Μουσικη

Το Μέγαρο ρίχνει Γέφυρες Μουσικής στη βόρεια Εύβοια

Συναυλίες από τους Θανάση Πολυκανδριώτη, τα Χάλκινα Πνευστά της Κοζάνης, BaboKoro, Δήμητρα Γαλάνη, Αλκίνοο Ιωαννίδη και Νίκος Πορτοκάλογλου αλλά και ξεναγήσεις στην περιοχή

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βόρεια Εύβοια
Βόρεια Εύβοια © Ηλίας Αποστολίδης

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στη βόρεια Εύβοια με συναυλίες και εκπαιδευτικές δράσεις

Ο Θανάσης Πολυκανδριώτης, τα Χάλκινα Πνευστά της Κοζάνης, οι BaboKoro, αλλά και οι Δήμητρα Γαλάνη, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και ο Νίκος Πορτοκάλογλου θα δώσουν το μουσικό παρών το επόμενο διάστημα στα χωριά της βόρειας Εύβοιας. Μέσα από το πιλοτικό πρόγραμμα «Το Μέγαρο στη Βόρεια Εύβοια–Οι Γέφυρες της Μουσικής», το Μέγαρο Μουσικής επιδιώκει να συμβάλει στην πολιτιστική αναζωογόνησης περιοχής φιλοδοξώντας να θέσει τα θεμέλια για την ανάληψη θεσμικών πρωτοβουλιών που θα συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια. Το σχέδιο χρηματοδοτήθηκε ειδικά από το Τομεακό Πρόγραμμα «Εκκίνηση» του ΥΠΠΟΑ, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανασυγκρότησης Βόρειας Εύβοιας.

«Οι γέφυρες της μουσικής» στη Βόρεια Εύβοια

Το πρόγραμμα αρχίζει τον Ιούλιο, ολοκληρώνεται στα τέλη  φθινοπώρου και περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα από εκδηλώσεις, αμιγώς μουσικές αλλά και συνδυαστικές με άλλες τέχνες, φεστιβάλ και εκπαιδευτικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Αγία Άννα, τη Λίμνη, το Πευκί, τις Ροβιές, τοΜαντούδι καθώς και σε απομακρυσμένα χωριά. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Η αυλαία ανοίγει την Παρασκευή 1 Ιουλίου στο Πευκί με τη συναυλία του δημοφιλούς συνθέτη και δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Θανάση Πολυκανδριώτη. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του Αυθεντικού Μαραθωνίου Κολύμβησης «Αρτεμίσιον 480 π.Χ.» που διοργανώνεται από τον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού.

Ακολουθεί το τριήμερο φεστιβάλ «Οι μουσικές του κόσμου: Η ανανέωση της παράδοσης, η αναγέννηση της φύσης» στην Αγία Αννα και τη Λίμνη από τις 8 έως τις 10 Ιουλίου. Συμμετέχουν σχήματα που προσεγγίζουν με καινοτόμο τρόπο τις προφορικές μουσικές παραδόσεις, ανάμεσά τους τα Χάλκινα πνευστά της Κοζάνης (8/7 στη Σκάλα της Λίμνης), το ανερχόμενο συγκρότημα BaboKoro με ένα ιδίωμα που συνδυάζει τα παραδοσιακά ακούσματα των Βαλκανίων με το swing, τις μουσικές των τσιγγάνων και το ροκ (9/7 στο Γυμνάσιο-Λύκειο Αγίας Άννας) και ο Θοδωρής Κοτονιάς με την Ορχήστρα–Χορωδία «Ιωνία» της Νέας Ιωνίας Βόλου και τα χορευτικά συγκροτήματα «Νηλεύς» Αγίας Άννας και «Το Λύμνι» Λίμνης Ευβοίας (10/7 στο Γυμνάσιο-Λύκειο Αγίας Άννας).

Ανακαλύπτοντας τη βόρεια Εύβοια μέσα από τις Γιορτές του δάσους

Παράλληλα, και σε συντονισμό με τις εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, οι «Γιορτές του δάσους» που θα πραγματοποιηθούν κατά τις ημέρες των συναυλιών στο Πευκί (1-3 Ιουλίου) καθώς και στη Λίμνη και την Αγία Άννα (8-10 Ιουλίου), μας δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσουμε τα μνημεία, την ιστορία, τον πολιτισμό και τη γαστρονομία της περιοχής, μέσα από προτεινόμενες πολιτιστικές διαδρομές και ξεναγήσεις, σε συνεργασία με τους Δήμους Μαντουδίου–Λίμνης–Αγίας Άννας και Ιστιαίας–Αιδηψού καθώς και με μέλη πολιτιστικών συλλόγων και εθελοντικών ομάδων της περιοχής. Περισσότερα σχετικά εδώ.

Οι «Φωνές του φθινοπωρινού δάσους» από το Μέγαρο Μουσικής

Η μουσική παρέμβαση του Μεγάρου, όμως, δεν θα σταματήσει όταν οι επισκέπτες της περιοχής θα έχουν φύγει. Τότε, το φθινόπωρο, τρεις αγαπημένοι ερμηνευτές, τραγουδοποιοί και συνθέτες η Δήμητρα Γαλάνη, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και ο Νίκος Πορτοκάλογλου, σε μια κίνηση συμβολικού περιεχομένου, θα ταξιδεύουν με τη φωνή τους και μία κιθάρα σε απομακρυσμένα χωριά της Βόρειας Εύβοιας.

Το φθινόπωρο έχουν προγραμματιστεί επίσης εκπαιδευτικές δράσεις που απευθύνονται κυρίως στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και θα πραγματοποιηθούν σε δημοτικά σχολεία των χωριών και των πόλεων της Βόρειας Εύβοιας. Περιλαμβάνουν σεμινάριο και συναυλία του μουσικο-εκπαιδευτικού προγράμματος El Sistema Greece, τα διαδραστικά μαθήματα «Μουσική και παραμύθια» και εκπαιδευτικά προγράμματα γνωριμίας με τα όργανα της ορχήστρας από την Underground Youth Orchestra. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ