Μουσικη

Η Φιλαρμονική της Σκάλας του Μιλάνου στο Ηρώδειο

Η κορυφαία ορχήστρα υπό τον διάσημο αρχιμουσικό Myung-Whun Chung ερμηνεύει έργα Ντβόρζακ, Ροσσίνι και Μπετόβεν.

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 832
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Φιλαρμονική της Σκάλας του Μιλάνου υπό τον αρχιμουσικό Myung-Whun Chung στο Ηρώδειο. Μια παραγωγή του Μεγάρου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Φέτος κλείνει τα σαράντα της χρόνια έχοντας στο ενεργητικό της περισσότερες από 800 συναυλίες σε περιοδείες ανά την υφήλιο, υπαίθριες μουσικές συναντήσεις που συγκεντρώνουν πάνω από 40.000 θεατές ετησίως, αξιόλογες δισκογραφικές καταθέσεις που προβάλλουν την ιταλική εργογραφία ή θεματολογία, αλλά και εκπαιδευτικές δράσεις για το παιδικό και νεανικό ακροατήριο. Έχει συνδέσει το όνομά της με λαμπρούς αρχιμουσικούς, όπως οι Κάρλο Μαρία Τζουλίνι και Ρικάρντο Μούτι, και πλέον με τον Ρικάρντο Σαγί, κι έχει ακολουθήσει την μπαγκέτα κορυφαίων μαέστρων του 20ού και 21ου αιώνα (μεταξύ άλλων των Λέοναρντ Μπερνστάιν, Τζουζέπε Σινόπολι, Σέιζι Οζάουα, Ζούμπιν Μέτα, Έσα-Πέκα Σαλόνεν, Γιούρι Τερμικάνοφ, Ντανιέλε Γκάτι, Γκουστάβο Ντουνταμέλ, Βαλέρι Γκέργκεφ).
Αυτό το καλοκαίρι, δεν χρειάζεται να ταξιδέψουμε μακριά για να απολαύσουμε τη Filarmonica della Scala. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, η φημισμένη ορχήστρα που ίδρυσε ο Κλάουντιο Αμπάντο σε συνεργασία με τους μουσικούς του Θεάτρου της Σκάλας, με στόχο την προβολή του συμφωνικού ρεπερτορίου, κάνει μια στάση στα πόδια της Ακρόπολης. Στο πόντιουμ θα βρεθεί ένας τακτικός συνεργάτης της, ο Μιουνγκ Γουν Τσουνγκ. Ο Κορεάτης διακεκριμένος αρχιμουσικός θεωρείται μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στον χώρο της κλασικής μουσικής, όχι μόνο λόγω της λαμπρής καλλιτεχνικής του πορείας, αλλά και για το φιλανθρωπικό του έργο που εστιάζει στα οικολογικά και ανθρωπιστικά προβλήματα της εποχής μας.
Στο ατμοσφαιρικό ρωμαϊκό ωδείο, το περίφημο ορχηστρικό σύνολο μας επιφυλάσσει μια βραδιά στους ρυθμούς μεγάλων συνθετών της κλασικής μουσικής. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη Συμφωνία «του Νέου Κόσμου» (αρ. 9 σε μι ελάσσονα, έργο 95) του Αντονίν Ντβόρζακ, ένα έργο ιστορικής σημασίας, καθώς ο Τσέχος δημιουργός τη συνέθεσε το 1893, ενόσω βρισκόταν στη Νέα Υόρκη, κατόπιν ανάθεσης της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης με αφορμή τα 400 χρόνια από την ανακάλυψη της Αμερικής. H πρώτη της παρουσίαση, την ίδια χρονιά, στο Carnegie Hall σημείωσε τεράστια επιτυχία, με το ακροατήριο να χειροκροτεί παρατεταμένα πριν την έναρξη του κάθε μέρους, ενώ σύντομα ταξίδεψε και στην Ευρώπη όπου βρήκε ευρύτατη απήχηση. Θα ακουστεί, επίσης, η δημοφιλέστατη Εισαγωγή με την εντυπωσιακή ενορχήστρωση και τις αναγνωρίσιμες λαμπερές μελωδίες από την κωμική όπερα Η Ιταλίδα στο Αλγέρι του Τζοακκίνο Ροσσίνι – ένα λυρικό έργο που κίνησε αμέσως το ενδιαφέρον του κοινού, καθώς αναδείκνυε τη διαφορά νοοτροπίας ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, στις αρχές του 19ου αιώνα. Και ακόμα, η Δεύτερη Συμφωνία σε ρε μείζονα, έργο 36 του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, που παρότι γράφτηκε το καλοκαίρι του 1802, όταν τα προβλήματα ακοής του συνθέτη επιδεινώθηκαν ραγδαία, ακτινοβολεί αισιοδοξία και ελπίδα για το μέλλον.
Η συναυλία πραγματοποιείται με την υποστήριξη της AΙΓΕΑΣ, ΑΜΚΕ πολιτιστικού και κοινωφελούς έργου.
 

INFO
Φιλαρμονική της Σκάλας του Μιλάνου & Myung-Whun Chung

Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, Κυριακή 26 Ιουνίου, στις 21:00
Eισιτήρια: 2107282333, www.megaron.gr / 210 7234567, www.aefestival.gr