Μουσικη

Τι μπορεί να είναι άραγε ένα «Bukovo Festival» που ετοιμάζεται στη Θεσσαλονίκη;

Το φετινό φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στους «Χρυσοδάκτυλους»

Μανίνα Ζουμπουλάκη
Μανίνα Ζουμπουλάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θάνος Σταυρίδης & Drom
© Bukovo Fest 2022

Το Bukovo Fest στην Θεσσαλονίκη είναι ένα μουσικό φεστιβάλ, μια γιορτή με παραδοσιακό χαρακτήρα που θα διεξαχθεί την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Το Δελτίο Τυπου είναι σαφές: πρόκειται για ένα μουσικό φεστιβάλ, μια γιορτή με παραδοσιακό χαρακτήρα, πασπαλισμένο με κάμποσο επίσης παραδοσιακό κόκκινο πιπέρι που τόσο ωραία ταιριάζει με τα σουτζουκάκια, επίσης της Μακεδονίας: «Παραδοσιακές μελωδίες και τραγούδια της Μακεδονίας από το χθες... στο σήμερα. Το Bukovo Fest σκοπό έχει να μας θυμίσει τις τοπικές μελωδίες στην αυθεντική εκδοχή τους από δεξιοτέχνες καλλιτέχνες της εκάστοτε περιοχής αλλά και να μας παρουσιάσει εναλλακτικές εκδοχές/ διασκευές πιο νέων μα εξεχόντων μουσικών. Κοινοί παρονομαστές η αισθήτική, η επιθυμία για την επιστροφή στις ρίζες μας και τη μεταλαμπάδευση του παραδοσιακού πολιτισμού μας με έναν ελκυστικό τρόπο τόσο για μεγαλύτερους σε ηλικία όσο και για τους νεότερους εναλλακτικούς μας ακροατές».

Χρυσοδάκτυλοι
© Bukovo Fest 2022

Οι διοργανωτές, οι οποίοι αγαπούν την μουσική της ιδιαίτερης πατρίδας τους, σκέφτηκαν ότι αν δεν την ακούσουν (την μουσική) οι πιο νέοι, θα ξεχαστεί σιγά σιγά και θα πάει εκεί που χάνονται οι λαϊκές και εθνικές παραδόσεις – στα αζήτητα. Έτσι, έστησαν το φεστιβάλ με ένα πρόγραμμα που έχει απήχηση σε μεγάλη ηλικιακή γκάμα. Όλα αυτά, στην Θεσσαλονίκη και στην μοναδική Μονή Λαζαριστών, έναν ιδιαίτερο, εντυπωσιακό χώρο που είναι από μόνος του θέαμα.

Μουσικοί του Κουτιού
© Bukovo Fest 2022

Πέντε μπάντες, μια ιδιαίτερη και ανατρεπτική guest εμφάνιση,  3 ½ ώρες μουσικής και χορού καθώς και πολλές εκπλήξεις είναι μόνο λίγα από αυτά που θα παρακολουθήσετε, αν βρεθείτε στην Θεσσαλονίκη ή αν ζείτε εκεί. Από τους ίδιους τους διοργανωτές: «Κάθε χρόνο το Bukovo Fest θα τιμά και μια διαφορετική μπάντα που έχει προσφέρει στην τοπική παράδοση. Το φετινό φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στους "Χρυσοδάκτυλους".

Ορχήστρα Βαγγέλη Ψαθά
© Bukovo Fest 2022

Το Μπούκοβο, το κόκκινο καυτερό πιπέρι, αποτελεί ένα από τα βασικά μπαχαρικά της μακεδονίτικης κουζίνας. Υπάρχει σε κάθε σπίτι, σε κάθε τραπέζι, ειναι γλυκό ή καυτερό, έχει χρώματα θερμά, της καρδιάς, σαν τη ζεστασιά των ανθρώπων σε αυτό το βορινό κομμάτι της Ελλάδας μας. Το αγαπημένο μπούκοβο συνοδεύει τα περισσότερα πιάτα της Μακεδονίας. Αυτός ειναι ακριβώς ο σκοπός του συγκεκριμένου φεστιβάλ: «να ειναι αυθεντικό, να αγαπηθεί και να λάβει μια θέση στα πολιτισμικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο». (Η λέξη «μπουκοβ» κυκλοφορεί στα Βαλκάνια, μάλλον είναι Βουλγάρικη, και σημαίνει «βελανιδιά». Η μουσική που ενώνει τα Βαλκάνια, έχει σύμμαχο τώρα και το μπούκοβο. Η βελανιδιά μάλλον δεν έχει σχέση, απλώς σαν πληροφορία μου φάνηκε τόσο άχρηστη που είναι ενδιαφέρουσα).  

Banda Entopica
© Bukovo Fest 2022

Οι μπάντες που θα εμφανιστούν στο φετινό, πρώτο φεστιβάλ:

  • Χρυσοδάκτυλοι
  • Ορχήστρα Βαγγέλη Ψαθά
  • Μουσικοί του Κουτιού
  • Θάνος Σταυρίδης & Drom
  • Banda Entopica
    Special Guest: Μαρία Αναματερού
Μαρία Αναματερού
© Bukovo Fest 2022

Παρουσιάζει ο Πάνος Σουρούνης!

Πάνος Σουρούνης
© Bukovo Fest 2022

Γενική είσοδος: 15€, Early Birds (μέχρι 30 Αυγούστου): 12€
Προπώληση εισιτηρίων:
viva
https://www.viva.gr/tickets/music/bukovo-fest-2022/
Ώρα έναρξης: 19:30, Διάρκεια: 210’
Διοργάνωση παραγωγής: HALF MOON PRODUCTIONS
Bukovo Fest 2022, Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022
Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ