Μουσικη

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σκάλας του Μιλάνου στο Ηρώδειο

Η περίφημη ορχήστρα με τον διακεκριμένο Κορεάτη αρχιμουσικό Μιουνγκ Γουν Τσουνγκ κάτω από την Ακρόπολη. Δεν τη χάνουμε!

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 833
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Φιλαρμονική της Σκάλας του Μιλάνου (Filarmonica della Scala) υπό τον διάσημο αρχιμουσικό Myung-Whun Chung στο Ηρώδειο, από το Μέγαρο & το Φεστιβάλ Αθηνών

Η φημισμένη ορχήστρα που ίδρυσε ο Κλάουντιο Αμπάντο με τους μουσικούς του Θεάτρου της Σκάλας κάνει αυτή την εβδομάδα μια στάση στο Ηρώδειο χάρη στη συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Στις παρτιτούρες της φέρνει δώρα εκλεκτά από το κλασικό ρεπερτόριο. Όσοι βρεθούμε στο εμβληματικό ρωμαϊκό ωδείο θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τη Συμφωνία «του Νέου Κόσμου» (αρ. 9 σε μι ελάσσονα, έργο 95) του Αντονίν Ντβόρζακ, ένα έργο ιστορικής σημασίας, καθώς ο Τσέχος δημιουργός τη συνέθεσε το 1893, κατόπιν ανάθεσης της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης, με αφορμή τα 400 χρόνια από την ανακάλυψη της Αμερικής. Θα ακουστεί, επίσης, η δημοφιλέστατη Εισαγωγή με την εντυπωσιακή ενορχήστρωση και τις αναγνωρίσιμες λαμπερές μελωδίες από την κωμική όπερα Η Ιταλίδα στο Αλγέρι του Τζοακίνο Ροσσίνι – ένα λυρικό έργο που κίνησε αμέσως το ενδιαφέρον του κοινού, καθώς αναδείκνυε τη διαφορά νοοτροπίας ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, στις αρχές του 19ου αιώνα. Και ακόμα, η Δεύτερη Συμφωνία σε ρε μείζονα, έργο 36 του Λούντιβιχ βαν Μπετόβεν, που παρότι γράφτηκε το καλοκαίρι του 1802, όταν η ακοή του συνθέτη αιφνιδίως επιδεινώθηκε σημαντικά, ακτινοβολεί αισιοδοξία και ελπίδα για το μέλλον.

Σαράντα χρόνια από την ίδρυσή της, η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σκάλας του Μιλάνου συγκινεί σταθερά το κοινό στην έδρα της και στις περιοδείες της ανά τον κόσμο, μέσα από αξιόλογες δισκογραφικές καταθέσεις που προβάλλουν την ιταλική εργογραφία ή θεματολογία, αλλά και εκπαιδευτικές δράσεις για το παιδικό και νεανικό ακροατήριο. Έχει συνδέσει το όνομά της με λαμπρούς αρχιμουσικούς, όπως οι Κάρλο Μαρία Τζουλίνι και Ρικάρντο Μούτι, και πλέον με τον Ρικάρντο Σαγί.

Σ’ αυτή την αθηναϊκή συναυλία της, στο πόντιουμ θα βρεθεί ένας τακτικός συνεργάτης της, ο Μιουνγκ Γουν Τσουνγκ. Ο Κορεάτης διακεκριμένος αρχιμουσικός θεωρείται μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στον χώρο της κλασικής μουσικής, όχι μόνο λόγω της λαμπρής καλλιτεχνικής του πορείας, αλλά και για το φιλανθρωπικό του έργο που εστιάζει στα οικολογικά και ανθρωπιστικά προβλήματα της εποχής μας.

Η συναυλία πραγματοποιείται με την υποστήριξη της AΙΓΕΑΣ, ΑΜΚΕ πολιτιστικού και κοινωφελούς έργου.

INFO
Φιλαρμονική της Σκάλας του Μιλάνου & Myung-Whun Chung
Ωδείο Ηρώδου του Αττικού
Κυριακή 26 Ιουνίου, στις 21:00
Eισιτήρια: 2107282333, www.megaron.gr 2107234567, www.aefestival.gr