Μουσικη

Έγινε ο Μπρους Σπρίνγκστιν «είδος πολυτελείας»;

Οι τιμές των εισιτηρίων για την περιοδεία του το 2023 απευθύνονται σε υπερ-πλούσιους

A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

O Μπρους Σπρίνγκστιν, οι αυξημένες τιμές εισιτηρίων για τις συναυλίες του, η απογοήτευση των θαυμαστών του και η λεγόμενη «δυναμική τιμολόγηση».

Ο Bruce Springsteen έχει απολαύσει πέντε δεκαετίες απόλυτης αφοσίωσης από εκατομμύρια θαυμαστών. Μια περιοδεία του με την E Street Band σημαίνει συνήθως ότι οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί του τρέχουν από πόλη σε πόλη για να δουν όσες από τις θρυλικές συναυλίες επιτρέπει το πορτοφόλι τους.

Το 2023 ίσως είναι διαφορετικό. Όταν στις 20 Ιουλίου άνοιξε η πλατφόρμα πώλησης εισιτηρίων για την περιοδεία του στις ΗΠΑ, το Ticketmaster άρχισε να πουλάει ορισμένες θέσεις με ιλιγγιώδες αντίτιμο: 4.000-5.000 δολάρια. Σε μια προσπάθεια να εμποδιστεί η μαύρη αγορά ―μιλάμε για οικονομική δραστηριότητα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων― οι τιμές των εισιτηρίων εκτινάχθηκαν με βάση τη ζήτηση, τον πυρετό της ζήτησης των πρώτων ωρών. Αυτό σημαίνει ότι οι θαυμαστές που θέλουν να αγοράσουν μια πολυπόθητη θέση κοντά στη σκηνή βρέθηκαν σε αδιέξοδο: το φτηνότερο εισιτήριο κυμαινόταν γύρω στα 400 δολάρια. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι τιμές των εισιτηρίων του Springsteen αναστατώνουν τους θαυμαστές του, αλλά για πρώτη φορά, μεγάλο μέρος του θυμού στρέφεται εναντίον του: άραγε ο Springsteen έγινε είδος πολυτελείας; Στις συναυλίες του μόνο οι εύποροι τραγουδούν πια το «The River» και άλλους ύμνους της εργατικής τάξης; Και ποιοι επιτέλους οι εκείνοι που μπορούν να δώσουν τόσα χρήματα για τρεις ώρες διασκέδασης;

Ακόμη και το περιοδικό Backstreets, επί δεκαετίες ο πιο αφοσιωμένος χρονικογράφος της καριέρας του Boss, σχολίασε τις τιμές των εισιτηρίων υπονοώντας ωστόσο ότι ίσως φταίνε οι πλατφόρμες όπως το Ticketmaster, το οποίο έχει συγχωνευτεί με το Live Nation. Το πρόβλημα είναι πως ο ίδιος ο Springsteen δεν εκφράστηκε και πως μέλη της E Street Band είπαν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την τιμή των εισιτηρίων. Από την πλευρά τους οι πλατφόρμες πώλησης εισιτηρίων επικαλούνται το μαγικό χέρι της αγοράς, λέγοντας ότι η πολιτική εισιτηρίων διαμορφώθηκε μετά από έρευνα κι ότι, παρά τις υψηλές τιμές, τα εισιτήρια πουλήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες. Εκπρόσωπος του Ticketmaster δήλωσε ότι ήταν «λίγα» ―κάτω από 2%― όσα είχαν τιμή πάνω από 1.000 δολάρια κι ότι η μέση τιμή κυμαινόταν γύρω στα 262 δολάρια. Μα, ακόμα και 262 δολάρια είναι υπερβολικά υψηλή τιμή απαντούν οι μουσικόφιλοι αναφέροντας τον Paul McCartney που πουλάει εισιτήρια φτηνότερα κι από 100 δολάρια. Τα όσα μπορούν να συμβαίνουν στη μαύρη αγορά είναι διαφορετική υπόθεση: πράγματι, μερικά εισιτήρια για τη συναυλία της Adele στο Caesar’s Palace του Λας Βέγκας ξεπέρασαν τα 28.000 δολάρια σε ιστότοπους μεταπώλησης, πλην όμως ο Springsteen δεν εμφανίζεται στο κιτς Caesar’s Palace όπου συχνάζουν δισεκατομμυριούχοι και μαφιόζοι.

Η λεγόμενη «δυναμική τιμολόγηση» στερεί από τους λιγότερο πλούσιους τη μουσική και τον αθλητισμό. Είναι γνωστό ότι στα αθλητικά γεγονότα, συμπεριλαμβανομένου του Major League Baseball, όπου οι διακυμάνσεις μπορεί να προκληθούν από τη μεταβαλλόμενη ζήτηση, τον καιρό και την αλλαγή παικτών, μπορούν να φτάσουν τις χιλιάδες δολάρια. Δεν πρόκειται για τον κανόνα της προσφοράς και της ζήτησης, πρόκειται για έναν εκβιασμό: δεν τίθεται όριο ούτε στην κερδοσκοπία, ούτε στο τι μπορούν να αντέξουν οικονομικά οι περισσότεροι άνθρωποι.

Θαυμαστές του Springsteen που τον έχουν δει πολλές φορές να παίζει στη γενέθλια πόλη του, το Asbury Park του Νιου Τζέρζι, νιώθουν προδομένοι. Διαμαρτύρονται ότι ο Boss, με το να επιτρέπει τέτοιες τιμές, ξεχνάει εκείνους που τον στήριξαν στα πρώτα του βήματα, κι ότι πολύ λίγοι καλλιτέχνες πέφτουν σ’ αυτή την παγίδα: οι Grateful Dead, λόγου χάρη ―ένα από τα μεγαλύτερα ροκ συγκροτήματα όλων των εποχών― σέβονταν πάντα το κοινό τους, τους «Deadheads». Και παρότι οι συναυλίες τους διαρκούσαν τρεις και τέσσερις ώρες δεν ζήτησαν ποτέ υπέρογκα ποσά. Ο Springsteen δεν είναι ο μόνος που δίνει μαραθώνιες παραστάσεις, ούτε ο μόνος που μιλάει για κοινωνική δικαιοσύνη, προσθέτουν μέλη του κοινού που απογοητεύτηκαν από τις τιμές. Ήδη το 2002, είχαν ακουστεί παράπονα: τότε, το εισιτήριο κόστιζε 75 δολάρια κι αργότερα, το 2017, έφτασε τα 850 στις επίσημες πλατφόρμες.

Στο Ίντερνετ γίνεται μεγάλη φασαρία: μερικοί αναφωνούν «Ντροπή σου, Bruce!» ενώ άλλοι απαντούν ότι οι τιμές θα πέσουν. Δεν είναι σίγουρο: για τη Farewell Tour του Elton John οι τιμές δεν έπεσαν ποτέ και οι συναυλίες ήταν sold-out παρότι το εισιτήριο στοίχιζε γύρω στα 300 δολάρια κατά μέσο όρο.