεχνικής του Γιώργου Φλωράκη για τη στήλη του Σημειώσεις Ενός Μονομανούς

Υ.Γ.: Ο KG West ξεκίνησε να παίζει κιθάρα με τους Siena Root από τη Στοκχόλμη -ένα από τα κορυφαία σχήματα της ψυχεδέλειας για την πόλη- και όταν έφυγε από την μπάντα, το γύρισε στο σιτάρ. Λατρεύω τον πρόσφατο δίσκο του, “KG Westman & Zaعfaran”. Επίσης, έρχεται και καινούργιο Siena Root μέσα στους επόμενους μήνες…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ