Μουσικη

Ladele: Η νέα μεγάλη φωνή της ελληνικής rap

Η ελληνονιγηριανή MC από τη Θεσσαλονίκη που σύντομα θα ακούγεται παντού, μιλάει για όλα

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
ΤΕΥΧΟΣ 830
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η ράπερ Ladele
© Θανάσης Καρατζάς

Ladele: Η ελληνονιγηριανή ράπερ Μαρία Λάντελε aka LADELE μιλάει στην ATHENS VOICE για το hip hop & τη ζωή της πριν την κυκλοφορία του νέου της single «Maestro»

Σκάλωσε κόσμο με το πρώτο της τραγούδι «Payback» φέρνοντας στο νου τα skills της Akua Naru. Μεγαλωμένη στη «Νύφη», η ελληνονιγηριανή Μαρία Λάντελε aka LADELE δίνει τη δική της γυναικεία υπόσταση στις ρίμες και εντυπωσιάζει με την άνεση που κινείται πάνω στα beats, τον τρόπο που αισθάνεται τη ρυθμικότητα όταν βρίσκεται πίσω από το μικρόφωνο αλλά και το πώς βλέπει τα πράγματα γύρω της. Δυναμική και φιλοσοφημένη ταυτόχρονα, χειρίζεται τις λέξεις με άνεση χωρίς να καταφεύγει σε τσιτάτες ευκολίες. Και όσο πίσω της λένε πολλά, εκείνη το πάει τέρμα…

Πού γεννήθηκες, πώς μεγάλωσες και πού ζεις τώρα;
Γεννήθηκα το 2001 στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσα στην ανατολική της πλευρά, στην Περαία, μια ώρα περίπου από το κέντρο της πόλης, παραλία, πάρκα, πλατεία, σχετικά κλειστή κοινωνία όπου όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Τα τελευταία δύο χρόνια έχω μετακινηθεί στην εντελώς αντίθετη πλευρά, στα δυτικά.

Πότε και πώς αποφάσισες να σταθείς μπροστά σε ένα μικρόφωνο;
Όσο περνάει ο καιρός, αντιλαμβάνομαι ότι είναι ένα κρυφό απωθημένο που είχα από τα 13 μου, τότε που στεκόμουν σε ένα φανταστικό μικρόφωνο στο δωμάτιό μου παρέα με ρίμες Βήτα Πεις, Bong Da City, ΒΟΡ.ΑΣ. Ʃτις δύσκολες μέρες μου, είχα την ανάγκη να ξέρω ότι δεν είμαι μόνη μου σε όλο αυτό, ότι κάποιος, κάπου περνάει το ίδιο και καταλαβαίνει.

Το «Payback» είναι συναρπαστικά ρυθμικό και αφηγηματικό τραγούδι. Τι σε οδήγησε στη δημιουργία του; 
Προσωπικά σαν Ladele, ό,τι γράφω είναι σκέψεις, βιώματα και συναισθήματά μου. Το έναυσμα για τη δημιουργία του ήταν μια φράση ενός φίλου μου που ειπώθηκε πάνω στην πλάκα όταν αράζαμε, η δεύτερη μπάρα του κομματιού «Πάρε μια μπάρα μπας και γράψεις καμιά μπάρα». Ήταν αστείο μεν, αλλά ουσιαστικά με έσπρωξε και σ’ ένα άλλο επίπεδο. Ʃυν τοις άλλοις, ήταν και σαν challenge, καθώς μετά απ’ αυτό μου είπε: «Κάν' το κομμάτι τώρα αν μπορείς».

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισες κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων;
Η μεγαλύτερη πρόκληση όσον αφορά το process της ηχογράφησης που αντιμετωπίζω από την αρχή ακόμα και μέχρι τώρα, είναι το να αποτυπώσω την ιδέα μου στο mic όσο το δυνατόν πιο κοντά γίνεται σε αυτό που έχω στο μυαλό μου. Να χωρέσω λέξεις, να συντονίσω τις νότες που έχω σκεφτεί για κάθε συλλαβή, να αποδώσω όλο αυτό όσο καλύτερα γίνεται. Νιώθω ευγνώμων που έχω άτομα δίπλα μου, με μουσική παιδεία ή και όχι, που με βοηθάνε σε όλα αυτά, έχω μάθει πολλά από αυτούς.

Η ράπερ Ladele
© Θανάσης Καρατζάς

Άλλαξε πολλές φορές το τραγούδι μέχρι να φτάσει σε αυτό που ακούμε;
Το τραγούδι ναι, έχει περάσει πολλά για να φτάσει σε αυτό που είναι τώρα. Αρχικά, το είχα γράψει πέρσι και το είχα ηχογραφήσει πάνω σε ένα beat που βρήκα στο YouTube, πιο aggressive. Μετά, ο blvcksheap που έκανε το beat και τα πρώτα demo, μου έφτιαξε κάτι εντελώς διαφορετικό για να πατήσω πάνω το κομμάτι, πιο ατμοσφαιρικό και μου έκανε τρελή αίσθηση και αυτή η πλευρά του. Φτάνοντας στο φέτος και λίγο πριν πάω στο Πιλοτήριο για τα τελικά recs και τις τελικές διαδικασίες, φέρνουμε τούμπα όλο το beat και έρχεται 1.000% στα μέτρα μου, vibes από το πρώτο type beat και skills του blvcksheap.

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο κομπλιμέντο που άκουσες για το «Payback»;
Δεν ξέρω αν μπορώ να ξεχωρίσω το μεγαλύτερο κομπλιμέντο από αυτά που έχω λάβει για το κομμάτι και όλο αυτό που κάνω. Το μεγαλύτερο κομπλιμέντο είναι το ότι η μουσική μου, οι σκέψεις μου, βρίσκουν ανταπόκριση. Αυτό μου δίνει κίνητρο, το να ξέρω ότι ο απέναντί μου που με ακούει, με καταλαβαίνει και με νιώθει.

Εξίσου εντυπωσιακό για την ατμόσφαιρα και την κίνησή του είναι το βιντεοκλίπ που συνοδεύει το «Payback». Σε απασχολούν τα views;
Τα views δεν παίζουν τόσο ρόλο από τη στιγμή που εξάγεις τέχνη από εσένα για σένα κυρίως και μετά για τους άλλους. Παρόλα αυτά, πιστεύω κάθε καλλιτέχνης ικανοποιείται από τα νούμερα, αφού έχει βάλει μέσα πάθος, δουλειά, ξενύχτια, χρήματα. Δεν είναι και εύκολο να βγάλεις ένα καλό αποτέλεσμα. Εμένα, με ικανοποιεί πολύ η εξέλιξη που έχει το κομμάτι μου, το δούλεψα πολύ. Αλλά εν τέλει, και μόνο που έκανα το ξεκίνημα και κέρδισα το στοίχημα που είχα με τον εαυτό μου, μου αρκεί.

LADELE - PAYBACK (Official Music Video)

Ποιες θα έλεγες πως είναι οι καλλιτεχνικές επιρροές σου;
Είμαι ανοιχτή σε πολλούς ήχους και οι επιρροές μου ποικίλουν αρκετά. Επηρεάζομαι από καλλιτέχνες που κάνουν μουσική από το 2000, μέχρι και από καλλιτέχνες που έχουν κάνει τα πρώτα τους βήματα ακόμα και πέρσι.

Τι θα ήθελες να αλλάξεις εσύ στη σκηνή;
Κάνω τη μουσική που θα ήθελα εγώ σαν Μαρία να ακούσω. Ʃίγουρα θέλω να ξεφύγω από τις νόρμες και να κάνω κάτι δυνατό και διαφορετικό ηχητικά. Έπειτα, βάζω και εγώ το λιθαράκι μου για να ανεβεί η γυναικεία φωνή στη σκηνή. Μπορεί και το fem rap να γεμίσει στάδια, μπορεί και το fem rap να κάνει νούμερα.

Τι σημαίνει για εσένα επιτυχία;
Επιτυχία για μένα είναι η ικανότητα του να έχεις τον απόλυτο έλεγχο της μοίρας σου. Να καθορίζεις μόνος σου τα βήματά σου και την πορεία σου.

«Η μουσική είναι γένους θηλυκού / Γι’ αυτό πάνε πιο πέρα που θα μου το παίζεις άντρας». Πώς σου φαίνεται ο σεξισμός που υπάρχει και στο rap και συχνά προβάλλεται ως attitude;
Αν λάβουμε υπόψη και όλα αυτά που γίνονται ακόμα πιο έντονα τα τελευταία χρόνια με τις γυναικοκτονίες γύρω μας, το θέμα έχει πάρει άλλες διαστάσεις. Αυτό που έχει σημασία είναι τι κάνουμε εμείς γι’ αυτό, θα είναι ίσως η πιο μεγάλη νίκη η ανατροπή όλης αυτής της κατάστασης.

Η ράπερ Ladele
© Θανάσης Καρατζάς

Υπάρχει κάποια συμβουλή που σου άλλαξε τη ζωή;
Υπάρχει μια συμβουλή η οποία ακόμα δεν μου έχει αλλάξει τη ζωή, αλλά είναι σε καλό δρόμο. «Μην περιμένεις τους άλλους να σου προσφέρουν αυτά που τους προσφέρεις εσύ». Πολύ δυνατό αν το σκεφτείς, δεν είναι όλοι καλοπροαίρετοι όσο εσύ, ούτε και είναι διατεθειμένοι ή ακόμα και ικανοί να σου δώσουν αυτά που τους δίνεις.

Ποια είναι η μεγαλύτερη απόφαση που έχεις λάβει;
Τη μεγαλύτερη και πιο δύσκολη απόφαση την πήρα όταν συνειδητοποίησα εντελώς πόσο τοξικό άτομο ήταν ένα πολύ κοντινό μου πρόσωπο και πόσο κακό μου έκανε υποσυνείδητα. Το να κόψεις από επιλογή σου ένα άτομο που έχεις μοιραστεί όλο σου τον εαυτό είναι πιστεύω από τα πιο δύσκολα πράγματα. Όταν το κάνεις μια φορά, στην πορεία γίνεται πιο εύκολο, το καταλαβαίνω όλο και πιο πολύ όσο μεγαλώνω.

Ποια, ποιος είναι ο πιο cool άνθρωπος που έχεις γνωρίσει;
Δύσκολη ερώτηση, έχω γνωρίσει κι έχω συναναστραφεί με πολλά άτομα διαφορετικά μεταξύ τους. Για το τελευταίο διάστημα πάντως τον τίτλο τον κερδίζει μια γιαγιά από την Κρήτη που γνώρισα πρόσφατα στα ΚΤΕΛ γυρνώντας Θεσσαλονίκη από Αθήνα. Είχαμε μαλώσει αρχικά γιατί ήθελε να κάτσει παράθυρο αλλά μετά πιάσαμε κουβέντα σε όλη τη διαδρομή και συζητούσαμε διάφορα πράγματα. Για τις ανθρώπινες σχέσεις, για μουσική, πολιτικά, κοινωνικά… Με εξέπληξε το πόσο μπροστά ήταν οι απόψεις της και πόσο ανοιχτό ήταν το μυαλό της. Ανταλλάξαμε και Facebook να τα λέμε.

Η ράπερ Ladele
© Θανάσης Καρατζάς

Πιάνεις τον εαυτό σου να αυτολογοκρίνεται ποτέ;
Πολύ συχνά πιάνω τον εαυτό μου να περιορίζει κάποιες σκέψεις και ιδέες. Ο τρόπος που εκφράζεται κάποιος, δεν γίνεται πάντα αποδεκτός απ’ όλους. Ο φόβος της απόρριψης και της απομόνωσης υπάρχει σε όλους κάπου βαθιά, το ίδιο και σε μένα. Είναι κάτι που δουλεύω καιρό με τον εαυτό μου κι έχω κάνει πρόοδο. Ʃτην ουσία τι μας σταματάει στα αλήθεια; Όταν πάω να με λογοκρίνω, έχω μια φράση στο μυαλό μου πολύ απλή: «Ε και;»

Ποιο είναι το αγαπημένο σημείο για άραγμα στη Θεσσαλονίκη και ποιο στην Αθήνα;
Ʃαλονίκη, πόλη μαγική. Ένα από τ’ αγαπημένα σποτ για άραγμα, ειδικά το καλοκαίρι, είναι το «Μπαλκονάκι» για όσους ξέρουν πού βρίσκεται στη Νέα Παραλία, στο ύψος της Μπότσαρη, Αγίας Ʃοφίας σίγουρα καθώς και Γρασίδια Φιλοσοφικής... στο τέλος όμως τα καλύτερα αράγματα γίνονται στα σπίτια και στις ταράτσες φίλων. Αθήνα, ηρεμώ στον Λυκαβηττό, χαζεύω τη θέα στο Γαλάτσι, πίνουμε μπίρες στα Ιλίσια αλλά νούμερο ένα σποτ για μένα στην Αθήνα είναι η καφετέρια στη Φωκίωνος στην Κυψέλη, κάτω από το σπίτι της κολλητής μου, όπου περνάμε ώρες συζητώντας και παρατηρώντας τον κόσμο γύρω μας.

Η ράπερ Ladele
© Θανάσης Καρατζάς

Τι χρειάζεται μια μέρα για να είναι πένα;
Ʃίγουρα ήλιο να καίει, τα παιδιά, και Campari.

Ποιο είναι το πιο περίεργο DM που έχεις λάβει;
Ο κόσμος κουβαλάει πολλή τρέλα. Έχω λάβει ανά διαστήματα αρκετά παράξενα dms. Ένα που έλαβα τον τελευταίο καιρό είναι από έναν fake λογαριασμό που μου έστειλε μια φωτογραφία με το σήμα της Χρυσής Αυγής. Κατευθείαν αναφορά και μπλοκάρισμα, δεν μπαίνω καν στον κόπο να απαντήσω σε αυτά.

Ποιο είναι το πιο όμορφο μέρος που έχουν αντικρίσει τα μάτια σου;
Η Ʃκόπελος. Απίστευτα χρώματα, τοπία, παραλίες, μέρη με απέραντο πράσινο. Είναι ένα μέρος που αν είχα την ευκαιρία θα το επισκεπτόμουν κάθε χρόνο.

Η ράπερ Ladele
© Θανάσης Καρατζάς

Ετοιμάζεις κάτι αυτή την περίοδο;
Αναμένεται να κυκλοφορήσει ένα κομμάτι που έγραψα σε παραγωγή του ThMark στο Sound Secret Studio στο Γαλάτσι, στο πλαίσιο της εκπομπής που τρέχει «Studio Time» όπου περιλαμβάνει το process ενός κομματιού από την αρχή μέχρι και το τέλος. Σε λίγες μέρες θα κυκλοφορήσω το δεύτερο single μου «Maestro» πάνω σε παραγωγή του Quicksilver, που θα το ακολουθήσει και ένα βιντεοκλίπ λίγο αργότερα. Πριν λίγες μέρες έδωσα το πρώτο live που παρουσίασα τη δουλειά μου στο ραπ. Το «βάπτισμα του πυρός» μου στη ραπ σκηνή όπως το συζητούσαμε μετά. Αίσθημα αγωνίας και άγχους ταυτόχρονα, πάρα πολλές σκέψεις στο μυαλό αλλά όλα αυτά μέχρι να πεις την πρώτη μπάρα. Αίσθημα μοναδικό που σαν αυτό νομίζω δεν θα υπάρξει ξανά. Αυτό του πρώτου σου live. Όλοι όσοι παρευρέθηκαν, φίλοι, γνωστοί και άγνωστοι, απογείωσαν τη στιγμή εκείνη, κάνοντάς με να λυθώ και να το χαρώ στο έπακρο. Το NR40 και το προσωπικό του άψογο, με βάλανε κατευθείαν στο κλίμα κι ένιωσα πολύ άνετα. Και ο DJ Waif με στήριξε πολύ και γουστάραμε όλοι με τις μουσικές του. Τα λέμε στα επόμενα!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ