Μουσικη

Πέθανε ο μεγάλος τρομπονίστας της τζαζ Grachan Moncur III

Ανήμερα των 85ων γενεθλίων του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
granchan-moncur-iii.jpg
Grachan Moncur III © Blue Note Records

Πέθανε ο Grachan Moncur III ένας από τους σημαντικότερους τρομπονίστες της τζαζ της δεκαετίας του 1960 και του 1970.

Mια από τις χαρακτηριστικές μορφές της Blue Note της δεκαετίας του 1960 και του 1970 ο τρομπονίστας Grachan Moncur III σίγησε για πάντα. Η αιτία του θανάτου του ήταν καρδιακή ανακοπή σύμφωνα με τον γιο του. 

​Σύμφωνα με την οικογένειά του, ο Moncur ήταν σε κακή κατάσταση εδώ και αρκετό καιρό.  Πριν μερικούς μήνες είχε ακρωτηριαστεί λόγω αγγειακού προβλήματος.

Ο Moncur ένας μουσικός που γνώριζε άπταιστα τις μουσικές «γλώσσες» των μπλουζ και του bebop, στράφηκε στις αρχές του 1960 στο hard bop με το άλμπουμ «Evolution» να είναι ένα από τα κλασσικά της Blue Note Records. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο άλμπουμ αυτό παίζει η crem de la crem της hard bop τζαζ εκείνης της εποχής: Lee Morgan στην τρομπέτα, Jackie McLean στο άλτο σαξόφωνο, Bobby Hutcherson στο βιμπράφωνο, Bob Cranshaw στο μπάσο και Tony Williams στα τύμπανα.

Έπαιξε επίσης στα άλμπουμ των Herbie Hancock «My Point of View», Joe Henderson «The Kicker» και του  Wayne Shorter «The All Seeing Eye».

Ο Grachan Moncur III γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 3 Ιουνίου 1937 και μεγάλωσε στο Νιούαρκ. Ο παππούς του, Grachan Moncur, είχε μεταναστεύσει από τις Μπαχάμες. Ο πατέρας του, Grachan Moncur II, ήταν μπασίστας που έπαιζε με τους Savoy Sultans. Η μητέρα του, Ella Catherine Moncur, ήταν αισθητικός.

Ως παιδί, ο Moncur - γνωστός στην οικογένειά του με το παρατσούκλι Bugie - τον τράβηξε το τρομπόνι, αν και ο πατέρας του τον ενθάρρυνε να σπουδάσει τσέλο. Βρήκε το δρόμο του πίσω στο τρομπόνι, το οποίο σπούδασε στο Laurinburg Institute στη Βόρεια Καρολίνα.

Επιστρέφοντας στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης μετά το λύκειο, ο Moncur γνωρίστηκε γρήγορα με μουσικούς όπως ο Jackie McLean και ο Tony Williams. Έκανε τουρ με τον μεγάλο Ray Charles από το 1959 ως το 1962, ενώ συνεργάστηκε εκτός των άλλων με τους Archie Shepp, Andrew Cyrille και Albert Ayler ακολουθώντας τους δρόμους της λεγόμενης «avant garde» τζαζ. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ